• Huvudsponsorer

Rönnberg i halvtid

14 december 2017 12:23
FHC

Roger Rönnberg analyserar Frölunda Indians första halva av SHL-säsongen.


Efter 26 spelade SHL-omgångar förra säsongen toppade Frölunda Indians tabellen på 53 poäng. I halvtid den här är läget lite annorlunda – Frölunda parkerar på sjätte plats med 41 poäng.
Tydligare än så kan det knappast bli, men bakom uppenbara fakta finns det förklarande statistik och orsakssamband.
– Prestationsmässigt är det inte så stor skillnad, men vi har inte fått resultaten med oss. Det har grinat emot oss under hösten, menar Roger Rönnberg, men vägrar att gömma sig bakom slumpen:
– Tur och otur finns med i ekvationen, men vi bygger vår verksamhet på sannolikhet och det finns faktorer som är mindre smickrande för oss.
Som en haltande defensiv. Som tre långtidsskadade forwards (Sean Bergenheim, Carl Grundström, Pathrik Westerholm). Som flest antal utvisningar i SHL, tvåminutare.
– Att spela med en man mindre tar kraft, inte bara i box play. För många utvisningar påverkar hela matchbilden och då hjälper det inte att vi enligt statistiken är ett vinnande lag i spel fem mot fem, förklarar Rönnberg som tillsammans med coachteamet har analyserat de tagna utvisningarna och kommit fram till vad?
– Att vi har varit vårdslösa i närkamper och haft dålig disciplin. Vissa har varit större syndare än andra och det jobbar vi med nu.

Frölundas spelidé bygger på offensivt lagda, snabba, ettriga spelare som tillsammans och maskinmässigt maler ner motståndet över 60 minuter. De senaste fyra säsongerna och under Roger Rönnbergs ledning har första halvan av säsongen varit en enda lång framgångssaga med en planerad dipp (hård träning) efter nyår.
Frölunda Indians första halvlek säsongen 2017/2018 har sett helt annorlunda ut och varit långt ifrån smärtfri.
– Det har tagit ovanligt lång tid att sätta systemet. Och det faller tillbaka på oss coacher. Vi kanske var lite för trygga i vår metod, funderar Roger Rönnberg och berättar att den insikten fått konsekvenser:
– Vi har ändrat vår metodik eftersom vi behöver jobba på ett lite annorlunda sätt med den här säsongens lag. Vi har insett att vi måste vara skarpare och tuffare i vår feedback och har lagt in fler repetitioner för att få systemet att sitta. Det har helt enkelt funnits ett större lärbehov.

Det är förstås enkelt och fullt logiskt att det målas med mörkare färger när en av förhandsfavoriterna inte levererar enligt förväntningarna. Men: efter förra landslagsuppehållet spottade Frölunda Indians upp sig ordentligt och har klättrat i tabellen efter sex vinster i de åtta senaste matcherna.
– Offensivt har vi varit bra hela säsongen och har sakta men säkert stabiliserat defensiven. Vi är på ett vinnande spår igen och det har varit viktigt för laget att få segrar som den mot Mora borta, betonar Roger Rönnberg och blickar framåt:
– Hösten har varit utmanande, men jag har en stark tro på att vi kommer att bli ett lag som utmanar om SM-guldet i vår.