• Huvudsponsorer

Ingen järnbrist på Hovet

6 januari 2018 17:24
SHL

När Djurgårdens IF firade Järnkaminernas Dag så passade Frölunda HC på att avverka en av säsongens hittills kanske mest solida bortamatcher. Publikfesten? Den förstörde Frölunda med en 4-1-vinst.


STOCKHOLM | Hovet var uppdukat för Järnkaminernas Dag, och Djurgårdens IF passade dessutom på att hylla och tacka den forne målvakten Mikael Tellqvist för sina bedrifter i klubben.
Efter ceremonin var det också hemmalaget, som inför en fin inramning från läktarplats, tog ett spelövertag under matchens första byten, men som trots ett tidigt numerärt överläge ändå fick se Frölunda HC ta ledningen i matchen.
Christoffer Ehn skrinnade upp längs högerkanten och äntrade Djurgårdens försvarszon tämligen ensam. Men, den numera hete Ehn räddes inte, utan gick själv och avlossade ett klassartat handledsskott som passerade Joacim Eriksson vid det närmsta krysset till 1-0 på tavlan.

– Skönt att få börja se puckarna gå in, men det kommer från hårt jobb, konstaterade Christoffer Ehn i C More.

I spelet fem mot fem så var det en väldigt jämn tillställning där båda lagen skapade ganska långa anfall och ordentliga tryck i respektive offensiv zon. Särskilt många riktigt vassa målchanser skapades dock inte, utan det var i numerärt överläge som särskilt Djurgården fick möjligheterna att spänna bågen lite extra. Det var också då det till sist rasslade till i nätet bakom Johan Mattsson.
I första periodens slutskede kunde Patrik Lundh sätta klubban till och skarva in Marcus Högströms skott bakom Mattsson till 1-1.

Frölunda spelade fortsatt under matchen väldigt smart och tillät egentligen aldrig Djurgården att komma riktigt intill, där jobbet framför egen kasse både var smart och fysiskt uppoffrande.

Framför Djurgårdens målbur, där jobbade bland annat Carl Grundström hårt och skulle också få utdelning när mindre än fem minuter återstod av den andra perioden.
En tekningsvinst i offensiv zon renderade i att Ponthus Westerholm lade pucken på mål, där Grundström gnetade in returen till 2-1 efter att ha varit starkare än Djurgårdsbacken Alexander Urbom.

– Jag försökte ta bort backens klubba så att jag bara kunde raka in pucken i öppet mål. Det brukar ge resultat, och nu var min klubba där först, berättade Carl Grundström i C More och utvecklade synen på matchen efter två spelade perioder:
– Det är en jämn match. Vi har inte lyckats alls i numerärt överläge, men i spel fem mot fem så har vi bra spel. Bra fart och intensitet, så det är en väldigt rolig match att spela, avslutade Grundström intervjun inför den tredje perioden.

Kontrollerade tillställningen

Efter torsdagens tunga tapp mot Växjö Lakers (2-0 blev 2-5 under matchens avslutande 22 minuter) så var det ett troligt revansch- och poängsuget Frölunda som skulle spela av denna match på Hovet. Man genomförde en näst intill perfekt match och stötte ut Djurgården mycket bra i den avslutande perioden, och gav inte hemmalaget en tum att ta in på resultattavlan. Istället hade Joel Lundqvist, Jonathan Sigalet och Ryan Lasch ett elegant växelspel i anfallszon, som avslutades med att den sistnämnde kunde raka in sitt 11:e mål för säsongen och försätta Frölunda i en 3-1-ledning.

Victor Olofsson kunde senare i perioden göra mål för tredje matchen i följd, när han i powerplay stänkte in 4-1 och med det gick upp i delad skytteligaledning med Växjö Lakers Andrew Calof (19 fullträffar).
Frölunda red sedan ut matchen på ett strålande vis och spelade av ett fyra minuter långt numerärt underläge, och stod till sist som segrare med 4-1 på resultattavlan.

– Vi gjorde en stabil insats i försvaret och gjorde fyra mål framåt - det brukar räcka långt på bortaplan, konstaterade Victor Olofsson efter slutsignalen.
– Vi visste att de skulle komma ut i hög fart och det gällde för oss att luta oss framåt och våga trycka på gaspedalen. Det tycker jag vi gjorde och körde hårt igenom hela matchen bra, avslutade Victor.

Härnäst väntar två bortamatcher till för Frölunda HC:s del – HV71 (torsdag 11:e jan, kl 19:00) samt Brynäs IF (lördag 13:e jan, kl 15:15). Samtliga matcher går att följa på C More.

Nästa hemmamatch: Torsdag 18 januari kl 19:00, Färjestad BK.
Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Djurgårdens IF - Frölunda HC 1-4 (1-1, 0-1, 0-2)
Skott:
28-17 (6-4, 12-7, 10-6)
PIM: 18-12 (0-4, 4-0, 14-8)

Period 1
0-1 (13:03) | Christoffer Ehn (Mats Rosseli Olsen)
1-1 (18:30) | Patrik Lundh (Marcus Högström, Linus Hultström) PP1

Period 2
1-2 (35:29) | Carl Grundström (Ponthus Westerholm, Christoffer Ehn)

Period 3
1-3 (49:21) | Ryan Lasch (Jonathan Sigalet, Joel Lundqvist)
1-4 (55:23) | Victor Olofsson (Joel Lundqvist, Ryan Lasch) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Jonathan Sigalet - John Nyberg
Matt Donovan – Kristoffer Gunnarsson
Fredrik Styrman – Filip Westerlund
Leon Lerebäck

Mats Rosseli Olsen – Simon Hjalmarsson - Sebastian Stålberg
Victor Olofsson – Joel Lundqvist - Ryan Lasch
Carl Grundström – Joel Mustonen – Ponthus Westerholm
Pontus Widerström – Christoffer Ehn - Max Friberg
Jesper Emanuelsson