• Huvudsponsorer

Säsongen är över

14 april 2017 21:47
SHL

Frölunda HC fick en riktig mardrömsstart på den sjunde semifinalen, för redan efter 52 sekunder stänkte Brynäs IF in 1-0 och red vidare på vågen som innebar att man eliminerade Frölunda med 4-3 i matcher i semifinalserien. Frölundas säsong 2016/17 slutar här.


GÖTEBORG | Starten i ett, redan vid entréscenerna, kokande Scandinavium kunde ha fallit Frölunda HC betydligt bättre i smaken än vad fallet blev denna långfredag. För redan efter 52 sekunder hade Juuso Ikonen givit gästande Brynäs IF en 1-0-ledning efter att ha rakat in en retur i numerärt överläge.
Frölunda såg, kallduschen till start, inte nämnvärt brydda ut under matchens inledning utan trummade på likt man gjort under många av matchinledningarna i den här serien. Nicklas Lasu och Joel Lundqvist gick i drevet för att väcka laget med ett par tunga tacklingar och det smällde friskt åt båda håll under matchinledningen.

Det var en matchbild där hemmalaget tuggade på, malde ned Brynäs i deras försvarszon och man var gott påtrummade av hemmapublikens taktfasta stöd. Frölundas forcering tvingade Brynäs huvudtränare Tomas ”Bulan” Berglund att agera och han begärde en timeout för att samla ihop laget – redan med 5:21 spelat.
Man kan säga att timeouten – och det senare i perioden kommande powerbreaket – var det som behövdes för Brynäs, för med drygt halva den första perioden spelad (och ett skottövertag som löd 9-3 till Frölunda) lyfte man upp spelet, etablerade lite tryck och kunde utöka sin ledning till 2-0 efter att Oskar Lindblom snappat upp en retur från JG, rundat densamma och lagt in pucken i en tom bur.

Tungt, men trumman gick

Hemmalaget radade upp anfall efter varandra i matchens mittenakt och man parkerade långa stunder i Brynäszonen, men gästerna visade prov på sitt eminenta försvarsspel och det blev ytterst sällan riktigt farligt framför Felix Sandström – Sandström som dessutom spelade oerhört bra, dagen till ära. Brynäsförsvaret höll Frölundaspelarna ifrån de farliga lägena och även om det var nära, nära några gånger så kändes faktiskt gästernas få kontringar farligare.

Till sist skulle ändå pucken korsa mållinjen bakom Felix Sandström i den andra periodens forcering, och det när Patrik Carlsson mer eller mindre tråcklade in pucken med hjälp av en Brynäsback med 13:40 spelat av mittenakten – ett mål som förlöst många knutar på såväl plan som läktare.

Tidigt baklänges

Precis som den första perioden inleddes den tredje perioden med en riktig känga i motvind för Frölundas del, när Oskar Lindblom gick in och avlossade ett klassavslut som överlistade Johan Gustafsson högt för 3-1 – med bara 56 sekunder spelade av den tredje perioden.

Den Frölundaforcering som alla i Scandinavium hade väntat sig kom som liksom av sig efter det tidiga baklängesmålet samtidigt som Brynäs höll undan och spelade bort det mesta farliga Frölunda kom i närheten av. Klockan tickade iväg, och inte ens i numerärt överläge lyckades man trycka in pucken bakom Sandström.
Casey Wellman kom så när som en stolpträff i slutminuten när Frölunda hade plockat ut JG för en extra utespelare. Men den sista hungern, det sista drivet och de sista procenten fanns inte där för att hämta in underläget och säsongen slutade med en semifinalförlust som skrevs 1-3.

Säsongen 2016/17 slutar här för vår del och vi vill – tills ett mer utförligt tack kommer – tacka så hjärtligt för allt stöd den här säsongen.

Roger Rönnberg kommenterade matchen på presskonferensen efter slutsignalen:
– Jag tycker att Brynäs IF vinner den här serien välförtjänt, säger Roger och utvecklar:

– Vi kan inte ducka bakom faktumen att vi äger mer puck, för spelet mer, att vi skjuter mer skott eller driver spelet 5 mot 5. Brynäs har vunnit de viktigaste kamperna i ishockey och det är någonting vi verkligen får sätta oss och analysera varför vi inte är effektiva medan våra motståndare är det.

– Den största skillnaden mellan Frölunda och Brynäs i denna semifinalserie var effektivitetn och rakheten i Brynäs anfallsspel där de gör väldigt mycket av väldigt lite. Som jämförelse gör vi väldigt lite av väldigt mycket.

Matchstatistik

Frölunda HC – Brynäs IF 1-3 (0-2, 1-0, 0-1)
Skott:
38-18 (13-9, 14-6, 11-3)
Utv.min: 4-6 (2-2, 2-2, 0-2)

Period 1
0-1 (00:52) | Juuso Ikonen (Oskar Lindblom, Kevin Clark) PP1
0-2 (11:42) | Oskar Lindblom (Marcus Ersson, Jesper Jensen)

Period 2
1-2 (33:40) | Patrik Carlsson (Simon Hjalmarsson)

Period 3
1-3 (40:56) | Oskar Lindblom (Kevin Clark, Marc Zanetti)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Gustafsson
(Dan Bakala)

Rasmus Dahlin – Henrik Tömmernes
Mattias Nørstebø – Jonathan Sigalet
John Nyberg - Matt Donovan
Kristoffer Gunnarsson

Victor Olofsson – Joel Lundqvist - Simon Hjalmarsson
Carl Grundström – Johan Sundström – Robin Figren
Sean Bergenheim - Patrik Carlsson - Casey Wellman
Mats Rosseli Olsen – Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Christoffer Ehn