Henkes gåva används
Publicerad: 2016-09-20

Säsongens första nätverksträff för hockeyskoleledare genomfördes med 12 ledare från 9 föreningar på måndagskvällen 19 september.

Syftet med dessa träffar är att ledarna skall få möjlighet att i lugn och ro utbyta erfarenheter med varandra.

Göran Pegenius (Frölunda regionsutveckling) inledde kvällen med en kort återblick kring rekryteringssituationen inom hockeyn i vår region. Glädjande är att den senaste säsongen visat på en rejäl ökning av barn i hockeyskolorna. Göteborg är det distrikt i Sverige som hade störst ökning av nyrekrytering till hockeyskolan.

Mikael Ström (utvecklingsansvarig Frölunda) berättade sedan om besöket från New York Rangers. Representanter därifrån var här i början av augusti med ett U14-lag samt att NHLPA via Henrik Lundqvist skänkte 60 nybörjarutrustningar till Frölunda. Dessa utrustningar skall nu förstås användas ute i verksamheten. En rundfrågning på mötet visade att flertalet klubbar redan idag har lånebagar eller låneutrustning på hockeyskolorna. Mikael och Göran funderar vidare på hur de skänkta utrustningarna skall användas på bästa sätt.

”Tre Kronors Hockeyskola” hade som nyhet inför föregående säsong att alla barn i Sverige i tre ålderskullar fick en personlig inbjudan från närmaste hockeyförening. Christer Johannesson (hockeyskolerektor i Partille och tillika pappa till projektet), Rune Bäckman (Hockeykonsulent Västergötland) och Martin Dahlin (Hockeykonsulent Göteborg) berättade att projektet fortsätter även denna säsong. En riktig kvalitetshöjare och förstås en stor anledning till ökningen av barn i hockeyskolorna. Dessutom gratis för föreningarna.

Anders Engelbrektsson (ungdomsansvarig i Hanhals Kings) berättade om deras hockeyskola. Hanhals Kings är största föreningen i Göteborg och har cirka 200 barn fördelade på fyra grupper i hockeyskolan. För att ta hand om barnen är de cirka tio ledarna på isen på varje träning. De har två träningsmöjligheter per grupp och vecka vilket gör att barnen kan välja vilken träning de vill gå på.

Avslutningsvis gick vi ”laget runt” på mötet och där framkom många bra saker som genomfördes i hockeyskolorna. I Ulricehamn samarbetar de med konståkningen så de kan vara med på båda. I Skärgården har de inskrivning en separat dag utan isträning men allmänhetens åkning. I Mölndal har de tagit fram kunskapsmärken. I Bäcken får alla föräldrar som vill vara med på isen och de får då en handledning i handen direkt. I Stenungsund har hjälp av A-lagsspelare på träningarna. I Partille har de två konståkningstränare med på alla träningar. Rune Bäckman visar en enkel manual hur och i vilken ordning barnen skall klä på sig all utrustning.

Avslutningsvis konstateras att alla närvarande tycker att dessa träffar är mycket värdefulla. Nästa träff bestämdes till måndag 28 november klockan 18.00 i Frölundaborg.

Göran Pegenius