Hockeyskolorna växer
Publicerad: 2016-11-29

I måndags var det dags för säsongens andra träff med ledare från hockeyskolor i Göteborgsområdet.

Totalt var det 18 ledare från 10 klubbar som hade samlats i Frölundaborg.

Göran Pegenius inledde med en kort sammanfattning om de projekt Frölunda bedriver i regionen med syfte att stärka och inspirera den regionala ishockeyn. Ett av dessa projekt är ett skolprojekt i Angered där alla årskurs ett-elever får komma och åka skridskor i Angered Arena. Ett uppskattat projekt där själva metoden för att komma i kontakt med skolorna och få barnen till ishallen går att använda rakt av på alla håll.

Glädjande för ishockeyn i Göteborg och även hela Sverige är att antalet barn som kommer till hockeyskolorna har ökat. Inför säsongen 2016/2017 gjorde Svenska ishockeyförbundet ett centralt brevutskick till alla barn i tre åldersgrupper. Varje förening fick välja vilka postnummer man ville skicka till och därefter gjordes utskicket kostnadsfritt med hjälp av Idrottslyftet. Idén till detta upplägg kom från Christer Johannesson i Partille.

Detta utskick har genomförts även denna säsong och utfallet är mycket bra. Vid en rundfrågning bland de närvarande klubbarna så är det mycket positiva tongångar. Flest antal barn har Hanhals med cirka 160 inskrivna barn i tre ålderskullar. Göteborg HC, som är en tjejklubb i Göteborg, har cirka 65 inskrivna barn där merparten är tjejer. Fullt med barn på hockeyskolorna alltså. Den stora utmaningen blir nu att behålla alla barn som kommer till ishallarna.

Därefter tog Hockeykonsulent Rune Bäckman över. Måndagens träff var även en uppföljning av höstens utbildning i Tre Kronors Hockeyskola. Rune poängterar att forskningen visar att barn har kul och vill hålla på med idrott om de:

* känner att de utvecklas och blir bättre.

* känner samhörighet med ledare och de andra barnen.

* känner att de själva kan vara med och påverka/bestämma.

Deltagarna fick ett antal frågeställningar som de diskuterade i smågrupper. En av punkterna var hur vi tar hand om tjejer inom hockeyn så att de fortsätter. Där har man konstaterat två viktiga saker som krävs: 1. Utse en ledare som ansvarar för tjejerna. 2. Låt alla tjejer träna och spela tillsammans då och då.

Det var livliga diskussioner och många bra förslag kom fram för Rune Bäckman att sammanställa.

Nästa nätverksträff blir efter säsongen i mars-april.

Närvarande på träffen:

Borås: Leo Larsen, Tommy Music.

Frölunda: Liam Torman.

Göteborg HC: Thomas Gustavsson.

Hanhals: Christoffer Jensen, Mikael Nilsson, Thobias Limberg, Niclas Lindahl.

Järnbrott: Claes Dahlberg.

Mölndal: Magnus Fogelberg, Karin Fogelberg, Lena Reimer.

Partille: Christer Johannesson, David Haag.

Skärgården: Peter Svensson.

Stenungsund: Jonas Brännstedt.

Göran Pegenius