Säsongens första Clinics
Publicerad: 2016-09-07

I måndags genomförde Frölunda HC säsongens första Clinics - med 70 tränare från 22 föreningar.

Under våren har Frölunda tillsammans med ungdomsansvariga i regionens föreningar tagit fram ett verktyg för att underlätta träning enligt Frölundas spelidé. Resultatet har blivit en affisch med de viktigaste riktlinjerna sammanfattade. Måndagskvällen användes för att gå igenom denna affisch med tränare från föreningarna.

Tobias Johansson (U16-ansvarig) inledde kvällen med en presentation av det ispass vi alla sedan tittade på. Tanken här var att visa prov på ett upplägg med hög aktivitetsgrad där fokus låg på puckkontroll. Just puckkontroll tillsammans med presspel och attackspel är viktiga ingredienser i Frölundas spelidé. Målet på träningarna är bland annat: * 70 procents aktivitetsgrad, det vill säga 70 procent av tiden på isen skall varje spelare vara aktiv. * 50 procent av träningstiden skall bestå av smålagsspel. I smålagsspelet blir det mycket aktivitet och bra möjlighet att hela tiden träna på puckkontroll, presspel och attack mot mål.

Efter ispasset var det återsamling. Daniel Eriksson (sportsligt ungdomsansvarig i Frölunda) och Patric Rydén (tidigare ungdomsansvarig i Frölunda) reflekterade kring ispasset där vårt U16 Elitlag var övningsgrupp. En vanlig kommentar var att flera av övningarna var ”enkla” med många aktiva spelare. Dessa ”enkla” övningar är standardiserade och genomförs regelbundet på U16-träningarna så spelarna känner igen sig träning efter träning. Tränare och spelare upplever det som mycket positivt.

Därefter berättade Göran Pegenius om Frölundas roll i arbetet med att utveckla ishockeyn i regionen. Ett antal projekt har påbörjats och kommer fortsätta kommande säsong. Ett av dessa projekt är Clinics dit huvudtränare från föreningarna är inbjudna. När det gäller framtagandet av affischen har detta efterlysts på tidigare Clinics. Föreningarna tycker att upplägget är spännande men tränarna vill ha hjälp med att sälja in det i föreningen mot spelare, övriga ledare och föräldrar. För att göra det på ett enkelt sätt tog vi därför fram dessa riktlinjer i affischform för att den skall kunna sättas upp i café eller på anslagstavlor så att alla har möjlighet att se den. Det är sedan förstås upp till varje förening att bestämma om man vill jobba enligt dessa riktlinjer. De föreningar som valt att göra detta har fått en egen affisch med sitt eget klubbmärke på.

Daniel och Patric gick därefter igenom riktlinjerna mer i detalj med möjlighet för deltagarna att ställa frågor. En viktig pusselbit för innehållet i affischen är Frölundas Röda Tråd. Frölundas Röda Tråd är ett levande dokument som uppdateras inför varje säsong.

Clinics kommer att fortsätta under säsongen med ytterligare tre träffar. Vi återkommer med datum för nästa träff – det lutar åt november.

Peter Pettersson Kymmer