• Huvudsponsorer

Semester, men inte ledigt

3 juli 2017 09:00
FHC

Fyra veckors semester, men inte utan Pär Edlunds träningsprogram.


16 maj körde försäsongen i gång och i fredags gick Frölunda Indians på semester.
Den 31 juli är laget tillbaka på Campus och det finns en kravprofil att leva upp till under de fyra lediga veckorna.
– Spelarna har fått med sig träningsprogram och en bank av övningar att välja ur. Kravet är att de inte skall ha blivit sämre under semestern. Alla skall vara gröna i vår fysprofil när de kommer tillbaka, säger Frölundas fystränare Pär Edlund och berättar att träningsprogrammen är personligt anpassade med fokus på att täppa igen eventuella luckor i varje enskild spelares kravprofil:
– Vi har en fysprofil som alla måste leva upp till och uppfyller man inte vissa krav får man ta igen under sommaren.
I det perspektivet är möjligen semester ett felaktigt uttryck. Spelarna är snarare befriade från kollektiv träning på Campus, fri tid på valfri plats under ansvar.
– Vi testar dom direkt innan och efter semestern. Och spelarna håller igång, det är ingen som vill komma tillbaka i dålig form, förklarar Pär Edlund som tycker så här om den nya gruppens första försäsong tillsammans:
– Det har sett bra ut och jag tror Kreta-lägret har varit nyttigt på många sätt. Vi fick bra effekt på en tuff träningsvecka och gruppen kom ihop på ett bra sätt.

I korthet ser Frölundas försäsongsupplägg ut så här. En tre veckor lång grundperiod följs av en mer individanpassad period med ett gemensamt fyspass på förmiddagen och ett individuellt pass på eftermiddagen – de fyra semesterveckorna fyller en viktig funktion i helhetsplaneringen.
– Eftersom träningen inte är lika hård under semestern kommer spelarna tillbaka formtoppade och så bryter vi ner dom igen i augusti för att få en formtopp i samband med seriestarten i SHL i september, förklarar Pär Edlund.

Frölundas fysprofil
VO2: 60 ml/kg.
Bänkpress och frivänding: 1,3 gånger kroppsvikt.
Marklyft: 1,9 gånger kroppsvikt.
Stående längd: 2,7 meter.
Rörlighet: Uppfylla krav i olika övningar.