Förlust i Karlstad
Publicerad: 2017-09-23
Frölunda HC fick svårt att mäta sig med effektiviteten som motståndet i Löfbergs Arena visade upp denna dag - en dag där Färjestad BK hyllade Rickard Wallin och toppade ceremonin med en väl utförd prestation i en mycket händelserik match.

KARLSTAD | Löfbergs Arena var denna dag uppdukad för en storstilad och berörande ceremoni, där en av Färjestad BK:s största profiler genom tiderna, Rickard Wallin, skulle hyllas för sina prestationer i klubben och få sin tröja (#51) upphissad i taket.
En annan ”jubilar” denna afton – om än för en något mindre respektabel notering – var Johan Gustafsson, som i och med starten i mål gjorde sin 100:e match i Frölunda HC.

”JG” fick en lugn start på matchen i Löfbergs Arena där han under första tio minuterna knappt behövde anstränga sig alls. Tack vare ett kraftigt spelövertag kunde Frölunda logiskt ta ledningen med 1-0 efter att den stekhete Ryan Lasch stänkt in ledningspucken i numerärt överläge.
Men, sedan tog matchen fart ordentligt där hemmalaget fick igång en effektivitet av riktigt hög kaliber.

Efter att Dick Axelsson kvitterat till 1-1 med hemmalagets första skott på mål (ett distinkt och vackert placerat sådant) svarade Victor Olofsson med ett minst lika exceptionellt avslut i numerärt överläge och såg till att Frölunda åter var i ledning. Men ledningen stod sig bara i 48 sekunder innan Färjestad replikerade genom att, även de, göra mål i numerärt överläge – totalt periodens tredje i den spelformen.

Trots en riktigt stark Frölundaperiod så var det ändå värmlänningarna som skulle gå till pausvila med en ledning – efter att ha gjort mål på tre av sex skott.
Vid en rörig situation framför Gustafsson slängde sig Joakim Nygård fram och fick klubbspetsen på pucken som letade sig in till 3-2, dryga minuten ifrån paus, och satte punkt för en häftig, publikfriande och målrik period.

Tung period

Inledningen på den andra perioden var inte en glädjande historia för Frölunda, för genom ett par onödiga utvisningar kunde hemmalaget tidigt ta ett kraftigt kommando om perioden och rida framåt mot ett struligt och lite oorganiserat Frölunda.
Joakim Nygård skarvade pucken på mål och slog in sin retur till 4-2 och fick Roger Rönnberg att byta ut Johan Gustafsson med 6:20 spelat av den andra perioden. In istället kom Johan Mattsson, som sattes på prov direkt.
Redan en minut efter inhoppet ådrog sig Frölunda ytterligare en utvisning och som om inte motstudsarna var tillräckliga i perioden så lyckades Färjestad få utdelning även på sina misstag. FBK-anfallaren Marcus Nilsson misslyckades med en pass till en medspelare framför mål, men fick ändå se pucken styras in i mål via John Nybergs skridsko och värmlänningarna var plötsligt tre mål före.

Nära, nära

Nog för att gästerna spelade upp sig ju längre mittenakten led, främst väldigt mycket tack vare drivet i WWW-kedjan (den med Pontus Widerström samt Ponthus och Pathrik Westerholm) som till och från igenom hela matchen blixtrade till och etablerade bra tryck i Färjestads zon. Men Färjestad försvarade sig bra, även i den tredje periodens öppning där Frölunda fick ett gyllene läge att ta sig in i matchen igenom ett numerärt överläge – men utan att lyckas ta vara på den chansen.

Känslorna var mycket påtagliga under hela matchen och i den tredje perioden hettade det till ordentligt efter ett par incidenter, vilket Frölunda till synes såg ut att dra nytta av. För lite drygt halvvägs in i perioden hittade Jonathan Sigalet nätet och lite hopp infann sig hos gästerna.
Desto mer hopp tändes när Joel Lundqvist, med 2:41 kvar att spela, satte ett direktskott ifrån slottet i spel sex mot fyra och såg till att Frölunda bara var ett mål bakom. Man försökte fortsatt därefter jaga en upphämtning med en utplockad Johan Mattsson, men Färjestad utnyttjade det två gånger om och vann till sist matchen med 7-4.

– Jag tycker vi tappar den här matchen på dåliga skallar i andra perioden, förklarar Roger Rönnberg i C More efter slutsignalen och utvecklar:

– Vi har haft väldigt dålig disciplin under säsongsinledningen och vi får inte ta så många dåliga utvisningar som vi gör. Sedan måste vi spela med mer tålamod, bättre struktur och framför allt hjälpa våra målvakter bättre. Färjestad får göra några billiga mål på allt för få chanser.
Vi gör trots allt fyra mål på bortaplan, mot Färjestad, vilket är ruskigt bra. Men tyvärr dödar defensiven oss i dag.

Nu väntar spelledigt i en vecka, tills vi gästar Växjö Lakers nästa lördag (kl 18:00 i Vida Arena).
Nästa hemmamatch äger rum den 3:e oktober. Då är det Champions Hockey League som gäller och vi gästas av franska Gap Rapaces i Frölundaborg. Matchstart är kl 18:30 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Övrig notering: Johannes Johannesen spelar i morgon, söndag, med Hanhals Hockey. De gästas av Vimmerby i Kungsbacka Ishall kl 16.00.

Färjestad BK - Frölunda HC 7-4 (3-2, 2-0, 2-2) Skott: 20-24 (6-9, 10-5, 4-10)
PIM: 18-14 (4-4, 2-6, 12-4)

0-1 (7:34) | Ryan Lasch (Victor Olofsson, Adam Almquist) PP1
1-1 (10:39) | Dick Axelsson (Martin Johansson, Johan Ryno)
1-2 (15:12) | Victor Olofsson (Ryan Lasch, Max Friberg) PP1
2-2 (16:00) | Michael Lindqvist (Marcus Nilsson, Joakim Nygård) PP1
3-2 (18:49) | Joakim Nygård (Johan Ryno, Mikael Wikstrand)

4-2 (26:20) | Joakim Nygård (Theodor Lennström)