Sülvasst powerplay avgjorde
Publicerad: 2017-08-24
CHL
Frölunda HC var i underläge stora delar av den första gruppspelsomgången i Champions Hockey League, när schweiziska ZSC Lions Zürich var på besök. Numerärt överläge kom att bli den avgörande faktorn i Frölundas favör.

GÖTEBORG | Säsongen drog officiellt igång denna torsdagkväll när schweiziska ZSC Lions Zürich var på besök i Frölundaborg och stod för motståndet i den första gruppspelsomgången av Champions Hockey League. Det vargästerna som var det klart piggaste laget inledningsvis, som med svenskduon Robert Nilsson och Fredrik Pettersson öste på mot Johan Gustafsson i Frölunda HC:s mål. Det var heller inte helt oväntat just den duon som också gav Zürich ledningen med drygt fem minuter spelade av matchen.
Nilsson vann pucken längs sargkanten högt i Frölundas zon, hittade tvärs över zon till Pettersson som avlossade sitt hårda direktskott och överlistade Gustafsson i Frölundamålet.

Intensiteten hos Zürich var överväldigande och oerhört svår att möta upp i Frölundalägret och det tog nästan halva perioden innan man till synes lyckades etablera längre anfall i gästernas zon, men närmre än Lias Anderssons stolpträff kom man inte en kvittering i den första perioden – som slutade 0-1.

Powerplay-målens period

Den andra perioden inleddes i ett frejdigt tempo där Matt Donovan inte var långt ifrån att gröta in en kvittering tidigt, men pucken slank strax utanför stolpen.
Istället var det Zürich som skulle ta vara på matchens första numerära överläge och utöka ledningen till 2-0 genom Inti Pestoni som spelades ren framför kassen och kunde lirka in pucken bakom Gustafsson med drygt fyra minuter spelade.

Mellanakten skulle urartas till powerplayens mål, för samtliga tre numerära överlägen i perioden resulterade nämligen i mål. Efter knappt 13 spelade minuter av den andra perioden kom till sist Frölundas första mål, då Victor Olofsson knäppte in ett direktskott efter pass av Max Friberg.
Zürich svarade direkt genom att utöka ledningen till 3-1, men i periodens slutskede kom en viktig Frölundareducering och det var återigen Victor Olofsson – återigen i numerärt överläge.

Spännande avslutning

Det blev en mycket spännande avslutning på matchen, för efter att Zürich försvarat sig riktigt bra under den tredje periodens första kvar kom Frölunda tillbaka med besked.

Med 3:43 kvar på klockan bombade högerback Matt Donovan in ett direktskott i numerärt överläge och såg till att Frölunda fullbordat inhämtningen från 1-3 till 3-3. Men när Borgen jublade som mest och de flesta troligtvis inväntande en förlängning vann Zürich en puck i Frölundas zon där Reto Schäppi blev fri och kunde lätta in pucken mellan Gustafssons ben och satte gästerna i förarsits än en gång.
Frölunda kom tillbaka, och om det var någonting i kvällens match som var talande så var det spelet med en utespelare mer på banan. För när Gustafsson var plockad, timeouten tagen och en offensiv tekning i Zürichs zon med 20 sekunder kvar skedde skulle Frölundas fjärde mål med en utespelare mer på banan komma.
Adam Almquist lättade in pucken från blålinjen och Joel Lundqvist lyckades styra in pucken bakom – en för kvällen mycket kompetent – Lukas Flüeler och matchen gick till förlängning. Väl där lät sig inte Ryan Lasch väntas på, utan han rakade in en retur efter 49 sekunder och Frölunda tog extrapoängen i Champions Hockey League-gruppspelets inledande omgång.

– Det var en ganska tuff match i dag, säger Victor Olofsson efter slutsignalen och utvecklar:
– Vi kom ut lite för slappt i den första perioden och lät dem ta hand om stafettpinnen vilket gjorde att vi fick jaga stora delar av matchen. Men vi steppade upp i den andra och tredje perioden, gjorde några PP-mål och lyckades ta hem matchen till sist. Skönt med vinst, men vi måste se till att ha skärpan redan från start mot KAC Klagenfurt på lördag, avslutar Victor.

På lördag spelas nästa omgång, även den i Frölundaborg när vi gästas av österrikiska KAC Klagenfurt. Matchstart är kl 15:00 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – ZSC Lions Zürich 5-4 OT (0-1, 2-2, 2-1, 1-0) Skott: 41-16 (9-8, 18-6, 12-2, 2-0)
PIM: 2-8 (0-0, 2-4, 0-4, 0-0)

0-1 (05:12) | Fredrik Pettersson (Robert Nilsson)

0-2 (24:16) | Inti Pestoni (Fabrice Herzog, Roman Wick) PP1
1-2 (32:48) | Victor Olofsson (Max Friberg, Ryan Lasch) PP1
1-3 (33:24) | Fabrice Herzog (Christian Marti, Pascal Pelletier)
2-3 (38:41) | Victor Olofsson (Ryan Lasch, Max Friberg) PP1

3-3 (56:07) | Matt Donovan (Adam Almquist, Ryan Lasch) PP1
4-3 (57:43) | Reto Schäppi (-)
4-4 (59:46) | Joel Lundqvist (Adam Almquist, Ryan Lasch)