Växjöspöket bortskrämt
Publicerad: 2018-03-06
Det var ett formtoppat Växjö Lakers som kom på besök till Göteborg denna tisdag, men en skarp inledningsperiod och stabil tredjeperiod bäddade för Frölunda HC:s första trepoängare på hemmaplan år 2018.

GÖTEBORG | I lördags kom HV71 till Göteborg och bröt Frölundas segersvit på fyra raka matcher (5-4 efter förlängning). I dag var det dags för nästa småländska lag att besöka Scandinavium – och det var ett formtoppat sådant. Växjö hade nämligen dels fem raka SHL-segrar inbördes, fem raka segrar i bagaget inför i dag och inte mindre än sju raka trepoängare på bortaplan – men denna tisdag kväll skulle Frölunda bli för svåra.

Frölunda bjöd på en mycket välspelad inledningsperiod och skulle skapa ett par heta målchanser mot Växjömålvakten Viktor Fasth innan nollan till sist sprack.
Men knappt halva perioden spelad hittade Matt Donovan över till Joel Mustonen, som ifrån den högra tekningscirkeln smällde in ett direktskott till 1-0 – finländarens åttonde mål för säsongen.

Några minuter senare var det dags för målfirande igen, och det efter ett ruggigt tryck i numerärt överläge där Carl Grundström stod påpassligt framför kassen och kunde raka in en retur ifrån Fasth och 2-0 var ett faktum.

– Vi spelar riktigt bra i powerplay nu för tiden, konstaterade Carl Grundström i paus och utvecklade synen på det numerära överläget som gav tvåmålsledningen:
– Vi höll högt tempo, mycket skott och var heta på returerna samt att vinna tillbaka puckarna. Det får vi fortsätta med.

Frölunda fortsatte spelet med högt tempo och frenetisk skridskoåkning en bit in i andra perioden och hade goda chanser att utöka ledningen – inte minst i och med två numerära överlägen tidigt i mittenperioden.
Men gästande Växjö tog sig in i matchen, etablerade lite tryck mot Johan Mattsson i Frölundas kasse och knappt halvvägs in i den andra perioden tvingades Mattsson utgå med befarad knäskada efter att en Växjöspelare ramlat över denne. In istället kom Johan Gustafsson – som omgående fick att göra.

Växjö skapade en del halvfarliga lägen och tog sig i matchen under periodens avslutande halva. Till sist kom också reduceringen, när knappt två minuter återstod av perioden.
I numerärt överläge kunde Tuomas Kiiskinen skarva in 2-1-pucken ifrån nära håll och såg till att skapa nerver i matchen.

– Vi har kastat iväg lite för många puckar här i andra perioden. Det var inte många passningar som gick blad-till-blad, så det får vi rätta till inför den tredje perioden, konstaterade Victor Olofsson i C More i andra pausen.

Kunde hålla undan

Senast Växjö var på besök så såg matchbilden någorlunda lik ut (Frölunda hade en 2-0-ledning efter första perioden, Växjö reducerade sent i andra och gjorde sedan fyra mål i den tredje perioden och vann med 5-2). Men den tredje perioden denna tisdag utvecklades aldrig till någon särskilt händelserik akt, även om båda lag hade varsitt numerärt överläge. Istället var det en ganska tight och ställningskrigsliknande matchbild där Frölunda försvarade sig eminent bra och hjälpte inhoppande JG i målet på ett strålande vis.
Växjö plockade ut målvakten Fasth för en extra utespelare med knappt 2,5 minut kvar att spela, men man kom aldrig riktigt intill och Frölunda höll undan för en 2-1-seger – den första trepoängaren på hemmaplan år 2018. Vinsten innebar också att man bröt den tråkiga sviten på fem raka SHL-förluster mot Växjö.

– Ganska gedigen insats. En liten dipp i andra perioden, men tycker att vi kom upp här i tredje och förtjänade segern, sade Christoffer Ehn i C More efter slutsignalen.

– Det är viktigt med hemmafördelen i slutspel och vi ville verkligen ville ha de här tre poängen, så det var att skönt att komma iväg med alla tre. Det blir spännande med slutspel. Vi har kommit ihop bra som grupp och vi vet att vi har en hög högsta nivå, det gäller att kunna plocka fram den så mycket det går, avslutade Ehn.

På torsdag gästar vi Karlskona HK (19:00, matchen sänds i C More) och på lördag spelar vi säsongens sista grundseriematch – och den på hemmaplan när Brynäs IF gästar oss. Pucken släpps kl 15:15 och biljetter köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Växjö Lakers 2-1 (2-0, 0-1, 0-0) Skott: 24-23 (10-10, 6-10, 8-3)
PIM: 6-8 (2-2, 2-4, 2-2)

1-0 (09:25) | Joel Mustonen (Matt Donovan, Christoffer Ehn)
2-0 (15:42) | Carl Grundström (Victor Olofsson, Jan Muršak) PP1

2-1 (38:07) | Tuomas Kiiskinen (Janne Pesonen, Andy Miele) PP1