3xMuršak räckte inte
Publicerad: 2018-03-03
SHL
Jan Muršak stod för sitt första hattrick i SHL när HV71 besökte Scandinavium - men tre mål och en assist ifrån slovenen räckte inte till när smålänningarna tog med sig extrapoängen i en förlängningsvinst.

GÖTEBORG | En lördagseftermiddag i ett slutsålt Scandinavium kan på förhand anses som en mycket fin tillvaro – och så blev onekligen fallet i SHL:s 51:a omgång när Frölunda HC och HV71 möttes inför 12’044 åskådare. Lagen kom ut och bjöd åskådarna på riktigt hög underhållning i en match som blev något av en munsbit inför det slutspel som står runt hörnet.
Det var dock gästande HV71 som skulle ta ledningen genom Erik Brännström, som drygt åtta minuter in i matchen fick mycket tid att sikta in sig på och placerade in ett handledsskott förbi Johan Gustafsson till 1-0.
Frölundas svar lät sig dock inte väntas på, för bara 46 sekunder senare fick Jan Muršak ett bra läge från nära håll och satte sitt sjunde mål för säsongen när han stänkte in 1-1 bakom Felix Sandström.

HV71 skulle också ta en 2-1-ledning några minuter senare, men Muršak var skoningslös denna afton och tog vara på ett friläge till 2-2 när dryga minuten återstod av den första perioden.

– Det har varit tufft att komma in i SHL, men jag är glad att det har gått så bra som det gjort hittills. Förhoppningsvis kan jag fortsätta producera och hjälpa laget att vinna, sade Jan Muršak i C More emellan den första och andra perioden.

Muršak-show

Det var en mycket underhållande förstaperiod som svängde hej vilt åt båda håll, med ett ruggigt högt tempo och med en hel del fysik – och den andra periodens underhållningsvärde hade mycket svårt att matcha den första periodens. Men två mål fick vi i alla fall se i perioden, och efter att HV71 än en gång tagit en ledning kunde skyttekungen Victor Olofsson stänka in den tredje kvitteringen i matchen genom ett direktskott.
I numerärt överläge då också skulle sedan Muršak hålla sig framme igen, för det var något av en slovensk show denna afton. Knappt fem minuter in i den tredje perioden satte Muršak sitt tredje för kvällen och fullbordade sitt första SHL-hat trick.

4-3 och en Frölundaledning var ett faktum, men gästerna skulle stå för sin bästa period i den tredje akten och jobbade sig in hårt i matchen. Till slut kom också utdelningen, och det var gästernas Max Wärn som skulle sätta ett kraftigt avtryck under den här matchens avslutande del.
Först kvitterade nämligen finländaren matchen till 4-4, med drygt sex minuter kvar, och tvingade matchen till förlängning. Sedan var det också han som spelades fri och avgjorde tillställningen. HV71 tog därmed extrapoängen och bröt vår vinstsvit på fyra raka.

– Det känns som om att vi gav bort det här, konstaterade huvudtränare Roger Rönnberg i C More och utvecklade sina tankar:

– Det är jättebra att vi fått igång vår offensiv, vi har varit ganska tröga på den punkten här ett tag. Fyra mål framåt ska räcka framåt för att vinna, särskilt på hemmaplan. Fullsatt på hemmaplan, en sådan här inramning som i dag - då vill man framåt och visa sig ifrån sin bästa stida. Vi behöver få spelarna att kunna andas i denna hetta, så jag tror det här var en bra uppvärmning inför slutspelet, att förstå vad man inte ska göra för att ge bort sådana här matcher.

– Vi har ett starkt självförtroende i laget och vi har kraften över fyra kedjor - när alla är friska och hela – att snitta över tre mål framåt i slutspelet. Det kommer bli jobbigt att ta sig förbi oss, konstaterar Roger innan han avslutar med att beröma sin slovenske anfallare:

– En kaptenskaraktär. Han driver sina lagkompisar och tävlar hårt. Ända från dag ett han kom hit så har han spelat vårt spel.

På tisdag är det dags för nästa Smålandslag att besöka Göteborg - Växjö Lakers kommer på besök. Matchen börjar kl 19:00 och biljetter köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Frölunda HC – HV71 4-5 OT (2-2, 1-1, 1-1, 0-1) Skott: 25-30 (11-7, 6-6, 6-15, 2-1)
PIM: 8-10 (2-2, 4-6, 2-2, 0-0)

Period 1
0-1 (08:34) | Erik Brännström (David Ullström, Mattias Tedenby)
1-1 (09:20) | Jan Muršak (Carl Grundström, Simon Hjalmarsson) PP1
1-2 (12:00) | Victor Ejdsell (David Ullström, Bill Sweatt) PP1
2-2 (18:48) | Jan Muršak (Matt Donovan, Johan Gustafsson)

Period 2
2-3 (25:16) | David Ullström (Kevin Stenlund)
3-3 (37:41) | Victor Olofsson (Matt Donovan, Jan Muršak) PP1

Period 3
4-3 (44:49) | Jan Muršak (Simon Hjalmarsson, Matt Donovan) PP1
4-4 (53:52) | Max Wärn (Erik Brännström, Stefan Elliott)

Förlängning
4-5 (61:13) | Max Wärn (Stefan Elliott, Pierre Engvall)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Gustafsson
(Johan Mattsson)

Adam Almquist – Rasmus Dahlin
John Nyberg – Jonathan Sigalet
Matt Donovan – Mattias Nørstebø
Kristoffer Gunnarsson

Victor Olofsson – Joel Lundqvist – Max Friberg
Simon Hjalmarsson – Jan Muršak – Carl Grundström
Sebastian Stålberg – Pathrik Westerholm – Ponthus Westerholm
Joel Mustonen – Christoffer Ehn - Pontus Widerström
Jesper Emanuelsson

Efraim Larsson