Första hemmaförlusten
Publicerad: 2016-10-15

Sen vändning spräckte fin hemmasvit

GÖTEBORG | Efter en fin ceremoni där Ronnie Sundins tröja hissades i Scandinaviums tak så var det gästande Linköpings HC som var det lite bättre laget inledningsvis i matchen. Tidigt i matchen gjordes ett försök från deras håll att skaffa sig försprång i vad som brukar vara en tuff match för gästande lag – Frölunda HC var ju trots allt inför matchen obesegrade på hemmaplan i SHL-sammanhang 2016/17.

Efter ett par minuters spel så steg Frölunda ett par snäpp i kurs och började etablera lite offensivt tryck, men gästernas försvarsspel var oerhört disciplinerat. Allra hetast för Frölunda var i den första perioden Carl Grundström som utöver ett friläge också hade en puck i målramen.

DET VAR TIGHT, DET VAR TUFFT och det var ytterst svårt att ta sig in framför motståndarnas kasse. Ett strålande exempel på det var när Linköping - i vanlig ordning för båda lag den här matchen - tvingades till skott utifrån blålinjen och Simon Hjalmarsson gick ned för att täcka.
Pucken studsade tillbaka förbi Linköpingsspelaren och Hjalmarsson fick ett friläge med Marcus Högberg i gästernas målbur – och det läget skulle Gislavedssonen inte bränna. Nog för att pucken hittade en märklig väg över mållinjen efter Hjalmarssons sidledsfint, men in gick den och Frölunda var i förarsätet med 1-0.

Linköping höjde sig efter Frölundas ledningsmål och kunde knappt 3,5 minut senare trycka in en kvittering genom Niclas Bergfors. Därefter var det gästerna som var lite i förarsits, i en annars ganska kämpaktig period.

FRÖLUNDA TOG NÅGOT STEG FRAMÅT när den tredje perioden igång. Man höll mycket puck och ju längre perioden led desto mer var känslan att man gick mer för ett ytterligare ledningsmål än vad gästande Linköping gjorde. Det var därför inte helt ologiskt att ett Frölunda gjorde 2-1 drygt halvvägs in i perioden när Kristian Vesalainen elegant öppnade upp med en passning till John Nyberg som inte gjorde något misstag utan kunde placera in pucken bakom Marcus Högberg.

Men ännu en gång skedde en scenförändring i matchbilden där Linköping återigen tog tillbaka kommandot ganska snabbt och också såg till att vända matchen med två snabba mål inom loppet utav två minuter. Efter att Garrett Roe fått prickskjuta in 2-2 från nära håll kunde Kristian Näkyvä, från blålinjen, skjuta in Linköpings 3-2-mål förbi en skymd och chanslös Gustafsson i Frölundamålet.

Frölunda plockade ut Gustafsson i ett sista försök att hämta in underläget men lyckades inte etablera något tryck. Säsongens första förlust på hemmaplan i SHL var därmed ett faktum och huvudtränare Roger Rönnberg var efter slutsignalen inte nöjd med insatsen.

- Vi hade aldrig något grepp om den här matchen, säger Rönnberg till C More efter matchen.

- Linköping jobbar lite hårdare, spelar mer aktivt och håller strikt i sin gameplan. Vi spelar löst och utan energi, men jag hoppas att tar lärdom av vad som händer när vi inte gör det vi ska.

Vi spelar nästa match på tisdag. Då gästar vi Örebro HK i Behrn Arena med matchstart 19:00.