#51 bakom 5-1
Publicerad: 2017-01-10
CHL
Mats Rosseli Olsen hade en centrumroll i det första utav två semifinalmöten i Champions Hockey League mot schweiziska Fribourg-Gottéron. Norrmannen stod för två mål och en assist när Frölunda HC vann med 5-1.

GÖTEBORG | Vi fick bevittna en mycket intensiv förstaperiod i Frölundaborg där Frölunda HC var det något bättre laget under de inledande bytena. Gästande Fribourg-Gottéron var definitivt inte helt ofarliga, utan skakade allt Frölundaförsvaret en del till en början likväl.

Efter matchens första powerbreak hände någonting med gästerna som skjutna ur en kanon började sätta en betydligt högre och hårdare press på Frölunda över hela banan, och värdarna började få det mycket besvärligt.
Uppspelsförsöken bröts allt oftare och puckarna började istället dugga tätt runt Johan Gustafsson som fick mer och mer att göra i Frölundamålet, men Köpingsonen visade sig ifrån en stark sida i matchens första period.

Efter ett mycket vackert anfall kunde Frölunda ändå ta ledningen efter att Joel Lundqvist och senare Matt Donovan serverat John Nyberg i den vänstra tekningscirkeln som med ett distinkt och högt avslut satte 1-0 bakom den forne, schweiziska JVM-målvakten Benjamin Conz.

Det schweiziska gensvaret lät inte vänta på sig länge, utan dryga minuten senare svarade man med 1-1 genom Caryl Neuenschwander som försökte hitta in framför mål med en pass och istället via Johan Gustafsson lyckades tråckla in pucken i mål.
Därefter var det till stora delar Fribourg-Gottéron den första perioden handlade om, men resultatet stod sig perioden ut mycket tack vare en briljant spelandes Johan Gustafsson i Frölundamålet.

FRÖLUNDA FICK DIREKT i inledningen utav den andra perioden en gyllene chans att ta ett grepp om matchen då Fribourg-Gottéron ådrog sig en utvisning redan efter 25 sekunder och strax därpå ytterligare en.

Det blev inga Frölundamål i de numerära överlägena, men den intensitet och höga press som Fribourg bjöd på i den första perioden var som bortblåst efter två snabba numerära underlägen och istället kunde Frölunda återta ledningen efter att Sebastian Stålberg elegant frispelad Mats Rosseli Olsen med en chippass, ett friläge som Rosseli Olsen inte gjorda några misstag på utan elegant lade in 2-1 under Benjamin Conz med knappt sju minuter spelade utav den andra perioden.

På nytt i friläge var det ett par minuter senare Henrik Tömmernes tur att hamna i målprotokollet. Han stal pucken på egen blålinje, skrinnade sig fri och försökte framför mål få in en passning till framstörtande medspelare, men lyckades istället fippla in pucken mellan benen på Conz och Frölunda hade en 3-1-ledning.

Fribourg tryckte på bra och hade under ett tag väldigt långa anfall i Frölundas zon, men lyckades inte skapa några särskilt heta lägen utan Frölunda gick till den andra pausvilan med en tvåmålsledning.

DEN TREDJE PERIODEN kunde knappast ha startat bättre för Frölundas del, för redan efter 19 sekunder såg Mats Rosseli Olsen till att utöka ledningen till 4-1 efter att han blivit elegant frispelad utav Nicklas Lasu – som i sin tur fått en fin klackspark till pass utav Sebastian Stålberg.

Frölunda trummade på och kunde knappt tre minuter senare utöka till 5-1 efter att Jacob Larsson bombat in pucken från blålinjen, och sedan var det en ganska avslagen match där Frölunda hade total kontroll på tillställningen.

Fribourg försökte etablera anfall, men man hade inte i närheten samma ork som i den första perioden och det blev en ganska ljummen tredjeperiod där det inte skapades nämnvärt många heta chanser åt något håll. Till slut kunde Frölunda hålla undan och säkerställa ledningen i ”halvtid” med 5-1.

Returen spelas i Fribourg på tisdag om en vecka (17 januari) kl 19:00 där det ska avgöras vilket lag som avancerar till final.

Nästa match äger rum på torsdag, och då gästar vi Växjö Lakers i Vida Arena (kl 19:00). Nästa hemmamatch äger rum torsdag 19:e januari då vi ställs emot Skellefteå AIK. Biljetter köper ni via den här länken.

Matchstatistik Frölunda HC – Fribourg-Gottéron 5-1 (1-1, 2-0, 2-0) Skott: 30-22 (13-14, 8-5, 9-3)
Utv.min: 4-6 (0-0, 2-6, 2-0)

1-0 (12:57) | John Nyberg (Matt Donovan, Joel Lundqvist)
1-1 (14:02) | Caryl Neuenschwander (Ralph Stalder, Larri Leeger)

2-1 (26:54) | Mats Rosseli Olsen (Sebastian Stålberg, Mattias Nørstebø)
3-1 (29:28) | Henrik Tömmernes (-)

4-1 (40:19) | Mats Rosseli Olsen (Nicklas Lasu, Sebastian Stålberg)
5-1 (43:13) | Jacob Larsson (Mats Rosseli Olsen, Sebastian Stålberg)