• Huvudsponsorer

3-1 i matcher

29 mars 2019 21:45
SHL

Frölunda HC tog kommando om kvartsfinalserien när IF Malmö Redhawks besegrades med 5-3 i Malmö Arena - men segern satt hårt inne.


MALMÖ | Förstaperioderna har varit en tung, betydande faktor för Frölunda i båda hemmamatcherna hittills i kvartsfinalserien mot IF Malmö Redhawks (4-0 i match ett och 3-0 i match två), och inledningsakten i Malmö Arena denna fredagskväll skulle komma att ha ett likvärdigt värde.

Drygt halvvägs in i perioden började Frölunda så småningom ta tag i matchen och ta kommando över spelet, vilket också gav matchens första numerära överläge. I det skulle Ryan Lasch, inte helt oväntat, presentera sig, spela in i slottet där Joel Lundqvist slog till direkt, stänkte in 1-0-pucken och nätade för tredje matchen i följd.
Här visade Frölunda framfötterna, spelade frejdigt och var ett par nummer för stora för att Malmö skulle hänga med. Det visade Ryan Lasch kraftigt prov på när han knappt 17 minuter in i akten skrinnade förbi sin back på högerkanten, bröt in på kassen och elegant lyfte in pucken ovanför Oscar Alsenfelts axel i första krysset – och 2-0-ledning!

– De kliver på bra och det är jämnt. Det gäller att vi är rejäla och får stopp på dem i första läget och går, då finns det helt klart ytor att gå på, kommenterade Joel Lundqvist till C More i den första periodpausen.

Malmö höjde sig

Frölunda fick det allt tuffare mot ett Malmö som växlade upp och i mittenakten gjorde en av sina bättre perioder hittills i serien. Precis som när Frölunda tog ledningen så kom Malmös första mål i numerärt överläge. Sex minuter in i den andra perioden skickade Konstantin Komarek in en puck mot mål, där Frederik Storm smekte fram klubban och snyggt styrde in 2-1-reduceringen bakom Johan Mattsson.

Jacob Peterson har den här säsongen varit utlånad till IF Björklöven i Hockeyallsvenskan, där han stått för 27 poäng (14 mål + 13 assists) på 49 matcher. I slutskedet av grundserien återvände han till Frölunda, stod för två assistpoäng på två grundseriematcher och har även i slutspelet spelat fram till ett mål. I kväll skulle han spräcka ännu en nolla i karriärsprotokollen när han, 12:19 in i den andra perioden, rakade in 3-1 bakom Oscar Alsenfelt och noterades för sitt första SHL-mål i karriären.
Men Lidköpingssonens aktion till trots, så var det ändå en period som Malmö skulle gå vinnande ur. Med halvannan minut kvar av perioden kunde Malte Setkov sätta ett skott ifrån sin backplats och ordnade en 3-2-reducering för hemmalaget.

– Vi vill ta tag i spelet igen, konstaterade Roger Rönnberg inför den tredje periodne.
– Vi gör en lite sämre period i andra där vi är för svag med pucken och ger dem lite chanser att vända spelet på. Vi behöver vara starkare med puck i alla tre zoner och vända snabbt, vi har redan gjort två mål på spelvändningar. Vill gärna ha ett tredje på det!

Det lag som tog tag i den tredje perioden var dock inte Frölunda – åtminstone inte till en början. För Malmö fick en kanonstart på akt tre och kunde efter 1:54 kvittera till 3-3 när Konstantin Komarek styrde in pucken bakom Mattsson.

Chaysarens gôa stil

Det blev en svettig tredjeperiod där Malmö började gräva sig in, fick två numerära överlägen där Johan Mattsson bekände färg när han liggandes på isen stod för ett par svettiga räddningar när Lars Bryggman så när kunde ge hemmalaget ledningen.

I matchens sista tiondel tog Chay Genoway över showen när han, i spel fyra mot fyra, tog en rundtur i Malmös zon, rundade kassen och försökte trä in pucken via köksvägen där Oscar Alsenfelt stod för en strålande klubbräddning. Returen studsade ut i slottet – där Genoway plötsligt befann sig och kunde trycka in pucken i nät till 4-3 när drygt fem minuter återstod av matchen.
Nästan exakt tre minuter senare slog Frölunda till igen, när Patrik Carlsson grävde fram pucken till Simon Hjalmarsson, som ifrån slottet gjorde 5-3, fastställde slutresultatet och säkrade att Frölunda gick upp till 3-1 i matcher!

– Oerhörd lättnad nu efter, det satt hårt åt, kommenterade Simon Hjalmarsson efter slutsignalen.
– Bortsett första 5-10 så spelade vi bra i den första perioden, tog över halvvägs in och fick med oss 2-0 i paus. Spelet därefter kan bli lite bättre. Alla deras mål kom när de kastade in den ifrån blå. Så gäller framöver att vi är i skottlinjen och tar bort deras gubbar framför mål. Defensivt gjorde vi det bra överlag, de skapade inte särskilt mycket annars. – Det är först till fyra matcher. Vi har ingenting ännu! Jättebra utgångsläge, men gäller att vi spelar som tidigare under den här serien. Vi håller en högre nivå än dem, gäller att vi kommer tillbaka till det på söndag, avslutade Hjalmarsson.

Kommande matcher
Kvartsfinal #5 | Söndag 31 mars, kl 15:00 | OBS! Frölundaborg (Biljetter).

Matchstatistik

IF Malmö Redhawks - Frölunda HC 3-5 (0-2, 2-1, 1-2)
Skott:
30-25 (9-9, 12-9, 9-7)
PIM: 4-6 (2-0, 0-2, 2-4)
Publiksiffra: 9’713 åskådare

Period 1
0-1 (14:31) | Joel Lundqvist (Ryan Lasch, Rhett Rakhshani) PP1
0-2 (16:48) | Ryan Lasch (Simon Hjalmarsson, Anders Grönlund)

Period 2
1-2 (26:03) | Frederik Storm (Konstantin Komaerk, Carl-Johan Lerby) PP1
1-3 (32:19) | Jacob Peterson (Patrik Carlsson, Rhett Rakhshani)
2-3 (38:24) | Malte Setkov (-)

Period 3
3-3 (41:54) | Konstantin Komarek (Carl-Johan Lerby, Marcus Björk)
3-4 (54:24) | Chay Genoway (Ryan Lasch, Patrik Carlsson)
3-5 (57:34) | Simon Hjalmarsson (Patrik Carlsson, Anders Grönlund)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Jonathan Sigalet - Chay Genoway
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
David Printz

Mats Rosseli Olsen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Samuel Fagemo - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Sebastian Stålberg - Pathrik Westerholm - Ponthus Westerholm
Jacob Peterson – Patrik Carlsson – Rhett Rakhshani
Jonatan Lundin Andersson