Svängdörrar i OT-tapp
Publicerad: 2018-02-03
Publikfest, kanoninledning, hål bakåt, upphämtning. Matchen mellan Frölunda HC och Färejstad BK innehöll det mesta när Frölunda hämtade in 1-4 till 4-4, men föll i förlängningen.

GÖTEBORG | Det var ett – för tredje gången denna säsong - utsålt Scandinavium som fick se Frölunda HC bjuda på en rivstart á la Vilda Västern, när man tog emot Färjestad BK. Spelet på hemmaplan har under 2018 inte varit en fröjd för Roger Rönnberg och hans mannar, vilket två inspelade poäng (OT-vinst mot Luleå Hockey) på fyra matcher vittnar om. Vad som inte vittnade om dåligt hemmaspel var Frölundas första tio minuter, där man fullständigt malde ned gästerna och skapade målchans på målchans vid Lars Haugen i bortamålet. Inledningen bar också frukt när Carl Grundström, i numerärt överläge, skarvade in en fin pass av Rasmus Dahlin och satte Frölunda i en 1-0-ledning med 6:28 spelat.

Haugen bjöd på en förstklassig insats under den första perioden och höll definitivt gästerna kvar i matchen, vilket skottstatistiken vittnade om (13-1 på mål efter knappt 14 minuter). Men Färjestad skulle få en drömsekvens i perioden och kunde inom loppet av 66 sekunder utnyttja två av tre skott för att vända på steken till 2-1 innan perioden var till ända.

Frölundas enormt intensiva matchinledning var som bortblåst efter gästernas två snabba och matchbilden tog en tvärvändning. Färjestad visade upp en stor portion tålamod och utförde en mycket välspelad bortamatch. När Frölunda försökte ta sig in i matchen i mittenakten tog värmlänningarna fram sin effektivtivetet och utnyttjade två av totalt sex skott på mål i periodenoch gick ifrån till 4-1.

– Vi för spelet och de är effektiva på våra misstag, det blir ganska tydligt, sade Joel Lundqvist i C More emellan den andra och tredje perioden.
– Vi jobbar och sliter, men det gäller att vara noggranna över hela banan. De är kontringsstarka och det vet vi om sedan innan.

Norsk inhämtning

Hemmalaget fick in en oerhört viktig 4-2-reducering i den andra periodens slutskede, när Victor Olofsson sköt in pucken i mål via Jan Muršaks ben och fixade andra målet i numerärt överläge för kvällen.

Målet blev en grymt positiv injektion i Frölunda, som efter andra periodpausen kom ut till den tredje perioden likt man gjorde i matchstarten med mycket puck i anfallszon och men en tydlig spelidé – raka vägen mot mål.
Med publikens stöd i ryggen gick Frölunda framåt och hade redan efter 50 sekunder en puck på mållinjen, som Lars Haugen nästan intill mirakulöst lyckades fånga med plockhandsken. Men måljublet kom – knappt tre minuter senare.

Simon Hjalmarsson fann Mats Rosseli Olsen på bortre stolpen, som stötte in 4-3-reduceringen ifrån nära håll bakom landskollegan Haugen. Sedan tog det bara 18 sekunder, innan näste norrman skulle presentera sig. Mattias Nørstebø – som missat 29 matcher denna säsong på grund av skada – tryckte in ett skott ifrån blålinjen och fick se den segla in bakom Haugen. Det var Nørstebøs första mål på nästan ett år (senast var mot Djurgårdens IF, 2017-02-16).

Frölunda var ruggigt nära ytterligare mål kort efter de två snabba, och hade onekligen tryck mot Färjestadskassen. Men allt eftersom gästerna stod emot så blev matchen därefter ett stort bollande fram och tillbaka mellan två lag som till synes var ganska nöjda med en säkrad poäng.

Matchen gick till förlängning, och väl där kunde Färjestads Theodor Lennström avgöra – blott 18 sekunder in.

– Det är sällan jag är på så här bra humör efter en förlust, säger Roger Rönnberg efter matchen och utvecklar:

– Att killarna trycker fram en sådan här match i ett sådant här läge (med en del förluster på hemmaplan i bagaget) imponerar mig, och jag lider med killarna att vi inte får med oss en vinst. Vi låg under med 4-1 och lyckas ändå komma tillbaka med metodiskt lugn och åt oss tillbaka in i matchen. Färjestad är ruskigt effektiva och jag är väldigt nöjd med matchen i dag.

Nästa hemmamatch: Onsdag 28:e februari kl 19:00, IF Malmö Redhawks. Biljetter köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Färjestad BK 4–5 OT (1-2, 1-2, 2-0, 0-1) Skott: 48-20 (17-7, 15-6, 17-6, 0-1)
PIM: 6-10 (4-6, 2-2, 0-2, 0-0)

1-0 (06:28) | Carl Grundström (Rasmus Dahlin, Adam Almquist) PP1
1-1 (14:01) | Linus Persson (Christoffer Törngren, Joakim Nygård)
1-2 (15:07) | Marcus Nilsson (Jesse Virtanen, Dick Axelsson) PP1

1-3 (24:24) | Theodor Lennström (Dick Axelsson)
1-4 (28:05) | Per Åslund (Marcus Nilsson, Martin Johansson)
2-4 (38:37) | Jan Muršak (Victor Olofsson, Joel Lundqvist) PP1

3-4 (43:31) | Mats Rosseli Olsen (Simon Hjalmarsson, Sebastian Stålberg)
4-4 (43:49) | Mattias Nørstebø (Jan Muršak, Carl Grundström)