Fokus: repetition och position
Publicerad: 2017-10-04
FHC
Säsongens första ”Forum för Målvaktstränare” genomfördes på måndagskvällen i Frölundaborg.

Målvaktstränare träffades för att diskutera och få tips kring målvaktsträning. Klubbarna tog även med sig en målvakt som fick chansen att öva. Kristoffer Martin (målvaktstränare i A-laget), Adam Lundh (målvakts- och fystränare i Akademin) och Jesper Engelin (målvaktstränare i ungdom) ledde träffen samlade 38 ledare och 15 målvakter från 14 klubbar.

Träffen började i trappan vid entrén. Kristoffer, Adam och Jesper gick igenom övningarna som skulle köras på isen så att både målvakter och tränare var förberedda på vad som skulle hända. Kvällens fokus var position, tålamod, repetition och goda vanor.
Positionen är extra viktig vid förflyttningar och det är viktigt att nöta de enkla sakerna. Kristoffer Martin berättade att de nöter de enkla sakerna varje dag med A-lagsmålvakterna. Behovet av en enkel manual om målvaktsträning som kan användas av alla tränare och föräldrar som vill hjälpa till diskuterades också. Alla var överens om att det vore bra. Frölunda tar den bollen.

På isen inledde vi med att visa de tre övningar som skall genomföras. Juniormålvakterna Erik Portillo och Hannes Kollén visade medan vi filmade. Efter det tittade alla på dessa klipp på TV för att kunna följa pucken och se positionen på målvakten i målet från pucken. Efter detta delades alla målvakter upp i de sex målen och fick öva på de moment vi pratat om. Ett bra hjälpmedel här kan vara appen ”Coaches Eye”.

Uppgiften för målvaktstränarna som är med är att ge feedback till målvakterna och vara aktiva i övningarna. Kristoffer Martin, Adam Lundh och Jesper Engelin finns med och ger goda råd.

Träffen avslutades med en kort summering. Nästa träff för ”Forum för målvaktstränare” är planerad till måndagen den 27 november i Frölundaborg.

Peter Pettersson Kymmer