Hemmasviten bruten
Publicerad: 2020-11-28
Frölundas hemmasvit på nio raka segrar bröts när Djurgården kom på besök.

GÖTEBORG | Det kanske inte var den mest välspelade, fräckaste eller finaste hockeymatchen som bjöds när Frölunda HC tog emot Djurgårdens IF i Scandinavium. Inledningsvis fanns det tendenser till en matchbild präglad av ett övertag från Frölundas håll, med ett tidigt numerärt överläge, ett puckövertag och en del tid i Djurgårdens zon, men utan att egentligen omvandla det till några farligheter.
Hemmalagets allra bästa chans i den första perioden uppstod när Max Friberg snodde pucken av en Djurgårdsback på egen blå och skrinnade sig fri – men lyckades inte överlista Mantas Armalis i gästernas mål.

Fribergs läge uppstod ur en tid i perioden där Djurgården istället lyckats tippa över vågen och börjat ta större initiativ i spelet. Ett långt Djurgårdsanfall gav till sist Alexander Holtz ett läge i slottet, som resulterade i 1-0 för gästerna med knappa kvarten avverkad av inledningsperioden.
Gästerna fortsatte också övertaget och var det tydligt bättre laget under avslutningen av den första perioden, men också under stora delar av den andra perioden. I numerärt överläge utökade man också ledningen till 2-0, med drygt sex minuter spelat av den andra perioden. Målskytt även den gången var Holtz.

Frölunda skapade dock sina chanser, om de än var ganska få i mittenakten. Då Djurgårdens forcerade anfallsspel tryckte ned Frölunda djupt tvingades hemmalaget mer eller mindre förlita sig på sina kontringar, och det var just en kvick sådan som föranledde spräckningen av Armalis nolla.
Nicklas Lasu skrinnade sig runt en Djurgårdsback och skickade in pucken i slottet, där Mats Rosseli Olsen störtade fram och stötte in pucken i mål. Lasus uppspelskamrat i mittzon stod 17-årige Ludwig Persson för, som noterades med en andraassist och således sin första seniorpoäng.

Underläge inför tredje

Vid blott fem tidigare tillfällen den här säsongen har Frölunda haft underläge inför den tredje perioden, samtliga fem matcher har man också förlorat efter full tid.
Några minuter in i den tredje fick Frölunda en jättechans att ta sig själva möjligheten att bryta den negativa trenden i och med ett fem mot tre-läge i 1:41. En Frölundautvisning kort därpå minskade dock övertaget till 4 mot 3, men det funkade minst lika bra. För i det numerära överläget skickade Theodor Lennström iväg en smygare till handledsskott, prickade krysset och utjämnade matchen till 2-2 med sitt tredje mål för säsongen.

Trots en positiv injektion skulle Lennström några minuter senare även få agera syndabock, när han, placerade framför egen kasse i spel fyra mot fem, bröt en passning men fick till följd dråpligt se pucken studsa in mellan Niklas Rubins benskydd till 3-2 för Djurgården. Ett mål som skulle bli matchavgörande.

Frölunda ökade tempot, skapade tryck i anfallszon och etablerade chanser för en ny kvittering. Men det där riktigt trycket uteblev ett par minuter ifrån slutsignalen och Djurgården kunde spela av slutminuterna, tog samtliga tre poäng och bröt Frölundas segersvit på hemmaplan – som därmed stannade på nio matcher.

– Rätt lag vann i dag, även om det känns surt med det sista målet. Sett över 60 minuter så var Djurgården bättre än oss idag, erkände Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Vi kom ut bra fram till första utvisningen, där gjorde vi ett ganska dåligt powerplay och där någonstans tycker jag att vi tappade koncentrationen till den här matchen. Vi pratade om hur vi skulle lösa en massa situationer, hur vi skulle spela och det var en massa frustration i vårt lag om hur man ska spela. Istället glömde vi bort att spela försvarsspel, att kampa och spela närkampsspel. Vi klev i samma fälla som mot Brynäs, jag trodde att vi hade bottnat i det mot Brynäs och kunnat hålla ett mindset över 60 minuter och se till att vi gör vårt ordinarie jobb, men det gjorde vi inte i dag.

Kommande matcher
Tisdag 1/12, kl 19:00, Växjö Lakers – Frölunda HC,
Torsdag 3/12, kl 19:00, Örebro HK – Frölunda HC,
Lördag 5/12, kl 15:15, Frölunda HC – Rögle BK,
Torsdag 10/12, kl 19:00, HV71 – Frölunda HC,
Lördag 12/12, kl 15:15, Frölunda HC – IF Malmö Redhawks.

Frölunda HC – Djurgårdens IF 2-3 (0-1, 1-1, 1-1) Skott: 35-24 (8-11, 14-9, 13-4)
PIM: 6-10 (0-4, 2-2, 4-4)

0-1 (16:07) | Alexander Holtz (Kalle Östman, Tobias Ekberg)

0-2 (26:24) | Alexander Holtz (William Eklund, Tobias Ekberg) PP1
1-2 (28:55) | Mats Rosseli Olsen (Nicklas Lasu, Ludwig Persson)

2-2 (48:45) | Theodor Lennström (Simon Hjalmarsson, Niklas Rubin) PP1
2-3 (52:33) | William Eklund (Kalle Östman, Linus Andersson) PP1