Frölunda befäste andraplatsen
Publicerad: 2013-11-16

Det var flyg till Luleå och buss till Stockholm men det är ett annat färdmedel som symboliserar Frölunda för tillfället. Laget går som tåget och AIK var den tredje raka vinsten efter landslagsuppehållet.

Det såg ut som att Frölunda fick en tuff start med en utvisning tidigt i den första perioden, men det var en lyckträff.  Först slarvade AIK på Frölundas blålinje och Frölunda fick en kontring. Efter att pucken hamnade i det vänstra hörnet i AIK:s zon, hamnade pucken hos Christian Bäckman.

Han siktade och sköt ett slagskott förbi AIK:s målvakt och Frölunda fick ledningen när de spelade boxplay. Men de var inte nöjda med det, en AIK-back tappade pucken och Anton Axelsson fick ett friläge. Han missade den första chansen och pucken hamnade bakom mål. Han vände direkt och skickade in pucken framför mål, på målvakten och in i mål. I ett och samma boxplay gjorde Frölunda två mål och laget fick en drömstart.

En ny utvisning för Frölunda gjorde att AIK kom närmare och alla tre mål kom innan det hade gått tio minuter och alla tre målen kom i AIK:s powerplay. AIK repade mod och hade några bra chanser men försvaret och Linus Fernström försvarade sin ledning trots att man tappade några puckar som gav AIK lägen.

Frölunda fick ytterligare ett mål i den första perioden, Erik Karlssons första för säsongen. Fyra AIK-spelare tittade på puck ner i hörnet och missade Jonas Ahnelöv som gled in mitt i slottet och fick ett pass av Erik Karlsson. Han fick bra skottläge men målvakten räddade. Pucken hamnade nedanför förlängda mållinjen och Erik hämtade upp pucken och snurrade runt den bortre stolpen och trädde in sista första mål för säsongen.

Spelmässigt var det en ganska jämn period men Frölunda hade väldigt lätt att komma till målchanser. Förutom de tre målen hade Magnus Kahnberg ett par bra lägen att utöka Frölundas ledning och hemmalaget hade det svårt i sitt försvarsspel. AIK bet sig fast i Frölundas zon några gånger men hade inte alls lika lätt att komma in framför Linus Fernström.

-Det är en period med rätt mycket målchanser och vi får göra två mål i samma boxplay, det hör inte till vanligheterna. Jag kan inte komma ihåg att jag har varit med om det någon gång innan. Jag tycker att vi spelar ganska bra men vi måste undvika att ta utvisningar, de har två enheter som är bra i powerplay, sade Anton Axelsson till C More Hockey efter den första perioden.

Frölunda började den andra perioden på ett utmärkt sätt och kedjan med Mathis Olimb, Andreas Johnson och Robin Figren skapade ett långt anfall i sitt första byte. Frölunda spelövertag bröts dock av en ny utvisning för Frölunda. Men bortalaget spelade väldigt aggressivt i boxplay och lät aldrig AIK etablera spel i Frölundas zon.

Frölunda tog över initiativet när laget blev fulltaligt och detta övertag höll sig till nästa utvisning. Men under den cirka fem minuter långa spelsekvensen kunde Frölunda skapa flera bra lägen. Dick Axelsson gjorde en underbar dragning på anfallsblå och hittade Nicklas Lasu tvärs över zonen. Lasu kom fri men målvakten kunde rädda. Sedan var det Anton Axelsson som kunde åka in från högerkanten rakt in i slottet och skjuta, målvakten räddade på nytt. Magnus Kahnberg fångade upp Axelsson retur och sköt med inte heller den gången fick Frölunda in pucken.

AIK:s nästa powerplay blev lite bättre och laget skapade en del framför Linus Fernström men åter igen blev det en upprepning, när Frölunda blev fullt tog laget över initiativet igen och Robin Figren hade ett jätteläge från vänsterkanten. Frölunda hade stort puckinnehav i AIK:s zon men laget lyckades aldrig få in någon puck i den andra perioden. I stället kunde AIK reducera med cirka 30 sekunder kvar av perioden, inte alls rättvist med tanke på chansfördelningen.

-Jag tycker att vi slarvar lite med bytena och de kan spela långa pass, precis som de gjorde vid målet, sade Dick Axelsson till C More Hockey i den andra pausen, och han var inte helt nöjd med utvecklingen av matchen.

Men trots att Frölunda släppte ett sent mål var Roger Rönnberg tämligen nöjd efter två perioder:

-Jag tycker att vi gör en bra insats, vi tar någon utvisning för mycket och vi är inte riktigt bra i powerplay. Men jag tycker att killarna strider bra igen, var hans kommentar efter två perioder.

AIK kom ut hårt i den tredje perioden för att försöka åstadkomma en kvittering och laget hade sina lägen. Frölunda höll dock tätt och i mitten av din sista perioden stängde Frölunda matchen. Först gjorde Sebastian Collberg 4-2 direkt efter en tekning och sedan fick Frölunda spela powerplay, fem mot tre, i två minuter.

John Klingberg hittade slut ett skottläge och Robin Figren styrde in 5-2. Med det målet gick luften ur AIK och trots att man tog ut målvakten kom man aldrig närmare. I stället kunde Anton Axelsson göra 6-2 i tom bur och Frölunda befäste sin andra plats i tabellen.

-Jag tycker att denna matchen var ett steg uppåt jämfört med de senaste, vi vinner fler närkamper, åker mer skridskor och tillbringar mer tid i anfallszon, där vi ska vara. Jag tycker att vi gör det vi ska hela tiden, underläge eller överläge, bortaplan eller hemmaplan, det spelar ingen roll. Vi vet vad som gäller och jag tycker att vi hela tiden jobbar i 60 minuter, sade Robin Figren till C More Hockey efter matchen.