Ensidig styrkedemonstration
Publicerad: 2019-02-16
Allting funkade när Frölunda HC besegrade Skellefteå AIK med 7-1 inför ett nästan slutsålt Scandinavium.

GÖTEBORG | Frölunda HC fick extremt god utdelning på sina lägen när Skellefteå AIK var på besök i Scandinavium för säsongens fjärde och sista grundseriemöte emellan lagen. Drygt fyra minuter in i matchen stannade tillställningen upp på grund av en lång videogranskning, där domarna till sist kunde förkunna att pucken, efter Anders Grönlunds backhandvispning, helt och hållet var över linjen innan Mantas Armalis lade plockhandsken på den. Målet innebar inte bara 1-0 och starten på vad som skulle bli en kanonperiod för Frölunda, utan också fortsättningen på en tid som verkligen stärkt Anders Grönlunds aktier. Det var nämligen femte raka SHL-matchen med poäng för Piteåsonen – och mål för andra matchen i följd.

Den här matchen avgjordes helt och hållet redan i den första perioden och det tack vare ett extremt piggt, hungrigt och frenetiskt Frölunda, som gjorde det mesta rätt och dikterade tillställningen. Efter att Linus Nässén rakat in en lös puck bakom Mantas Armalis till 2-0 så satte det härliga målfyrverkeriet igång ordentligt i Scandinavium.
I numerärt överläge dundrade Brandon Gormley in 3-0 och David Printz utökade ledningen till 4-0, med sitt första SHL-mål sedan 2010. Och innan Ponthus Westerholm satte 5-0 i numerärt överläge hann Max Friberg till och med att missa en straff – det var en period där allting fungerade och hade kunnat resultera i än flera mål om det inte vore för Mantas Armalis, som trots antalet insläppta mål gjorde en respektabel insats i gästernas mål.

Frölunda vs Armalis

Matchen var sannerligen avgjord redan i den första perioden och det blev förklarligt en något avslagen tillställning efter att Frölunda inledde mittenakten med att utöka ledningen ytterligare bara två minuter in – när Simon Hjalmarsson blev framspelad av Ryan Lasch och gjorde mål för tredje matchen i följd.
Frölunda skapade flertalet högkvalitativa chanser och Skellefteåmålvakten Mantas Armalis ställdes för många test, men stod pall för många av dem och räddade gästerna ifrån än större förnedring.

Gästerna skulle spräcka Johan Mattssons nolla, när Joakim Lindström lyfte in en backhand med drygt sex minuter kvar.
Slutresultatet fastställde sedan Joel Mustonen, när han på egen hand klev in i zon, rundade Skellefteåbackar och Armalis innan han lade in 7-1 – bara 18 sekunder efter Lindströms reducering.

Med fyra assists klev Ryan Lasch upp i ensam poängligaledning (innan 18-matcherna spelats, ska tilläggas), och poängkungen sade så här om matchen: – Vi vet vad som krävs för att vara framgångsrika, och i dag visar vi det. Jag har kommit en lång väg den här säsongen, försökt komma i gång och nu känns det som jag är i en bra form. Det känns jättebra och det ska bli kul med slutspel!