Uddamålsförlust i finalrepris
Publicerad: 2017-01-19
Efter fem raka segrar mot Skellefteå AIK tog både den och vinstsviten på 15 raka hemmamatcher slut för Frölunda HC. Västerbottningarna var aningen mer effektiva och vann med 3-2 inför 9'573 åskådare i Scandinavium.

GÖTEBORG | Frölunda HC inledde matchen i Scandinavium oerhört piggt och kopplade tidigt i den första perioden ett stadigt grepp om matchbilden. Både Mats Rosseli Olsen och Matt Donovan fick bra skottlägen ifrån skottsektorn, men hemmalagets inledning till trots så var det Skellefteå AIK som spräckte målnollan först – med sitt första skott på mål.
Joakim Lindström serverade, med en fin pass, Pär Lindholm som strax framför kassen tog emot pucken, inväntade Johan Gustafsson och rundade densamme innan han lade in 0-1 efter knappt fem minuter spelade.

Frölunda lät sig inte slås ned utav det någorlunda tidiga baklängesmålet, utan växlade omgående upp ett snäpp och etablerade hårt tryck i anfallszon. Man hade i synnerhet ett anfall där man snurrade runt i Skellefteås zon under en väldigt lång tid, men utan att lyckas undsätta några farligheter.

Det var en underhållande och temporik förstaperiod vi fick bevittna där det låg mycket historik i bagagen (inte minst fjolårets SM-finalserie) mellan två lag vars spelstil påminner om varandra.

SKELLEFTEÅ SPELAE TAKTISKT SMART och stod emot när Fröludna forcerade som mest. När man vann tillbaka pucken satte man högsta fart mot Frölundamålet, och det var till och från mycket så det såg ut på isen – fram och tillbaka. Men mittenakten inleddes i likhet som den första där hemmalaget ganska kvickt tog en spelfördelande roll.

På kort tid fick hemmalaget två numerära överlägen och verkligen en möjlighet att få in en kvittering, men Skellefteås defensiv var tight även då. Istället kunde ett ganska nedtryckt, gästande lag sätta upp ett elegant anfall där Joakim Lindström hittade Pär Lindholm som med mycket yta framför kassen hade god tid att sikta in 2-0-pucken med hans andra i matchen. Drygt halva matchen var då spelad.

Gensvaret lät sig inte väntas på, dock, för knappa minuten senare hade Christoffer Ehn jobbat loss pucken och serverat Patrik Carlsson som stillastående – och med ryggen emot Skellefteåmålet – lyfte in en hård backhand till 1-2.
Målet gav en ordentlig energiboost till hemmalaget som höjde spelkvalitén ytterligare i jakten på en kvittering.

…MEN DET DRÖJDE TILLS DRYGA åtta minuter var spelade utav den tredje perioden innan kvitteringspucken kom, och det efter en enorm forcering utav Frölunda – som också hade hunnit av att klara ett numerärt underläge.

John Nyberg avlossade ett skott ifrån blålinjen, Carl Grundström snappade upp returen och kunde lägga in pucken bakom Skelleftemålvakten Gustaf Lindvall som på grund utav skymning inte förmåddes hänga med i sidledsförflyttningen. 2-2 på tavlan och åter en vidöppen match.

Men Skellefteå skulle i slutändan ändå få sätta sig i förarsitsen en sista gång när Andrew Calof på egen hand bröt sig in på kassen och kunde sätta 3-2 till gästerna med mindre än sex minuter kvar på klockan. Trots Frölundaforcering i slutminuten visade det sig att Calofs mål blev det matchavgörande och Skellefteå bröt Frölundas svit på 16 raka hemmavinster (13 st, med Champions Hockey League exkluderat).

– Det känns spontant väldigt surt, erkänner Frölundas huvudtränare Roger Rönnberg i C More efter slutsignalen och utvecklar:

– Vi mötte ett väldigt skickligt hockeylag och hade inte den nödvändiga prestationen att göra ett tredje mål i slutet. Det var en riktigt bra och underhållande hockeymatch och vi tar med oss några bra saker och hittar saker vi kan förbättra till nästa match, avslutar Roger.

Nästa match äger rum i Scandinavium på tisdag den 24:e januari. Då gästas vi utav Karlskrona HK. Biljetter köper ni via den här länken

Matchstatistik Frölunda HC – Skellefteå AIK 2-3 (0-1, 1-1, 1-1) Skott: 23-22 (6-6, 11-6, 6-10)
Utv.min: 2-4 (0-0, 0-4, 2-0)

0-1 (04:44) | Pär Lindholm (Joakim Lindström, Bud Holloway)

0-2 (30:51) | Pär Lindholm (Joakim Lindström)
1-2 (31:49) | Patrik Carlsson (Christoffer Ehn, Sean Bergenheim)

2-2 (48:08) | Carl Grundström (Robin Figren, John Nyberg)
2-3 (54:03) | Andrew Calof (Adam Pettersson, Johan Alm)