Nollat av Färjestad
Publicerad: 2019-01-17
Frölunda HC fick en tuff nöt att knäcka när grundseriens sista möte med Färjestad BK stod på agendan.

GÖTEBORG | För knappt två månader sedan möttes Frölunda HC och Färjestad BK två gånger på lika många dagar, i så kallade back-to-back-möten. Då vann lagen sin hemmamatch (4-1 i Scandinavium, 3-1 i Löfbergs Arena), och med en 4-3-vinst i Löfbergs tidigare den här säsongen så hade Frölunda ett övertag i inbördes möten inför säsongens sista grundseriemöte lagen emellan. Att mötena emellan lagen är matcher med mycket på spel är varken något nytt eller okänt, och på många sätt blev det en kamp som rörda om känslogrytan.

Det var länge en match som böljade fram och tillbaka, där inte något lag riktigt tog tag i taktpinnen. Istället turades lagen om att varva långa spelsekvenser i offensiv zon mot varandra. Det var först i den andra perioden som Frölunda kom att få ordentliga möjligheter att spräcka Adam Werners nolla och ta ledningen, för i matchens mittenakt åkte Färjestad på två matchstraff och Frölunda hade bland annat ett fem-mot-tre-läge i 1:47, och totalt över åtta minuter i numerärt överläge - men utan att åstadkomma ett par halvfarliga chanser.
Istället var det gästerna som tog ledningen i matchen, när backen Ilari Melart följde med upp i en kontring, skrinnade in och avlossade ett handledsskott ifrån den ena tekningscirkeln - som överlistade Johan Gustafsson till 1-0.

"Alla beslut tog lång tid"

Uppförsbacken kändes, till en början av den tredje perioden, både lång och brant, och på grund av en tidig utvisning blev uppförsbacken både längre och brantare då Gustav rydahl rakade in en retur till 2-0 efter drygt tre minuter.

Tre utvisningar under aktens första halva kunde ha ställt till det avsevärt, för Färjestad var pigga i inledningen av den tredje och skapade många farliga chanser i det numerära överläget. Fint målvaktsspel ifrån Johan Gustafsson kunde avverka några fler Färjestadsmål i de lägena, och Frölunda kunde så sakteliga ta sig in i matchen i jakten på Färjestads två gjorda mål. Men det var en del i spelet som inte klaffade i dag och trots både numerärt överläge och ytterligare en utespelare, tack vare en utplockad Johan Gustafsson, så skulle Frölunda inte lyckas knappa in underläget. Färjestad avgjorde definitivt när Gustav Rydahl bröt ett uppspel, passade Oskar Steen som rakade in 3-0 i tom burmed knappt två minuter kvar att spela.

– Vi kände redan från start att vi var långsamma i tanken, konstaterade en besviken Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Alla beslut tog lång tid. Det var inte så att killarna inte ville, utan de höll snarare på att riva omklädningsrummet för att få igång varandra. När man vill något väldigt gärna men inte får det så skapas frustration, och det kan vi lära oss av den här matchen - att hantera den frustrationen. Skärpan i numerärt överläge saknas för att vinna den här matchen. Färjestad gör många bra grejer i dag, som gör oss dåliga. Vi behöver hitta sätt att vara mycket skarpare i det vi gör, få upp tempot och bestämdheten, avslutar Rönnberg.