Extrapoängen i Gävle
Publicerad: 2017-03-02
Frölunda HC har ett tufft schema under SHL-grundseriens sluttamp, men formkurvan böjs mer och mer uppåt, spelet börjar se bättre ut och man tog i dag två tunga poäng borta mot Brynäs IF efter Dan Bakalas storspel i Gavlerinken.

GÄVLE | Senast lagen möttes i Gavlerinken Arena (2016.09.23) så fick Frölunda HC en mycket tuff afton där siffrorna skrevs 7-2 till hemmalaget Brynäs IF. Sedan dess har lagen mötts två gånger i Scandinavium, där lagen har plockat en vinst vardera (3-1 resp. 2-4).

I Gavlerinken i dag fick Dan Bakala chansen igen i Frölundas målbur – precis som för ett knappt halvår sedan – och gjorde det mycket bra i inledningen. Det var nämligen ganska mycket aktivitet kring målburarna tillhörande både honom och hans like Felix Sandström, och plockhanden gick varm hos kanadensaren.

Det var en ganska jämn förstaperiod där Brynäs kanske var något piggare och mer noggranna i passningsspelet. Hemmalaget tog också ledningen i matchen när Pathrik Westerholm, i numerärt överläge, hittade brodern Ponthus helt fri framför mål som rakade in 1-0-pucken.
Brynäsledningen skulle dock inte stå sig perioden ut, för med dryga halvminuten kvar utav perioden skickade John Nyberg in en puck ifrån offensiv blålinje som hittade in bakom Felix Sandström tack vare bra skymningsjobb utav Johan Sundström. Målet var Nybergs andra på lika många matcher och med totalt sju gjorda mål i SHL 2016/17 innebar det att han gick upp i ensam ledning i backarnas interna skytteliga.

Bergenheimkedjan trummade på

En, för dagen, riktigt het kedjeformation i Sean Bergenheim – Patrik Carlsson – Casey Wellman växlade upp ordentligt i den andra perioden och tog en ledande roll för gästerna. Redan i inledningen visade Bergenheim prov på den stora roll han skulle utspela i perioden när han stod för en grym back-check, snodde pucken utav Brynässpelare och serverade Casey Wellman som sköt ett distinkt skott knappt utanför den högra stolpen.

Dan Bakala stod för två lite olyckliga utvisningar kort efter varandra – den enda för fasthållning, den andra för puck out – men kom ut stort och höll kvar Frölunda i matchen med flertalet högkvalitativa räddningar. Kanadensaren stod också pall när Brynäs kom i ett två-mot-ett-läge där Daniel Paille fick ett kanonläge att avsluta, men inte kunde tända mållampan.

Med drygt fyra minuter kvar utav den andra perioden tog Bergenheim saken i egna händer, drev in på kassen, fintade ned en Brynäsback, väntade ut Sandström och lyfte in 2-1-pucken efter en elegant soloräd – även han målskytt för andra matchen i följd.
Ledningen stod sig dessvärre inte längre än i 44 sekunder, dock. Sebastian Stålberg fick lite bekymmer med pucken bakom egen kasse och slog iväg den till Brynäsanfallaren Oskar Lindblom som tog till vara på möjligheten och stänkte in kvitteringen – hans femte mål mot Frölunda den här säsongen.

Spännande avslutning

Båda lagen hade sina stunder och lägen i den tredje perioden att ta kommando och övertaget om matchen, men det var Brynäs som var det vassare och piggare laget överlag. Hade det inte varit för Dan Bakalas excellenta spel så hade Frölunda ha tappat bort möjligheten till vinst i den här matchen. När hemmalaget, genom Pathrik Westerholm med knappt fyra minuter kvar, fick sitt tredje friläge i matchen så hann tankarna springa iväg om en sen Brynäsledning, men en följsam Bakala gjorde en mycket kvalificerad benparad och höll pucken utanför mållinjen ännu en gång.

Matchen gick till förlängning, och det hann svänga fram- och tillbaka både två och tre gånger under de 2:34 som förlängningen ägde rum. Först skrinnade sig Johan Sundström fri, men utan att lyckas överlista Felix Sandström. I anfallet efter fick Kevin Clark en gyllene chans att avgöra, men Bakala stod pall. Men när Oskar Lindblom skjutit utanför fick Johan Sundström tag på pucken och kunde snabbt slänga upp pucken till Robin Figren, som med ofantligt trötta ben orkade skrinna sig loss för ett friläge. Med andan i halsen skottfintade han och lade pucken mellan benen på Felix Sandström och kunde pusta ut efter att ha ordnat hem extrapoängen till Göteborg.

Det fanns mycket bra att ta med sig ifrån dagens match, inte minst Dan Bakalas storspel och matchen som Sean Bergenheim gör.

Nästa match äger rum på lördag, 4:e mars, då Rögle BK kommer på besök till Scandinavium, med matchstart kl 16:00. Joel Lundqvist gör sin 800:e match i Frölundatröjan, så se till att vara på plats och fira honom!
Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Brynäs IF - Frölunda HC 2-3 OT (1-1, 1-1, 0-0, 0-1) Skott: 32-24 (12-12, 8-4, 9-5, 3-3)
Utv.min: 4-6 (2-2, 0-4, 2-0, 0-0)

1-0 (14:06) | Ponthus Westerholm (Pathrik Westerholm, Linus Ölund) PP1
1-1 (19:29) | John Nyberg (Carl Grundström, Mattias Nørstebø)

1-2 (35:49) | Sean Bergenheim (Patrik Carlsson, John Nyberg)
2-2 (36:33) | Oskar Lindblom (-)