Torsk i Scandinavium
Publicerad: 2017-03-21
Tre dyrbara misstag i egen zon gav Skellefteå AIK chansen att ta kommando i kvartsfinalserien.

GÖTEBORG | Efter ett par trevande, avvaktande byten klev Frölunda HC fram och skapade matchens första läge då Patrik Carlsson störtade fram och så när fick in en backhand bakom Skellefteå AIK:s målvakt Joni Ortio – men pucken tog i burgavelns utsida.
Frölunda fick lite medvind, tände igång publiken och kunde etablera lite tryck i anfallszon där man pressade ned Skellefteådefensiven hårt i Ortios knä.

Den bråkiga matchbild vi fick bevittna i Skellefteå Kraft Arena under den andra kvartsfinalen i såg vi näst intill ingenting av i den första perioden, som innehöll mycket fysik och hårda närkamper men utan att för den sakens skull överträda regelbokens stadgar – precis som en slutspelsmatch ska vara.

Hemmalaget var något slarviga med pucken i egen zon och trots att Johan Gustafsson fått stå för en mycket fin plockhandsräddning för att rädda upp ett misstag så blev situationen mödosam när pucken gavs bort till Skellefteåspelare för en tredje gång i perioden. Gästernas Andreas Wingerli hittade Axel Holmström framför kassen som elegant kunde skarva in ledningspucken för Skellefteå.

Frölunda lät inte kvitteringen vänta på sig allt för länge, utan drygt två minuter efter 0-1-pucken vann man en tekning i offensiv zon och Jacob Larsson slängde in pucken mot mål där Patrik Carlsson skymde och såg till att pucken letade sig in bakom Ortio till 1-1.

Slarv fällde på nytt

Mittenakten skulle bli en krampaktig historia för Frölunda, som hade än svårare att spela konstruktivt och ordentligt med puck än vad man gjorde i den första. Skellefteå utmanövrerade hemmalaget med ett mycket effektivt styrspel och höll Frölunda ifrån de farliga lägena.

Skellefteå tog tag i taktpinnen några minuter in i perioden och skulle också återta ledningen. Slarv i egen zon var en genomgående fällhake för Frölunda, som – utöver målet i den första perioden – också slarvade bort puck i egen zon både när Axel Holmström fixade 2-1 för gästerna och Jimmie Ericsson utökade västerbottningarnas ledning till 3-1 några minuter senare.

Det var ett mycket solitt och stabilt spelandes Skellefteå som gästande Scandinavium denna afton som inte gav Frölunda några som helst marginaler extra att spela på, och man höll ut hemmalaget ifrån den farliga sektorn framför eget mål på ett mycket effektivt sätt. Därför hotade aldrig riktigt Frölunda i den andra perioden, som slutade med en tvåmålgsledning till gästerna.

Nära, men inte nära nog

Frölunda fick en minst sagt kanonstart på den tredje perioden där Casey Wellman skänkte hopp till båda lag och publik genom att prickskjuta in 2-3-reduceringen med mindre än fyra minuter spelade utav den tredje perioden.

Det märktes tydligt att det plötsligt fanns lite hopp att gå på och Frölunda pressade ned Skellefteå hårt, kontrollerade tillställningen och skapade flera chanser för att få in en kvittering. Men Joni Ortio kom upp stort och gjorde några riktigt högkvalitativa räddningar och höll Skellefteå kvar i matchen.
När Skellefteås Jesper Olofsson visades ut med 2:52 kvar att spela utav den tredje perioden tändes på nytt hoppet för hemmalaget, och hade det inte varit för en strålande räddning av Ortio på Casey Wellmans direktskott hade matchen kanske gått till förlängning. Så blev inte fallet, utan Skellefteå drog det längsta strået och tog ledningen med 2-1 i matchserien.

Roger Rönnberg på presskonferensen efter slutsignalen:
– Det fanns perioder i dag där vi spelade väldigt bra, i synnerhet i offensiven där vi hade bra kontroll och styrde matchen. Tyvärr är vi minst lika omständiga och stillastående i egen zon med tveksamma vändningar och dåliga pass. Jag tror vi hade assist på samtliga tre Skellefteåmål i dag och det är läxan vi får ta med oss.

– Det är först till fyra. Viktigt att vi gör några justeringar till på torsdag och att vi spelar 60 min som vi gjorde första 30 sist i Skellefteå, avslutar Roger.

På torsdag spelas kvartsfinal 4, då i Skellefteå Kraft Arena med matchstart kl 19:00 och går att se via C More. På lördag spelas kvartsfinal 5 i Scandinavium med matchstart kl 18:00. Biljetter köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Skellefteå AIK 2-3 (1-1, 0-2, 1-0) Skott: 27-19 (10-8, 8-7, 9-4)
Utv.min: 12-4 (0-0, 0-2, 12-2)

0-1 (07:20) | Axel Holmström (Andreas Wingerli, Sebastian Ohlsson)
1-1 (09:32) | Jacob Larsson (Christoffer Ehn, Casey Wellman)

1-2 (30:42) | Axel Holmström (Sebastian Ohlsson, Andreas Wingerli)
1-3 (34:33) | Jimmie Ericsson (Adam Pettersson, Bud Holloway)

2-3 (43:37) | Casey Wellman (Jacob Larsson)