• Huvudsponsorer

Tusan, vilken kväll

23 januari 2020 21:51
SHL

Joel Lundqvist hyllades för 1000 matcher i Frölunda, klev själv in och blev tvåmålsskytt när Brynäs IF besegrades med 8-4.


GÖTEBORG | Gåendes ned historiegatan så gjorde Joel Lundqvist, ett par matcher tillbaka, sin 1000:e tävlingsmatch i Frölundatröjan, en notering bortom vanligheterna. Inför matchen mot Brynäs IF var det därför en fin ceremoni för att hylla vår kapten.

Att spela match efter en ceremoni av den kalibern kan ibland vara en klurig uppgift, någonting Nicklas Lasu var inne på.
– Det är alltid svårt och en utmaning att spela efter en fin ceremoni. Det var en fin ”tiominutare” för Joel. Vi vill så klart alltid vinna matcher, men just i dag vill vi vinna för Joel, sade den assisterande lagkaptenen.
Redan under matchens första byte gavs Frölunda en jättechans att ta ledningen tack vare en Brynäsutvisning. I efterdyningarna av det numerära överläget kom så ledningspucken. Patrik Carlsson höll kvar pucken på offensiv blålinje vid ett Brynäsförsök att rensa, och spelade Johan Sundström, som ifrån slottet knäppte av ett fint handledsskott förbi Joakim Eriksson till 1-0 med 2:29 spelat av matchen.

Brynäs replikerade snabbt och hade inom loppet av drygt fem minuter både kvitterat och i numerärt överläge också tagit ledningen. I en intensiv, frejdig och offensivt influerad förstaperiod skulle dock Frölunda komma tillbaka, få en liten språngbräda med ett numerärt överläge och tog över perioden totalt.

14 minuter in i inledningsakten stod Joel Lundqvist placerad i slottet i numerärt överläge, tog emot pucken och satte ett direktskott till 2-2, i matchen där han hyllades för 1000 spelade matcher i föreningen.
Tre minuter och 33 sekunder senare hade Frölunda ryckt ifrån till 4-2 efter att Nicklas Lasu stått för en fin soloräd i anfallszon och Jacob Moverare sedan knäppt in ett handledsskott bakom en skymd Eriksson.

Ett skärpt Frölunda

Starten på mittenakten var någonting som föll gästerna i handen, efter att Johan Sundström visats ut efter bara 20 sekunder och Brynäs i det efterföljande numerära överläget reducerade till 4-3 genom Linus Ölund. Men det skulle bara ta en dryg minut så var Frölunda åter i en tvåmålsledning.
I en något rörig situation i Frölundas zon kom Johan Sundström loss med pucken och hittade upp till Lucas Raymond med en elegant backhand-chip. Raymond skrinnade sig förbi en Brynäsback, skaffade sig ett friläge och överlistade inbytte Samuel Ersson i gästernas målbur, till 5-3 med två minuter avverkade av den andra perioden.

Efter en snudd på vild halvtimme så skärptes spelet till under mittenaktens andra halva, Frölunda höll ihop spelet bättre, skapade sig tryck i anfallszon och kom att hålla undan den här tillställningen utan några större problem.

Kaptenen i huvudfokus – även i matchen

Efter att Fagemo gjorde 6-3 sent i mittenakten, Brynäs reducerat och Ryan Lasch på egen hand tryckt in 7-4 i numerärt överläge så skulle kapten Joel Lundqvist få toppa den här kvällen med den lilla pricken över i:et.
När en och en halv minut återstod av matchen kunde han, i numerärt överläge, skarva in en puck i numerärt överläge, fastställde slutresultatet 8-4 och blev tvåmålsskytt i en sagolik tillställning.

– Jag är tagen, det är mycket känslor, kommenterade en rörd Joel Lundqvist efter slutsignalen.
– Jag är så glad. Hela ceremonin var så fin, tacksam för Frölunda att de hade gjort den så bra. Så glad över att få ha varit med om det här. Man drömde som liten att få spela för den här klubben och i dag står man här. Att få vara med om en sådan här kväll, det fanns inte ens i drömmarna. Jag njuter verkligen och får bara försöka landa i det här. Att själv göra en bra match och få vinna så här gör så klart att alla intryck bara förstärks.

Huvudtränare Roger Rönnberg var inte försiktig med att berömma sin lagkapten:
– Joel betyder allt, det är faktiskt så. De kan byta coacher hur många gånger som helst i den här föreningen, men ingen coach kommer att gå före honom och leda det här jobbet. Det är grymt att få ha en kille som honom, det gör mitt jobb mycket enklare. – Det går att bena lite grann i Joels karaktär, då hittar man fantastiska karaktärsdrag i människan Joel Lundqvist. Han är det bästa exemplet vi kan ha när det gäller att visa hur man ska agera i en så pass tuff idrott som ishockey är. Han föregår alltid med det gott exempel på riktigt och kan därmed ställa krav på omgivningen. Det är starkt att ha den mentalitet och kraft att, match ut och match in, gå in med den inställningen han gör. Det är jag imponerad av!

Kommande matcher
Lördag 25/1, kl 15:15, Frölunda HC – IF Malmö Redhawks (Biljetter),
Torsdag 30/1, kl 19:00, Djurgårdens IF – Frölunda HC,
Lördag 1/2, kl 15:15, Leksands IF – Frölunda HC.

Matchstatistik

Frölunda HC – Brynäs IF 8-4 (4-2, 2-1, 2-1)
Skott:
32-19 (7-9, 10-4, 15-6)
PIM: 10-12 (2-4, 6-2, 2-6)
Åskådare: 12 044 åskådare

Period 1
1-0 (02:29) | Johan Sundström (Patrik Carlsson)
1-1 (04:04) | Greg Scott (Anton Rödin)
1-2 (07:54) | Linus Ölund (Anton Rödin, Emil Molin) PP1
2-2 (13:55) | Joel Lundqvist (Lucas Raymond, Ryan Lasch) PP1
3-2 (15:06) | Nicklas Lasu (utan assist)
4-2 (17:28) | Jacob Moverare (Viktor Ekbom, Sebastian Stålberg)

Period 2
4-3 (20:56) | Linus Ölund (Nicklas Danielsson, Anton Rödin) PP1
5-3 (22:08) | Lucas Raymond (Johan Sundström, Karl Stollery)
6-3 (39:31) | Samuel Fagemo (utan assist).

Period 3
6-4 (49:26) | Adam Brodecki (Niclas Andersén, Eric Norin)
7-4 (54:55) | Ryan Lasch (Lucas Raymond, Joel Lundqvist) PP1
8-4 (58:30) | Joel Lundqvist (Ryan Lasch, Simon Hjalmarsson) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Niklas Rubin
(Johan Mattsson)

Karl Stollery - Theodor Lennström
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
Brandon Gormley - Anders Grönlund
David Printz

Karl Henriksson - Joel Lundqvist - Max Friberg
Mats Rosseli Olsen – Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Patrik Carlsson - Johan Sundström – Lucas Raymond
Samuel Fagemo – Simon Hjalmarsson – Ryan Lasch
Daniel Torgersson