U16 E: Nya triumfer
Publicerad: 2013-01-27

Det var ett bra tag sedan som Frölundas yngsta elitlag förlorade i serien. Inte ens möten med tvåan och trean i serien kunde ändra på det. Först vann laget mot HV71 och sedan var det Linköpings tur, men där krävdes det straffar. Men för Patric Rydén är det viktigaste den erfarenhet som de täta matcherna ger.

-Vi gör framsteg hela tiden och det är viktigt att få möta bra motstånd och att hela tiden vara medveten om att det krävs hundraprocentiga insatser för att kunna vinna. Mot HV71 gör vi en väldigt bra match där vi följer matchplanen i 60 minuter. Det är tätt och jämnt hela tiden och det är en riktig kämpaseger. Mest glädjande är att vi inte släppte något mål i spel fem mot fem. De gjorde mål i powerplay och i spel sex mot fem. Vi släpper inte till mycket chanser och skapar en hel del framåt förutom målen, det var helt enkelt en gedigen laginsats, säger Patric Rydén.

Mot Linköping hade säkert de flesta hockeykännare tippat en målsnål och tät match med disciplinerat spel. Linköping spelar extremt disciplinerat och har ett bra powerplay och Frölunda har en stabil defensiv och släpper inte till mycket chanser. Men när alla spetsat in sig på lite mål, då small det fem gånger i båda burarna.

-Det var en annorlunda match jämfört med HV71, och det var en oväntad matchbild. Det var många chanser åt båda håll och målen trillade in med jämna mellanrum. Jag skulle vilja säga att vi var bättre den första halvan av matchen och Linköping tog över i den andra halvan av matchen. Vi drog på oss en del utvisningar och de är skickliga i powerplay. Hade vi haft några färre utvisningar hade vi kunnat avgöra på ordinarie tid, nu fick det bli straffar i stället. Men det är faktiskt en bra utbildning att få spela och vinna på övertid eller straffar. Och vi har hittills inte förlorat när det har gått till extra tid. Det är också en viktig del att kunna mobilisera kraft när det handlar om vinna eller försvinna, säger Patric.

Då kan det också vara bra att ha någon som alltid gillar att vara i de svåra situationerna, som vill avgöra. Ett lag behöver många olika kompetenser, att göra mål är en sådan kompetens.

-John Dahlström gjorde målet på straff när vi vann mot Linköping. Han gjorde även två mål när vi vann mot HV71. Det är en spelare som är väldigt bra i den offensiva tredjedelen av banan och som har en förmåga att hitta nätet. Han är en av många som bidrar till att laget är så bra som det är.

skribent Joachim Aronsson