Säsongens första nederlag
Publicerad: 2020-10-01
Frölunda HC:s första förlust för säsongen kom borta mot Skellefteå AIK, 3-1 (2-1, 1-0, 0-0). Därmed både vinstsvit och hållen nolla bruten.

SKELLEFTEÅ | Efter två inledande segrar där Niklas Rubin inte släppt in något mål (3-0 hemma mot HV71 och 2-0 borta mot Djurgårdens IF) åkte Frölunda HC till Skellefteå för att förlänga sviten till tre segrar. Det fanns också en rekordnotering att jaga, där Rubin och Frölunda hade stått för den längsta hållna nollan inledningsvis på en säsong i högsta divisionen om man hade hållit tätt dryga minuten in i den andra perioden. Så långt skulle Rubin dock aldrig få chansen att hålla tätt, för Skellefteå AIK kunde i numerärt överläge spräcka nollan och ta ledningen redan efter 3:36, när Jesper Frödén blev frispelad och ganska enkelt kunde raka in pucken bakom en överspelad Rubin.

I en inledningsperiod där Frölunda var nedtryckta i egen zon under långa stunder var det inte helt ologiskt att hemmalaget också utökade ledningen till 2-0, när just Frödén var alert, snodde en studspuck framför näsan på Theodor Lennström och rakade in pucken knappa kvarten in i matchen. Frölunda replikerade dock snabbt, efter att Jan Muršak stått för en fin aktion, transporterat pucken upp igenom mittzon, igenom anfallszon, rundat Skellefteåmålet innan han hittade Simon Hjalmarsson, som reducerade till 2-1 med ett rappt direktskott – blott 18 sekunder efter Frödéns andra mål.

Trots en markant höjning, spelmässigt sett, i den andra perioden var det ett gästande Frölunda som hade oerhört svårt att komma till klara målchanser och överlista Gustaf Lindvall i hemmalagets målbur. Intentionerna var goda och det var ett klart Frölundaövertag i stora delar av mittenakten, därför blev det något av en kalldusch när Skellefteå i numerärt överläge utökade ledningen till 3-1 sent i mittenakten. Målskytt? Vem om inte Jesper Frödén höll sig framme och överlistade Rubin för tredje gången.

Kommer inte riktigt upp

Tiden fanns, möjligheterna skulle ges och Frölunda skulle gå för en upphämtning i den tredje perioden. Men offensivt skulle det inte riktigt lossna denna afton och den stora skillnaden emellan lagen blev till sist Jesper Frödéns utdelning och spelet i numerärt överläge. För med två Skellefteåmål i spelformen (av totalt fyra överlägen = 50%) medan Frölundas samtliga fem chanser passerade utan utdelning och med för dålig skärpa, så blev det svårt att hämta ikapp.
Skellefteå kunde hålla undan och kunde, efter en mållös tredjeperiod, ta samtliga tre poäng vilket innebar Frölundas första förlust för säsongen.

– Jag tycker att vi kom ut med lite fel attityd, beklagade huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Skellefteå var lite kvickare i det de gjorde, åkte mer skridskor och fick mer tid på grund av det. Vi kunde dock vrida tillbaka matchen i andra perioden och skapade oss en matchbild vi tycker om. Sedan gjorde de 3-1 och kunde därefter spela försvarsinriktat där vi inte lyckades komma intill. Spelet i numerärt överläge gick lite för sakta. Vi letade uppställt istället för att ta den inåt och attackera direkt. Det präglar lite attityden igenom hela matchen, att vi förväntade oss mer tid med puck. Tycker inte vi var riktigt förberedda. Vi förtjänade inte att vinna i dag, vi behöver en bättre attityd och där tycker jag Skellefteå visade sig bättre, avslutade Roger.