Tidigt finalövertag
Publicerad: 2019-04-21
Den förstas SM-finalserien någonsin mellan Frölunda HC och Djurgårdens IF stod för dörren, den första finalen sedan guldet 2016 för Frölundas del, med en ordentligt pumpad och snudd på elektriskt laddad Göteborgspublik .

GÖTEBORG | Ett utsålt Scandinavium fick bevittna en häftig matchinledning, med högt tempo och anfall åt båda håll, där gästande Djurgården dock inledningsvis i matchen var något bättre på det mesta.
Men drygt halvvägs in i öppningsperioden kom så ett misstag ifrån en Djurgårdsback, när denne gav bort pucken till Jacob Peterson som i slottet tog några skär in mot mål, avlossade en backhand och spräckte målnollan i SM-finalserien 2019. 1-0 kom efter 12:02 och det var 19-åringens tredje mål i detta slutspel.

RALLARHOCKEY, HAWAII-HOCKEY, KALLA DEN VAD DU VILL…
… men i inledningen av den andra perioden så hände det allra mesta och inom loppet av drygt två minuter så skulle Djurgården kvittera, Frölunda snabbt återta ledningen genom Jacob Moverare innan Djurgården ånyo skulle kvittera.

Det var en matchbild som svängde mycket fram och tillbaka, som till synes såg ut att passa båda lag väldigt bra, men det var ändå Djurgården som under största delar av matchen var lite rappare, något mer resoluta och överlag lite hetare. Det var dock ett Frölunda på andra sidan som var vassa när lägena skapades och, tack vare två numerära överlägen, kunde få mittenakten att tippa över till deras fördel.

Chay Genoway avlossade ett tungt skott ifrån sin backposition och gav Frölunda en 3-2-ledning med sitt femte mål i slutspelet innan Brandon Gormley sköt ett skott som styrdes i mål via Joel Lundqvist med bara 28 sekunder kvar av den andra perioden – även det i numerärt överläge.

Djurgården forcerade

Gästerna fick en bra start på den tredje perioden och återtog snabbt kommandot i tillställningen. Drygt tre minuter in i akten kom också den så viktiga 4-3-reduceringen när Dick Axelsson fick pucken till vänster och knäppte pucken förbi Johan Mattsson.
Klockan tickade på och Djurgården fick fast pucken djupt i Frölundas zon många gånger med längre anfall i kvitteringsjakten, men ett defensivt stabilt Frölunda stod emot, höll Djurgården på utsidan och fick också lite hjälp av just Dick Axelsson, som med 2,5 minut kvar ådrog sig en utvisning och förstörde gästernas flow. Istället kunde Samuel Fagemo lyfta in 5-3 i tom kasse, förlänga sviten med mål i tredje matchen i följd och säkrade Frölundavinst i den första matchen av denna finalserie.

– En jämn match, tyckte Roger Rönnberg på presskonferensen efter slutsignalen.
– Vi måste acceptera att det här är de svåraste fyra matcherna att vinna och vi måste upp ytterligare i nivå än serierna mot Malmö och Luleå, eftersom Djurgården ställer andra frågor. Vi gjorde en ganska dålig match taktiskt, egentligen bara andra delen av andra perioden som var bra. Lite rostiga, sega och slarv i både jobb och taktik. Djurgården är ett bra lag, så slarvar man lite grann så syns det ganska mycket. Småsaker som gör att de fick övertag i den här matchen och de sakerna behöver vi lära oss snabbt. Jag tycker dock att vi var stabila i försvarsspelet och trots att de hade mycket puck så var vi starka i mitten och höll dem på utsidan.

Kommande matcher
Final #2 | Tisdag 23 april, kl 19:30 | Ericsson Globe Arena,
Final #3 | Torsdag 25 april, kl 19:30 | Scandinavium (Biljetter),
Final #4 | Lördag 27 april, kl 15:15 | Hovet.

Frölunda HC – Djurgårdens IF 5-3 (1-0, 3-2, 1-1) Frölunda leder med 1-0 i matcher Skott: 24-31 (10-14, 9-10, 5-7)
PIM: 2-8 (2-2, 0-4, 0-2)

1-0 (12:02) | Jacob Peterson (-)

1-1 (22:13) | Marcus Davidsson (Emil Bemström, Dick Axelsson)
2-1 (23:09) | Jacob Moverare (Joel Mustonen, Max Friberg)
2-2 (24:25) | Linus Hultström (Mattias Guter)
3-2 (33:18) | Chay Genoway (Patrik Carlsson, Max Friberg) PP1
4-2 (39:32) | Joel Lundqvist (Brandon Gormley, Rhett Rakhshani) PP1

4-3 (43:27) | Dick Axelsson (Sebastian Strandberg, Niclas Bergfors)