• Huvudsponsorer

Ett bakom i semi 1

7 januari 2020 20:28
CHL

I det första mötet, av två, i Champions Hockey League-semifinalen mot Luleå Hockey var det Luleå som drog det längsta strået. Gästerna vann med 3-2 i Frölundaborg.


GÖTEBORG | Vid två tidigare tillfällen har Frölunda och Luleå Hockey ställts emot varandra i Champions Hockey League-sammanhang. I finalen 2014/15 stod Luleå som segrare, men i kvartsfinalen säsongen därpå tog Frölunda revansch och slog ut norrbottningarna efter straffar.

När lagen nu möttes för tredje gången så inledde Frölunda starkt inför drygt 3 500 åskådare i Frölundaborg, som bevittnade det första, av två, semifinalmöten mellan lagen. Joel Lundqvist kom så när loss till ett friläge redan i första bytet, och kort därpå var Jacob Peterson en tåspets av Joel Lassinantti ifrån att dra in en retur, med mindre än 90 sekunder spelat.
Lassinantti var dock en mycket svårt överlistad pjäs under matchinledningen, där han sattes på prov vid flera tillfällen. Istället skulle Luleå komma ur den första perioden med en tvåmålsledning, trots starkt Frölundaövertag.
Einar Emanuelsson tråcklade sig förbi både Anders Grönlund och Brandon Gormley, sittandes på knä, innan han överlistade Johan Mattsson och gav gästerna ledningen, knappa kvarten in i matchen. Drygt tre minuter senare utökade Daniel Sondell ledningen till 2-0 med ett skott ifrån backposition i spel fem mot tre.

Frölunda saknade inte lägen. Tvärtom. Därför var det en lättnad när Samuel Fagemo spelade fram Viktor Ekbom i slottet, som stänkte in 2-1-reduceringen bakom Lassinantti drygt tre minuter in i den andra perioden.

Trots att det var Frölunda som var det bättre laget i den första perioden så var det Luleå som gjorde målen. I mittenakten var rollen den motsatta, för Luleå skapade mycket oro i Frölundas zon under den andra perioden och satte hårt tryck mot Johan Mattsson i målet. När fem minuter återstod av den andra perioden kvitterade dock Frölunda, på ett ganska likt sätt som när Ekbom reducerade.
Karl Stollery spelades fram i slottet, avlossade ett skott och fick lite hjälp av en Luleåspelare som styrde in pucken emellan benen på Lassinantti och matchen var utjämnad.

– Två starka perioder av oss, vill jag påstå. Det var några byten i andra där vi föll lite för mycket och de fick tryck på oss. Annars har vi spelat bra, kommenterade Max Friberg efter två perioder.
– Det är bra liv på läktarna, det är kul när det är liv på läktaren och full fart på isen. Det märks att det är slutspel!

Luleå i förarsitsen

I en ganska tight och mer stängd tredjeperiod misslyckades båda lag att utnyttja varsitt numerärt överläge, men gästande Luleå skulle dra det längsta strået och komma segrande ur den första striden.

Med knappa kvarten avverkad av den tredje perioden skapade Filip Hållander oreda vid Frölundasmål, rundade kassen och spelade in till Jack Connolly, som ifrån slottet avlossade ett skott som gick in i mål först via Johan Mattsson och sedan med hjälp av ribban.
Ett defensivt starkt Luleå klarade av att hålla undan 3-2-ledningen och har en uddamålsledning inför returen, som spelas i Coop Norrbotten Arena om en vecka.

– Vi var inte riktigt skarpa i inledningen. Vi jobbade oss in men det krävs mer mot ett lag som Luleå, uttryckte en besviken Joel Lundqvist efter slutsignalen.
– Alldeles för mycket spel på utsidan, längs sargerna, och vi måste öka tempot. Det gick för långsamt emellanåt. Med bättre pucktempo så kan vi spela oss till bättre lägen. I dag stannade vi för mycket på vägen och då lyckades de med sin press, avslutade lagkaptenen.

Kommande matcher
Torsdag 9/1, kl 19:00, Skellefteå AIK – Frölunda HC,
Lördag 11/1, kl 18:00, Örebro HK – Frölunda HC,
Tisdag 14/1, kl 18:00, Semfinal 2 av 2 i Champions Hockey League, Luleå HF – Frölunda HC.

Matchstatistik

Frölunda HC – Luleå Hockey 2-3 (0-2, 2-0, 0-1)
Skott:
20-27 (6-4, 9-18, 5-5)
PIM: 8-8 (4-2, 2-4, 2-2)
Åskådare: 3 564 åskådare

Period 1
0-1 (13:48) | Einar Emanuelsson (Robin Kovacs)
0-2 (17:16) | Daniel Sondell (Petter Emanuelsson, Nils Lundkvist) PP2

Period 2
1-2 (23:27) | Viktor Ekbom (Samuel Fagemo, Mats Rosseli Olsen)
2-2 (34:59) | Karl Stollery (Max Friberg, David Printz)

Period 3
2-3 (53:35) | Jack Connolly (Filip Hållander, Petter Emanuelsson)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

David Printz - Theodor Lennström
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Karl Stollery

Patrik Carlsson - Johan Sundström – Rhett Rakhshani
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu – Samuel Fagemo
Jacob Peterson - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Sebastian Stålberg