Första bortavinsten
Publicerad: 2017-10-14
När Frölunda HC gästade Linköping HC i Saab Arena så gick Frölunda upp i en tremålsledning i mittenakten och höll till sist undan för sin första bortavinst den här säsongen.

LINKÖPING | Efter en kritiserad säsongsinledning i SHL för Frölunda HC:s del kom man i Saab Arena ut som skjutna ur en kanon och malde ned Linköping HC redan i matchinledningen. Sebastian Stålberg var också nära att öppna målskyttet redan efter en minut när han spelades fri och försökte runda Jonas Gustavsson i Linköpingsmålet, men tappade pucken i avslutsläget.

Trots en kaxig och uppstickande matchinledning tappade man intensiteten samt övertaget lite grann och istället började man så smått falla tillbaka till den något slarviga puckhanteringen i egen zon och passiviteten i densamma. Men Linköping kunde inte ta vara på det korta övertaget nämnvärt, utan det var Frölunda som återtog kommandot och började bomba på mot Jonas Gustavsson, som till sist fick kapitulera.
Adam Almquist hade pucken bakom förlängda mållinjen och lade en elegant backhandchip in i slottet till Rasmus Dahlin, som distinkt picksköt in sitt andra mål för säsongen och 1-0.

– Vi har spelat upp oss jättebra i den här matchen gentemot hur vi spelat tidigare under säsongen, konstaterade målskytten Dahlin i C Mores sändning efter den första perioden.
– Vi har snackat om att gå tillbaka till grunderna och inte tänka efter så mycket, utan mer göra det enkla först så att det i sin tur leder till bra grejer.

Frölunda startade även den andra perioden energiskt och på en mycket hög spelnivå, och hade det inte varit för några kanonräddningar av Jonas Gustavsson så hade Frölunda utökat ledningen tidigt – inte minst när Ponthus Westerholm friställde Joel Lundqvist, som från nära håll överlistades av tidigare nämnda Gustavsson.

Lundqvist skulle dock få sin revansch och det inte särskilt mycket senare, för i numerärt överläge fick han en fin pass av Max Friberg och pangade in 2-0-pucken från nära håll med 5:33 spelat av perioden - kaptenens andra SHL-fullträff för säsongen.

Hemmalaget – som lördagar till ära äro klädda i röda ställ – skulle ganska kort därpå få kontakt och en bra chans att ta sig tillbaka in i matchen när Sebastian Stålberg ådrog sig en utvisning för hög klubba. Och nära kom man. Åtminstone i överlägets efterdyningar.
Först försatte Mathis Olimb, med en elegant skarvning, brodern Ken Andre i ett gyllene läge från höger, men Johan Mattsson stod för en kvick sidledsförflyttning och stod för en stor räddning.
Strax därpå sattes Mattsson på prov på nytt när Jakob Lilja kom fri, men Linköpingsanfallaren tvingades långt ut av Mattsson och prickade stolpen.
Istället kunde Frölunda utöka sin ledning till 3-0 genom Carl Grundström som fick en sidledspassning av Simon Hjalmarsson och rakade in pucken bakom en överspelad Gustavsson.

Det såg länge gott och lovande ut för gästerna, särskilt när den unge Linköpingsbacken Adam Ginning satte klubban i ansiktet på Max Friberg och gav Frölunda en gyllene chans att på nytt utöka sin ledning – men istället för 4-0 i numerärt överläge så kom istället en 3-1-reducering när Linköping lite senare i perioden fick med sig ett numerärt överläge. Reduceringen gav en enorm energiboost för östgötarna, som ryckte upp sig ordentligt under peroidens slutskede.

Mattsson höll undan

Linköping tog energiboosten från den sena reduceringen i mittenakten med sig in i den tredje och inledde perioden starkt. Momentumet såg dock ut att tryta en aning när Sebastian Karlsson ådrog sig en utvisning knappt fem minuter in i perioden och försatte Frölunda i numerärt överläge.
Men istället för en ökad gästledning skulle Niklas Persson spela fram Jakob Lilja till ett friläge i numerärt underläge, och den gången gjorde Lilja inget misstag.
Ett distinkt avslut passerade Mattsson och Linköping hade hämtat in ett tremålsunderläge till uddamålsunderläge - och det med fortsatt 15 minuter kvar att spela.

Det blev en riktigt svängig och stundtals mycket publikfriande akt som kunde slutat på många olika vis. Men eminent försvars- och inte minst målvaktsspel gjorde att Frölunda kunde hålla ifrån och säkra sin första vinst på bortais den här säsongen.

– Otroligt skönt att vinna, särskilt när vi spelade så bra som vi gjorde de två första perioderna, konstaterade Johan Mattsson efter slutsignalen.
– Vi visste att de (Linköping) skulle chansa mer i tredje, och då gäller det som målvakt bara att stå beredd. Kändes bra i dag!

På tisdag gästas vi av Örebro HK i Scandinavium och matchen börjar kl 19:00. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Linköping HC - Frölunda HC 2-3 (0-1, 1-2, 1-0) Skott: 25-23 (5-10, 9-8, 11-5)
PIM: 8-8 (2-2, 4-4, 2-2)

0-1 (14:22) | Rasmus Dahlin (Adam Almquist, Christoffer Ehn)

0-2 (25:33) | Joel Lundqvist (Max Friberg, Ryan Lasch) PP1
0-3 (32:11) | Carl Grundström (Simon Hjalmarsson)
1-3 (38:18) | Andrew Gordon (Mark Zengerle, Derek Roy) PP1

2-3 (45:17) | Jakob Lilja (Niklas Persson) SH1