Nära upphämtning
Publicerad: 2021-01-21
Frölunda HC:s svaga numerära överläge och Leksands IF:s effektivitet bakom Leksandsseger - men det blev rafflande i slutet.

När Frölunda HC i tisdags tog emot, och besegrades av, Linköping HC (1-2) så låg den största problematiken i att tiden som spenderades i den offensiva zonen renderade i allt för lite farligheter mot mål och att man hade svårt att komma loss ifrån sargerna. Som lösning på det problemet skämtade huvudtränare Roger Rönnberg, inför hemmamatchen mot Leksands IF, att han hade bett Scandinaviums vaktmästare att sanda isen i sarghörnen för att förhindra spelarna att dra sig dit.
Sandat eller ej, nog fanns det ett rakare tänk och en mer ”mot mål”-inriktad intensitet ifrån Frölunda i matchöppningen mot Leksand. Filip Johansson var inledningsvis aktiv med att ta pucken mot den tidigare lagkamraten Janne Juvonen i gästernas målbur och hade med sig ett par medspelare i det tänket under matchinledningen.

Det var dock gästerna som skulle bryta dödläget och ta ledningen, knappa kvarten in i akten, när Emil Heineman fick pucken i slottet och direktsköt in pucken hårt och högt bakom en chanslös Johan Mattsson.
Ett numerärt överläge sent i perioden gav Frölunda möjligheten att kvittera, men ett för tamt och slarvigt spel gjorde att Leksand inte hade några större komplikationer att reda ut de två minuterna av spel fyra-mot-fem. Istället tog det bara knappa halvminuten efter att man blivit fulltaliga för Leksand att utöka ledningen. Jesper Kandergård vann pucken djupt i Frölundas zon, fick fri gata in mot mål, rundade Johan Mattsson och lyfte in en backhand till 2-0 i slutskedet av den första perioden.
Leksand skulle även utöka ledningen ytterligare, när Marek Hrivík halvvägs in i den andra perioden satte ett direktskott i numerärt överläge och gjorde Frölundas uppförsbacke ack så mycket brantare.

Matchbildsändring och hopp

Frölunda replikerade snabbt på Leksands 3-0-mål. Knappa minuten senare hade Johan Sundström dragit på sig bevakning och serverat Simon Hjalmarsson, som ifrån slottet pricksköt in viktiga 3-1-reduceringen. Ett startskott på en bra Frölundaperiod i matchen, som kunde resulterat i ytterligare reducering i mittenaktens slutskede. Men med ett allt för svagt spel i numerärt överläge skulle man misslyckas med att utnyttja samtliga tre överlägen i perioden och gick även till den andra periodpausen med ett tvåmålsunderläge.

– Sista tio minuterna av mittenakten här var bättre. Vi tog tag i det efter en svagare period, kom lite närmre och fick ett mål med oss, kommenterade målskytten Hjalmarsson i C More i paus.
– Det var skönt att vi fick in pucken. Det är upp till oss själva nu. Vi måste lägga ned arbetet för vi kommer inte få någonting gratis i tredje. Vi kommer få jobba stenhårt för att ta ikapp det.

Frölunda skulle få en smaksak på den tredje perioden, för bara 2:15 in i akten skulle man äntligen lyckas utnyttja ett numerärt överläge. Med ett välplacerat och hårt direktskott stod Patrik Carlsson för sitt elfte mål för säsongen och gav hopp om att det kanske skulle gå att vända på matchbilden. Men tämligen snabbt skulle man tas ned på jorden igen. En förlupen puck ifrån anfallszon gled hemåt, plockades upp av Carter Camper som vann skridskoduellen mot Anders Grönlund och knäppte upp pucken i nättaket till 4-2, bara två minuter efter Frölundas reducering.
Knappt halvvägs in i perioden skulle gästerna också utnyttja ett fem-mot-tre-läge och tillsynes få återstående tio minuterna av matchen att bli en transportsträcka i och med 2-5.

Men det blev allt annat än en transportsträcka.

Med nästan 12 minuter spelade av perioden tog Lucas Raymond emot en passning i den högra tekningscirkeln, tryckte av en backhand direkt och överlistade Janne Juvonen. Drygt två minuter senare slog Frölunda till igen, när Robin Alvarez rundade kassen och fick se Anders Grönlund raka in pucken ifrån slottet till 4-5 när drygt sex minuter återstod av den tredje perioden.

Det blev spännande i slutskedet när Frölunda tryckte på, plockade ut Mattsson för en extra utespelare och försökte överlista Juvonen en gång till. Men gästerna höll undan och tog alla tre poäng.

– Det är surt. Jag tycker vi gjorde en bra tredjeperiod, bortsett att vi släppte lite onödiga mål, kommenterade Lucas Raymond efter slutsignalen och utvecklade:
– Vi spelade bra i stora delar av matchen men blev straffade hårt när vi slarvade. Leksand är bra och utnyttjade lägena de fick. En stark push i slutet, det är väl det positiva vi tar med oss, men jag tycker absolut vi skulle ha haft den här matchen, avslutade Lucas.