Fortsatt tungt i SHL 2020
Publicerad: 2020-01-16
SHL
Frölunda har fortsatt tufft att vinna i SHL. Förlust i Oskarshamn innebar fjärde förlusten i SHL under 2020.

OSKARSHAMN | Efter att Frölunda stod för ytterligare en bragdartad vändning i tisdags, där Luleå besegrades i Coop Norrbotten Arena med 3-1 och Frölunda avancerat till sin femte final i Champions Hockey League, begav sig Frölunda till Småland och Oskarshamn för en tuff uppgift.
Tre SHL-matcher under inledningen av 2020 har resulterat i tre förluster och ett trendbrott önskades därför mot ett Oskarshamn som vunnit två av sina tre senaste hemmamatcher.

I en ganska trevande inledning i Be-Ge Hockey Center var inte Frölunda helt ofarliga offensivt. Sebastian Stålberg skrinnade sig till ett okej läge för backhand-avslut, som smet utanför, och Joel Mustonen fick även han en ganska fin chans nära målet.
Det var dock hemmalaget Oskarshamn som skulle skrinna sig in i matchen och ta ett knappt kommando under inledningsakten. Kombinationen av ett knappt kommando och ett Frölunda som var alldeles för snälla och mjuka framför egen kasse skulle räcka långt för hemmalaget, så pass att Oskarshamn skulle gå av isen från den första perioden i 2-0-ledning.

Frölunda hade sina möjligheter att ta sig tillbaka in i matchen. Inte minst när man, ganska tidigt in i den andra perioden, fick spela fem mot tre i 1:41.
Spelet i numerärt överläge har, på senare tid, varit en något krampaktig historia. Så ock denna kväll. Istället för en viktig reducering så skulle Oskarshamn klara av det numerära underläget, kontra och utöka ledningen till 3-0 – mycket tack vare ännu ett mjukt agerande framför egen kasse.

Joel Lundqvist, som i tisdagens CHL-match mot Luleå gjorde sin 1000:e match i Frölundatröjan, skulle skänka Frölunda lite hopp i slutet av mittenakten. Ett gediget och stenhårt slit av Max Friberg gjorde att en Oskarshamnspelare blev av med pucken i defensiv zon och gav ett helt fritt läge till Joel Lundqvist, som dundrade in ett stenhårt slagskott och reducerade matchen till 3-1.

– Vi förlorar de heta ytorna framför mål. Vi har haft fler skott, men Oskarshamn skapar väldigt farliga lägen där vi bara står och tittar på, sade lagkapten Joel Lundqvist efter den andra perioden.
– Närkampsspelet under all kritik, något bättre fram mot slutet av perioden dock. Vi tar över mer där tack vare mer energi och vinner fler närkamper. Fortsätter vi så, så kan vi vända det här.

Räckte inte till

Trots en viktig reducering och en pigg start på den tredje perioden, där Patrik Carlsson skapade ett vasst läge tidigt, så skulle den sista växeln vara svår att få in för Frölunda.
Med ett numerärt överläge av ordinarie karaktär hade kanske den här matchen slutat på ett annat sätt. Men när Frölunda i den tredje perioden misslyckades med sitt femte numerära överläge för kvällen så gick luften ur. Istället gjorde Tyler Kelleher sitt andra för matchen och knöt ihop säcken med 4-1 drygt fem minuter ifrån slutsignalen.
Slutresultatet skrevs till slut 5-1 efter ett mål i tom målbur.

– Det är ett konstigt jobb jag har. För två dagar sedan så stod jag nästan tårögd i Luleå och berömde killarnas laganda och moral, och så kommer det här i dag. Det vänder snabbt, konstaterade Roger Rönnberg i C More efter slutsignalen.
– Vi spelade skarpt under de första 10 minuterna. Men det känns som om att luften gick ur oss och vi släppte till jättelägen. Vi var ett lätt byte för Oskarshamn i dag.