Två poäng i svajig premiär
Publicerad: 2017-09-16
SHL-premiären 2017/18 såg länge svajig och ostabil ut, men tack vare två mål av Ryan Lasch kunde Frölunda HC ändå knyta ihop säcken och ta två poäng mot Mora IK.

GÖTEBORG | En hög förväntan låg i luften i Göteborg när premiäromgången för SHL 2017/18 antågades. Ett annat gäng som tågade var Goa Gubbar, Sektion84 och en mängd andra supportrar, som tillsammans laddade upp innan matchstart genom att marschera genom staden fram till Scandinavium.

Väl på plats i Scandinavium så bjöd Frölunda HC på en rivstart och attackerade omgående Christian Engstrand i Mora IK:s kasse och redan i matchens första byte fick den 28-årige östgötingen bekänna färg med en fin plockhandsräddning. Det var också mycket Engstrands förtjänst att vi inte fick bevittna något mål alls i inledningsperioden, trots en spelmässigt ganska bra akt där Frölunda förde spelet och vann skotten med hela 14-3.

Jobbig mittenakt

Gästande Mora inledde andra perioden ganska starkt och kunde oroa lite kring Johan Gustafssons mål. Knappt sju minuter in i perioden kom också – ändå som lite av en chock - ledningspucken för gästande Mora när Emil Aronsson vann pucken bakom Frölundas förlängda mållinje och spelade Emil Bejmo som lirkade in pucken under Johan Gustafsson och satte dalmasarna i ledning.

Frölunda försökte lyfta upp spelet en aning och etablerade lite tryck i Moras zon till och från, men Frölunda såg riktigt svajiga ut och som tagna av premiärnerver var man inte riktigt med i mittenakten. Dock kunde så när Christoffer Ehn - som var en av Frölundas få drivande spelare i en annars tam period - ordna en kvittering i numerärt underläge, men skottet gick i stolpen.
Närmre kom inte Frölunda en kvittering i den andra perioden, utan Mora gick till andra pausvilan med en uddamålsledning.

Klar tempoökning

Frölunda stod för en enorm tempoökning efter paus och snurrade friskt i Moras zon i inledningen av den tredje perioden – något vi knappt fick se skymt av alls i mittenakten. Till sist kom också målet man så länge längtat efter.
Simon Hjalmarsson hittade fram till Sean Bergenheim, som distinkt satte kvitteringspucken bakom Christian Engstrand med knappt fem minuter spelade av perioden.

Matchbilden öppnades upp en hel del och Mora gick mer framåt efter kvitteringen, vilket ledde till ett mer böljande spel där båda lagen kontrade friskt på varandra. Gästande Mora hade ett par riktigt vassa möjligheter att återta ledningen, men Johan Gustafsson gjorde sitt och stod i vägen. Istället var det Frölundas tur att ta ledningen i matchen när Ryan Lasch, helt på egen hand, höll pucken i anfallszon, vände runt sin motståndare och snärtade in pucken från långt avstånd och såg till att Frölunda satt i förarsitsen med 2-1 på tavlan.

Gästerna tvingades givetvis gå ännu hårdare på offensiven och tryckte på bra under matchens slutskede, och med Engstrand utplockad klarade man sig vid blotta förskräckelsen ett par gånger när Frölundaspelarna försökte lyfta pucken mot det tomma Mora-målet. Istället för spiken i kistan lyckades gästerna trycka in en kvittering när Jacob Lagacé "gröta" in en lös puck i oredan kring Gustafsson i Frölundamålet – med blott elva sekunder kvar av den tredje perioden.
Kvitteringen räckte till en poäng för nykomlingarna, men i förlängningen presenterade sig Frölundas amerikanske hemvändare på nytt när han – än en gång – bjöd på ett delikatessavslut och plockade hem extrapoängen till Frölunda.

– Så klart speciellt att komma tillbaka och få spela i Göteborg. Man känner sig uppskattad, pustar en lättad Ryan Lasch ut i C More efter slutsignalen och forstätter med att förklara det avgörande målet:

– Jag försökte först hitta en medspelare i mitten och såg sedan att målvakten gick ned på knä för att vara beredd på en pass. Det blev en lucka i krysset och jag försökte bara sätta dit den, och det gick.

Nästa match spelas på torsdag och vi gästas då av Karlskrona HK i Scandinavium. Matchstart är kl 19:00 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Mora IK 3-2 OT (0-0, 0-1, 2-1, 1-0) Skott: 28-24 (14-3, 8-11, 5-10, 1-1)
PIM: 8-2 (2-2, 6-0, 0-0, 0-0)

0-1 (26:56) | Emil Bejmo (Emil Aronsson)

1-1 (44:50) | Sean Bergenheim (Simon Hjalmarsson)
2-1 (51:49) | Ryan Lasch (-)
2-2 (59:49) | Jacob Lagacé (Matt Bailey, John Persson)