Kribba hos Kingen
Publicerad: 2017-02-26
FHC
Kristoffer Martin har varit i New York och fått med sig lite smått och gott hem från Rangers och Henrik Lundqvist.

Varför, undrade Kristoffer "Kribba" Martin, utnyttjar inte vi att en av världens bästa målvakter är så nära Frölunda HC. Han tränar i Frölundaborg varje sommar, har hockeyskola på Öckerö med brorsan Joel varje sommar och har fortfarande ett förhållande med den klubb han lämnade 2005.
– Jag frågade om jag fick komma över på ett studiebesök och det fick jag, säger Kristoffer Martin som passade på under landslagsuppehållet för några veckor sedan.

Det blev fyra intensiva dagar – två matcher och en träning – och mycket tid med Henrik Lundqvist och New York Rangers målvaktstränare Benioit Allaire.
– Jag ville ha med mig hem hur han jobbade med sin målvaktstränare, hur han förbereder sig inför match och träning och hur han som målvakt driver laget, förklarar Kristoffer Martin syftet med resan.
Och vad fick du för svar?
– Att Henrik är fruktansvärt noggrann och fokuserad. Han är oerhört seriös och lämnar inget åt slumpen.

På en ren generell nivå visade det sig att New York Rangers inte arbetade så mycket annorlunda än vad Frölunda Indians gör.
– Det var kanske det mest glädjande med resan att vi ligger väldigt nära dom i allt: faciliteter, träning, material, kost och så vidare. Det var skönt att se att vi inte var fel ute, förklarar Kristoffer Martin, men blundar inte för olikheterna heller:
– Jag var imponerad över att varje enskild spelare tog ett stort ansvar för vad dom skulle göra. Dom hade en egen agenda för sin träning och skötte många saker själva.

Något på målvaktssidan som skilde sig?
– Dom har ju mindre rinkar däröver och tränade mer på spelet runt målet än vad vi gör. Dom sätter mer tryck på målvakten och det är jag sugen på att jobba mer med.

Peter Pettersson Kymmer