• Huvudsponsorer

Suddenrysare i första ronden

7 april 2019 17:45
SHL

Med en dryg veckas spelledigt i bagaget efter att IF Malmö Redhawks städats av i den femte kvartsfinalen hade Frölunda HC rest upp till Norrbotten och Coop Norrbotten Arena för den första semifinalen mot Luleå Hockey - och det blev en rysare som skulle avgöras i förlängning.


LULEÅ | En något trevande matchinledning utvecklades till en förstaperiod som styrdes i mångt och mycket av hemmalaget – men till några särskilt vassa målchanser kom knappt Luleå.
Istället var det Frölunda som, knappt sju minuter in i den andra perioden, utnyttjade en avvaktande Luleåutvisning och spräckte nollan genom Jacob Peterson. Målet var Petersons andra i slutspelet, och Lidköpingssonen noterades också för poäng i sin fjärde raka match.

Det var ett betydligt mer öppet spel i mittenakten med några fler skott, lite mer fart och ett par fler klara målchanser åt båda håll. Luleå kunde i och med en snabb kontring kvittera till 1-1 bara tre minuter efter Petersons ledningspuck. Men det var Frölunda som skulle gå segrande ur perioden och i slutminuterna också kunde koppla ett bra grepp om matchen.
Joel Mustonen visade hög kvalité av prickskytte och gav Frölunda en 2-1-ledning efter att Joel Lundqvist och Chay Genoway vunnit puck i anfallszon. När bara fem sekunder återstod av mittenakten skarvade Patrik Carlsson, något turligt, in 3-1 på en skottpassning ifrån Anders Grönlund – och Frölunda hade kopplat ett kanongrepp om matchen.

Så nära – men mini-ras

Hemmalaget försökte frenetiskt ta sig in framför Johan Mattsson och försökte ta sig in i matchen, men ett oerhört stabilt Frölunda höll undan Luleå exemplariskt – fram tills den tredje periodens slutskede.
Med fem minuter kvar drog Frölunda på sig en utvisning och gav Luleå ett gyllene läge att ta sig in, och länge stod gästerna pall. Men med en utplockad Joel Lassinantti och ännu en extra utespelare på plan kunde Luleå reducera till 3-2 när tre minuter återstod.

Spänningen skulle bli än större när hemmalaget fick blodad tand och tryckte på. Till sist kom också kvitteringen bakom en skymd Johan Mattsson och Luleå hade fullbordat upphämtningen när dryga minuten återstod av den tredje perioden.

Urstarkt Frölunda

Det fanns inga tecken på Luleås starka, och något plötsliga inhämtning, när förlängningen startade i Coop Norrbotten Arena. Nej, det var ett hungrigt, piggt och vinstsuget Frölunda som klev ut och tog tag i matchbilden omgående i matchens fjärde period. Bortsett ifrån ett numerärt överläge så hade inte Luleå någonting av farligheter i anfallszon och till sist blev den tunga Frölundaforceringen vinnande.

När Luleåförsvaret hamnade något felbalanserat i defensiv zon och Chay Genoway fick pucken bakom gästernas mål kunde kanadicken spela upp till amerikanen Rhett Rakhshani, som lurpassandes framför kassen avlossade ett direktskott, överlistade Joel Lassinantti och avgjorde tillställningen med sitt tredje mål i slutspelet.

– Det här är slutspelshockey, sade matchvinnaren till C More efter slutsignalen och utvecklade:
– Vi måste vara förberedda på matcher som dessa och imponerande av Luleå att komma tillbaka på det sättet de gjorde. Vi vet att alla matcher kommer att bli tighta och det är starkt att vi tar en match här uppe i Luleå, avslutade Rhett Rakhshani.

Kommande matcher
Semifinal #2 | Tisdag 9 april, kl 19:00 | Scandinavium (Biljetter),
Semifinal #3 | Torsdag 11 april, kl 19:00 | Coop Norrbotten Arena,
Semifinal #4 | Lördag 13 april, kl 15:15 | Scandinavium (Biljetter),

Matchstatistik

Luleå HF - Frölunda HC 3-4 OT (0-0, 1-3, 2-0, 0-1)
Frölunda leder med 1-0 i matcher
Skott:
31-37 (9-7, 7-12, 13-5, 2-13)
PIM: 4-10 (2-4, 0-2, 0-2, 2-2)
Publiksiffra: 6’150 åskådare

Period 1

Period 2
0-1 (26:42) | Jacob Peterson (Ryan Lasch, Ponthus Westerholm)
1-1 (29:54) | Nils Lundkvist (Isac Lundeström, Oscar Engsund)
1-2 (38:04) | Joel Mustonen (Chay Genoway, Joel Lundqvist)
1-3 (39:55) | Patrik Carlsson (Anders Grönlund, Joel Mustonen)

Period 3
2-3 (56:57) | Daniel Sondell (Niklas Olausson, Karl Fabricius) PP1
3-3 (58:57) | Jesper Sellgren (-)

Förlängning
3-4 (77:00) | Rhett Rakhshani (Chay Genoway, Sebastian Stålberg)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

David Printz - Chay Genoway
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
Jonathan Sigalet – Gustav Lindström

Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Samuel Fagemo - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Sebastian Stålberg – Jacob Peterson - Ponthus Westerholm
Mats Rosseli Olsen – Patrik Carlsson – Rhett Rakhshani