Kvartsfinal efter historisk vändning
Publicerad: 2019-11-19
CHL
Frölunda stod för en smått osannolik vändning i åttondel-returen, när man besegrade Färjestad med klara 8-2 och blev första lag i CHL:s historia att vända ett tremålsunderläge till vidareavancemang.

GÖTEBORG | I den första åttondelsfinalen i Karlstad vann Färjestad med 6-3 och det var således ett Frölunda som var tvungna att vinna returen med minst tre mål för att undvika tidigt uttåg ur Champions Hockey League. Med det i åtanke fick också hemmalaget en kanonstart på tillställningen i Frölundaborg, där Viktor Ekbom, i en fartfylld inledning, spräckte nollan redan efter tre minuters spel. Kort därefter satte Simon Hjalmarsson ett direktskott i numerärt överläge och Frölunda hade plockat in två av tre mål redan fem minuter in i matchen.

Trots en mycket fin start på matchen så kunde Färjestad vända något på matchbilden när Linus Arnesson lyckades få in pucken i mål bakom Johan Mattsson via en styrning på Nicklas Lasus klubba, vilket gav gästerna lite energi och andrum.

– Första åtta-tio minuterna är väldigt bra från vår sida. De fick ett struntmål och fick energi av det samtidigt som vi blev lite passiva i egen zon några byten därefter. Överlag en bra första period, kommenterade Joel Lundqvist efter den första perioden.

Knappt halvvägs in i en mållös mittenakt fick Frölunda chansen att i numerärt överläge hitta tillbaka på tavlan och Ryan Lasch var finurlig när han, placerad bakom den förlängda mållinjen, sköt och vallade in pucken via Färjestadmålvakten Markus Svensson till 3-1 (6-7 totalt).
Målet gav Frölunda en hög dos energi och man bet sig fast i Färjestads zon vid flera tillfällen. Efter ett långt och fint anfall kunde man också till sist kvittera åttondelsfinalen till 7-7 när Joel Mustonen, ifrån slottet, elegant skarvade in pucken bakom en överspelad Svensson.
Färjestad hade dock annat att säga och lyfte sig markant i slutskedet av mittenakten, där Gustav Rydahl också påpassligt höll sig framme och petade in en puck bakom Johan Mattsson till 4-2 – ett resultat som innebar att värmlänningarna återigen var i total ledning med 8-7.

kaLASUnderhållning

För Frölunda fanns bara en sak i huvudet, man skulle ta sig vidare till kvartsfinal – oavsett kostnad. Man fortsatte i samma tempo som tidigare i matchen och tidigt i den tredje perioden var Joel Mustonen en stolpträff ifrån att bli tvåmålsskytt.
Istället blev Nicklas Lasu tacklad i ryggen, fick en Färjestadsspelare utvisad i fyra minuter och under de minuterna skulle Lasu själv vända tillställningen med två mål och sätta Frölunda i ledningen för första gången, när lite mer än halva den tredje perioden återstod.

Gästande Färjestad hade svårt att vända matchbilden, att plötsligt gå offensivt för att jaga ikapp ett underläge, och när Nicklas Lasu fick hugga på en lös puck i slottet när 3:40 återstod av matchen – ja, då spikade han definitivt igen matchen och fullbordade ett hattrick inom loppet av nio minuter.
Färjestad gick hårt ut, plockade ut målvakten i jakten på att hämta in tvåmålsunderläget, men istället lyfte Theodor Lennström in pucken i tom kasse och fastställde slutresultatet 8-2, vilket innebar totalresultatet 11-8 i åttondelsfinalen.

– Jag är jätteglad och fantastiskt imponerad över spelarna som kan spela så här skarpt i en sådan här viktig match, berömde huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Vi har gillat läget (tremålsunderläget, red. anm.) och har förberett oss på den här matchen på bästa sätt. Vi har en erfarenhet och rutin av alla möjliga olika lägen i den här turneringen, både att leda och ligga under inför returmatchen. Vi älskar den här turneringen så det är jättekul att vara vidare, så klart. Jag är också jätteglad för Nicklas Lasus skull, han jobbar alltid hårt och ger oss ett konsekvent jobb. Kul att han får vara med och avgöra det här, avslutade Roger.

Det är första gången i CHL:s historia som ett lag vänder ett tremålsunderläge ifrån första matchen till vidareavancemang. I kvartsfinalen möter vi schweiziska EHC Biel. Kvartsfinalerna spelas den 3:e respektive 10:e december.

Kommande matcher
Torsdag 21/11, kl 19:00, Frölunda HC – Leksands IF (Biljetter),
Lördag 23/11, kl 15:15, Linköping HC – Frölunda HC,
Torsdag 28/11, kl 19:00, Frölunda HC – IK Oskarshamn (Biljetter).

Frölunda HC – Färjestad BK 8-2 (2-1, 2-1, 4-0) Totalt resultat: 11-8 Skott: 43-16 (13-10, 9-4, 21-2)
PIM: 6-18 (6-6, 0-6, 0-6)
Åskådare: 3 472 åskådare

1-0 (03:13) | Viktor Ekbom (Patrik Carlsson, Samuel Fagemo)
2-0 (5:29) | Simon Hjalmarsson (Rhett Rakhshani, Ryan Lasch) PP1
2-1 (7:29) | Linus Arnesson (Gustav Rydahl, Marcus Nilsson)

3-1 (29:11) | Ryan Lasch (Simon Hjalmarsson, Rhett Rakhshani) PP1
4-1 (31:26) | Joel Mustonen (Brandon Gormley, Joel Lundqvist)
4-2 (34:06) | Gustav Rydahl (Michael Lindqvist, Marcus Nilsson)