En Abbott till Frölunda
Publicerad: 2015-06-16

Kanadensaren Spencer Abbott har skrivit ett ettårskontrakt med Frölunda HC.

Efter tre säsonger i Toronto Maple Leafs och Chicago Blackhawks organisationer väljer Spencer Abbott att flytta till Göteborg och Frölunda.

Kanadensaren har skrivit på ett ettårs-kontrakt som sträcker sig över säsongen 2015/2016.

- Det är en bra möjlighet för mig. Jag har hört många bra saker om Frölunda och känner mig taggad för spel i Europa, säger 27-åringen och berättar att han pratade med Viktor Svedberg innan han skrev på kontraktet med Frölunda:

- Viktor hade bara bra saker att säga om stan och klubben. Jag hade några andra möjligheter, men tror den svenska ligan kan passa mitt spel och jag ville till ett vinnande lag.

Spencer Abbott är precis som Ryan Lasch en relativt liten, men poäng-glad högerfattad forward som de senaste åren spelat i AHL, framförallt i Toronto Marlies. Säsongen 2013/2014 skrapade han ihop imponerande 69 poäng (17 mål och 52 assist) på 64 matcher.

Tittar man på hans statistik över hela karriären är det just poängen som sticker ut – Spencer Abbott har producerat i samtliga klubbar han representerat.

- Jag vill ha puck och vara kreativ. Jag skapar chanser för mig själv och andra. Och jag har pratat med tränaren (Roger Rönnberg) och jag vet vad som förväntas av mig, jag skall vara en producerande spelare.

Känner du någon i Frölundas trupp?

- Jag känner till några spelare och har faktiskt spelat med Ryan Lasch en kort period i Toronto Marlies.

Är du möjligen släkt med bröderna Chris och Cam Abbott?

- Inte vad jag vet.

Spencer Abbott kommer att spela i tröja nummer 9 och ansluter till Frölundas trupp i början av augusti, precis som Ryan Lasch.

- Vi är jätteglada och får en erfaren spelare med offensiv spetskompetens. Han är orädd och gör sina lagkamrater bättre, säger Frölundas general manager Christian Lechtaler och berättar att scoutansvarige Fredrik Sjöström såg Abbott första gången för ett halvår sedan, under JVM.

- Vi har jagat honom sedan dess och det har varit en lång process med många inblandade. Det intressanta är att han kommer till oss för att komma tillbaka till NHL och det har vi lovat att hjälpa honom med.

 

Spencer Abbott

Nationalitet: Kanada.
Ålder: 27 år.
Längd: 176 cm.
Vikt: 77 kilo.
Klubbfattning: Höger.
Klubbar: Hamilton Red Wings (2005-2008), University of Main (2009-2012), Toronto Marlies (2012-2015), Toronto Maple Leafs (2014), Rockford IceHogs (2015).

Peter Pettersson Kymmer