Ännu en 2-1-vinst
Publicerad: 2018-03-01
Ett matchstraff för Brynäs IF gav Frölunda HC just den skjuts som behövdes när man lyckades vända ännu en bortamatch i tight och målsnål match i Gävle.

GÄVLE | Frölunda HC kom till spel i Gavlerinken Arena med tre raka segrar i bagaget, där man tog en straffvinst (2-1) mot IF Malmö Redhawks så sent som i går kväll. Man ställdes mot ett Brynäs IF som vanligtvis är ett bra hemmalag – men som inför dagens match hade fem raka förluster på hemmais.
Inbördes så satt Brynäs i förarsätet inför bataljen, med vinst i båda möten denna säsong och totalt fyra raka segrar i bagaget. Men den sviten skulle spräckas i dag.

Det var en ganska igentäppt och tillstängd match där båda lag hade mycket svårt att egentligen skapa farligheter framå - det trots två numerära överlägen vardera redan i den första perioden.
Brynäs var ändå något rappare, lite hetare och när man i mittenakten tagit för sig mer och mer så kom också till sist utdelningen. Kevin Clark fick chansen på en retur och kunde ifrån nära håll raka in 1-0 med knappt fyra minuter kvar av den andra perioden – och det såg då ganska tafatt ut hos gästerna.

Vändningen

Frölunda skulle dock ta sig in i den här matchen, och det tack vare stabilt försvarsspel som rakt igenom matchen gav möjligheter att ta poäng i denna match.

Offensiven och, i synnerhet, spelet i numerärt överläge var inte på topp i kväll, så inte ens efter att Jörgen Sundqvist ådragit sig ett matchstraff för huvudtackling och givit Frölunda ett fem minuter långt power play skulle man lyckas kvittera. Men, utebliven utdelning till trots så bidrog ändå utvisningen till Frölunda-framgång. Femton sekunder efter det långa powerplayet fick Jan Muršak en fri gata in mot mål och tog vara på läget.
Slovenen stänkte distinkt in sitt sjätte mål för säsongen (första efter OS-uppehållet – där han ju gick och blev bästa sloven i såväl mål- och poängligan) ovanför David Rautios axel. 1-1 på tavlan, 9:45 kvar att spela av den tredje perioden och en enorm dos energi tillfört i bortalaget – som växlade upp än mer.

Bara dryga minuten senare höll sig Muršak framme igen. Då släppte han pucken till Adam Almquist som avlossade ett skott och fick se nätet rassla på nytt bakom Rautio. Målet var även Almquists sjätte för säsongen och innebar 2-1 för Frölunda.

– Jag bara lade den mot mål egentligen. Det var ett ganska dåligt skott, men den letade sig in, gladde sig Adam Almquist åt i C More.

Frölunda fick kort därpå en gyllene chans att utöka ledningen efter en Puck Out-utvisning på Elias Fälth. Men Brynäs lyckades med nöd och näppe hålla ut, och hålla ut gjorde till sist även Frölunda. För trots att hemmalaget pressade på med en extra utespelare i jakt på kvittering höll Johan Mattsson och Frölundaförsvaret rent och bärgade fjärde raka segern i och med 2-1. – Bra försvarsspel tycker jag – igen. Vi har jobbat mycket med det och det gav oss chansen att vinna när offensiven lyste med sitt frånvaro, konstaterade Roger Rönnberg efter slutsignalen.
– Att vända en match där vi spelsmässigt inte är särskilt vackra är bra för moralen. Det är tredje av de fyra senaste bortamatcherna nu som vi lyckats vända, och det visar på härlig karaktär i grabbarna.

På lördag väntar hemmamatch igen, då HV71 gästar oss. Matchen börjar kl 15:15 och biljetter köper ni via den här länken.

Brynäs IF - Frölunda HC 1-2 (0-0, 1-0, 0-2) Skott: 25-26 (7-9, 13-7, 5-0)
PIM: 33-8 (6-6, 0-2, 27-0)

1-0 (36:33) | Kevin Clark (Simon Bertilsson, Jesper Boqvist)

1-1 (50:45) | Jan Muršak (Victor Olofsson, Mattias Nørstebø)
1-2 (52:03) | Adam Almquist (Jan Muršak, Carl Grundström)