FHC framme i Fribourg
Publicerad: 2017-01-16
CHL
Frölunda Indians är installerat i schweiziska Fribourg och tränade på måndagskvällen i BCF-Arena.

Lilla Fribourg (38 000 invånare) i sydvästra Schweiz har en lång och rik historia. Grundat redan på 1100-talet och en fransktalande katolsk bastion i ett övrigt Luther-reformerat geografiskt område.
Textilier och läder satte Fribourg på kartan redan på 1300-talet och handel har präglat staden sedan dess även om inriktningen över tid har ändrat karaktär. Två bryggerier och universitetet med anor (grundat redan 1582 av Jesuitordern) definierar Fribourg i dag.
”Det är kul att komma till en så här gammal stad med anor och intressant arkitektur, inte minst väldigt många gamla stenbroar över floden Sarine”, säger Frölundas assisterande tränare Pär Johansson och poängterar att det faktiskt finns annat än klubba och puck för de regerande CHL-mästarna:
”Det är det som är så bra med CHL. Vi får se andra länder och städer och det får oss att växa, som människor, och som hockeyspelare”.

Efter en lång dag i flyg och buss och anlände Frölunda Indians i Fribourg på måndagskvällen och tränade i BCF-Arena (kapacitet 6 500).
Full trupp på is – förutom Jonathan Sigalet och Kristian Vesalainen som är kvar i Göteborg – och fullt fokus på den CHL-semifinalretur som Pär Johansson betonar inte är avgjord, trots trygga 5-1 i match ett i Frölundaborg för en vecka sedan.
”Resultatet speglar inte hur matchen såg ut. Dom satte hård press på oss och vi förväntar oss något liknande i morgon”.
Johansson pekar speciellt på HC Fribourg-Gottérons offensiv och vassa power play och varnar för den individuella skickligheten hos spelare som Roman Cervenka och Julian Sprunger.
”Dom har några klasspelare och är oförutsägbara och det är absolut inte klart ännu”.
Att Frölunda kan gå till en tredje raka CHL-final – kan det påverka matchen på något sätt?
”Det har jag svårt att se. Det finns inte så många spelare som var med för tre år sedan”.

Fhcplay är med på resan till Fribourg och lägger kontinuerligt ut intervjuer och inslag på den här länken och på Frölundas facebook-sida.

CHL-semifinal två mellan Frölunda och Fribourg-Gottéron direktsänds i SVT 24 på tisdagskvällen, nedsläpp 20.15.

Peter Pettersson Kymmer