• Huvudsponsorer

Ekbom i rampljuset

13 februari 2020 21:38
SHL

Viktor Ekbom gjorde, för första gången i sin SHL-karriär, två mål i samma match och blev matchvinnare när ex-klubben Örebro HK besegrades i Scandinavium.


GÖTEBORG | Frölunda har under de senaste åren inte haft några större svårigheter med att ta poäng mot Örebro hemma i Scandinavium. Inför torsdagsdrabbningen hade man nämligen nio raka hemmasegrar mot just Örebro, och på dessa matcher haft en målskillnad på klara 28-8.
Det var dock gästerna som skulle få chansen att ta ett kommando tidigt i matchen, när Brandon Gormley visades ut efter knappt fem minuters spel och gav Örebro matchens första powerplay. Ett exceptionellt spel i numerärt underläge gjorde dock att det snarare var Frölunda som gick stärkta ur utvisningen och i det numerära underläget vaskade Nicklas Lasu och Mats Rosseli Olsen fram två riktigt bra lägen, men utan utdelning.

Utdelningen kom dock så småningom och inom loppet av 93 sekunder hade den forne Örebrospelaren, Viktor Ekbom, en stor roll i regin.
Först pricksköt han in 1-0-pucken ifrån vänster innan han, ifrån nästan samma position, elegant chippade fram en puck som Samuel Fagemo skarvade in bakom gästernas målvakt Dominik Furch och såg till att Frölunda hade en 2-0-ledning med halva den första perioden spelad.

Frölunda spelade härifrån riktigt bra i stort sett hela tiden och gjorde det oerhört tufft för Örebroförsvaret, som fick ägna långa stunder åt att försvara, försöka hålla undan och rensa pucken.
I mittenakten ådrog sig gästerna ett par tighta utvisningar och trots att man under det första underläget faktiskt reducerade till 2-1 så skulle utvisningarna till slut kosta. Frölunda gavs en möjlighet i spel fem mot tre och där serverades Joel Lundqvist fri i slottet av Ryan Lasch och rakade in 3-1-pucken.

Hist8risk match

Viktor Ekbom skulle stå i händelsernas centrum vid flera tillfällen. Inte nog med att han, med sitt mål och assist i första perioden, gjorde sin blott första flerpoängsmatch i Frölundadressen. Drygt halvvägs in i matchen avancerade han ånyo på vänsterflanken i anfallszon och smekte upp ännu ett fint handledsskott förbi en skymd Furch, denna gång i närmsta kryss, och utökade ledningen till 4-1. Målet innebar inte bara att han tangerade sina personbästa fyra gjorda mål i en SHL-grundserie (2017/18 i Örebro) utan också att han för första gången i SHL-karriären gjort två mål i en och samma match.

Loj tredjeperiod

Tidigt i den tredje perioden utstakades det var matchen var på väg att barka. Redan 2:32 in reducerade nämligen gästerna till 4-2 genom Ludvig Rensfeldt och dryga minuten senare fick Robin Kovács helt öppet mål för ytterligare en reducering, men sköt över.

Gästerna kom nära i den tredje perioden, mot ett Frölunda som var på en klar nivå lägre än tidigare i matchen. Med sex minuter kvar reducerade Örebro ytterligare, när Glenn Gustafsson bröt sig in på kassen och överlistade Johan Mattsson. Strax därpå var man nära igen, där Johan Mattsson kom upp stort med flera högkvalitativa räddningar.

Trots en starkare Örebroperiod skulle Frölunda komma undan med alla tre poäng efter att Max Friberg rakat in slutresultatet 5-3 i tom kasse och säkerställt att Frölunda kunde ta sin tionde raka seger på hemmaplan mot Örebro.

– Vi har haft problem med starterna tidigare under SHL där vi hamnar i underläge tidigt. I dag gjorde vi en grym start direkt när pucken släpptes, kommenterade assisterande tränare Kristofer Näslund efter slutsignalen.
– Jättebra åkningar, härlig press och vi snodde de där procenten från Örebro så att gungbrädan tippade över till vår sida direkt. Det kändes jättebra i två perioder. Skepnadsskifte totalt i tredje där det vände som om att man slog på en strömbrytare. Örebro skapade jättemånga farliga lägen i tredje och det är tack vare en stark insats av Johan Mattsson, som höll oss kvar i matchen, som gjorde att vi kunde komma segrande ur det här. Jättenöjda med de två första perioderna och med tre poäng, missnöjda med att vi inte kan spela bättre i 60 minuter, avslutade Kristofer.

Kommande matcher
Lördag 15/2, kl 15:15, Rögle BK – Frölunda HC,
Tisdag 18/2, kl 19:00, Frölunda HC – IK Oskarshamn (Biljetter),
Torsdag 20/2, kl 19:00, Färjestad BK – Frölunda HC.

Matchstatistik

Frölunda HC – Örebro HK 5-3 (2-0, 2-1, 1-2)
Skott:
34-35 (14-8, 12-7, 8-20)
PIM: 4-8 (2-2, 0-6, 2-0)
Åskådare: 11 305 åskådare

Period 1
1-0 (08:29) | Viktor Ekbom (Joel Mustonen, Joel Lundqvist)
2-0 (10:02) | Samuel Fagemo (Viktor Ekbom, Nicklas Lasu)

Period 2
2-1 (22:58) | Ludvig Rensfeldt (Glenn Gustafsson) SH1
3-1 (25:38) | Joel Lundqvist (Ryan Lasch) PP2
4-1 (31:25) | Viktor Ekbom (Jacob Moverare, Simon Hjalmarsson)

Period 3
4-2 (42:32) | Ludvig Rensfeldt (Sakari Salminen)
4-3 (53:50) | Glenn Gustafsson (Jordan Boucher, Stefan Warg)
5-3 (59:48) | Max Friberg (Mats Rosseli Olsen) ENG

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Viktor Ekbom - Jacob Moverare
David Printz - Theodor Lennström
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Karl Stollery

Patrik Carlsson - Johan Sundström – Samuel Fagemo
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Jacob Peterson - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Elmer Söderblom