Felfri insats när Linköping besegrades
Publicerad: 2017-10-28
När Linköping HC gästade Scandinavium visade Frölunda HC upp en näst intill perfekt match och bröt förlustsviten med en 4-0-vinst - Johan Mattssons andra nolla för säsongen.

GÖTEBORG | Med två raka förluster i bagaget var det ett minst sagt hungrigt Frölunda HC som kom ut på isen i Scandinavium inför 8’499 åskådare. Inledningsvis i mötet matchades man hårt mot Linköping HC, som inledde starkt och satte Frölundaförsvaret lite på prov när man bet sig fast i anfallszon vid några tillfällen.
Men det var ändå Frölunda som skulle komma att vara det spelfördelande laget över 20 minuter och stundtals ställde man till med stora problem för gästerna, som hade mycket att tacka målvakt Jonas Gustavsson för att man inte var mer än två mål bakom när den första perioden var slut.

Victor Olofsson skulle bli matchens första målskytt, när han än en gång fick visa prov på sin excellenta avslutsförmåga. Lias Andersson serverade ångermanlänningen som bombade in 1-0 med ett direktskott ifrån slottet med knappt åtta minuter spelade.

Frölunda reste sig lavinartat och var vid ett flertal tillfällen ytterst nära att utöka sin ledning, men Jonas Gustavsson stod pall med några kanonräddningar.
Till sist, efter att intensiteten i spelet ändå avtagit under slutminuterna, skulle man hitta nätmaskorna bakom Gustavsson, och det var 18-årige Jesper Emanuelsson som – i sin tredje SHL-match – bröt en passning i Linköpings zon och stänkte in sitt första SHL-mål till 2-0 bakom Gustavsson.

Noterbart efter den första perioden är också att Oliwer Fjellström passerat 100 minuter och spelat sig till ett rookiekontrakt. Grattis, Oliwer!

Pangstart på mittenakten

Den andra perioden kunde knappast ha startat särskilt mycket bättre för Frölundas del, för innan perioden var fem minuter gammal hade man utökat sin ledning två gånger om och tvingat Linköping till ett målvaktsbyte.
Först var det Ryan Lasch som, i numerärt överläge, fick mycket tid vid den högra tekningscirkeln och placerade in ett handledsskott mellan Gustavsson och stolpen – och bröt en spelmålstorka på 10 raka matcher.
Bara 15 sekunder senare dök Simon Hjalmarsson fram på en retur på Sebastian Stålbergs skott och rakade in 4-0, vilket tvingade Linköping till målvaktsbyte där Jacob Johansson ersatte Jonas Gustavsson.

Matchen tappade en del intensitet och även om Linköping till och från kunde hota Johan Mattsson lite smått så kom de aldrig riktigt tillräckligt nära för att hämta in underläget – särskilt när man i tredje perioden ådrog sig utvisningar i omgångar efter varandra.
Båda lagen fick en del powerplay-träning i slutakten, men suveränt, uppoffrande spel i numerärt underläge gjorde att lagens powerplay-styrkor kammade noll. I Linköpings målbur höll Jacob Johansson tätt under sina dryga 35 minuter på plan. En annan som höll tätt var Johan Mattsson, som kunde hålla sin andra nolla för säsongen och kammade hem sin femte vinst.

– Det känns riktigt skönt. Jag tycker hela laget steppar upp efter två mindre bra matcher. Kul att vi visar att vi kan spela hockey, säger en nöjd Johan Mattsson i C More efter slutsignalen.

På tisdag spelar vi första åttondelsfinalen i Champions Hockey League. Tjeckiska Bílí Tygri Liberec står för värdskapet och matchen går att följa på TV3 Sport och Viaplay, med matcstart 17:00.
Torsdagen som följer gästas vi av Skellefteå AIK i Scandinavium. Matchen startar 19:00 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Linköping HC 4-0 (2-0, 2-0, 0-0) Skott: 30-27 (13-7, 12-9, 5-11)
PIM: 8-10 (0-2, 2-2, 6-6)

1-0 (07:56) | Victor Olofsson (Lias Andersson, Adam Almquist)
2-0 (19:10) | Jesper Emanuelsson (-)

3-0 (24:34) | Ryan Lasch (Adam Almquist, Victor Olofsson) PP1
4-0 (24:49) | Simon Hjalmarsson (Sebastian Stålberg)