• Huvudsponsorer

CH4MPIONS

4 februari 2020 21:33
CHL

Frölundas femte final i Champions Hockey League spelades mot tjeckiska Mountfield HK. Efter en darrig start vände Frölunda på skutan och vann föreningens fjärde CHL-titel.


HRADEC KRÁLOVÉ | Frölunda har vänt underläge till avancemang i samtliga tre tidigare slutspelsrundor i Champions Hockey League denna säsong och spelade sin femte CHL-final borta mot ett välkänt motstånd. Gruppkollegan Mountfield HK stod som sista hinder när Frölunda skulle försöka ta klubbens fjärde CHL-titel – i CPP arena där Frölunda, i gruppspelet, besegrade tjeckerna med 4-3.

Finalen inleddes i ett frejdigt tempo och hög intensitet, men två Frölundautvisningar fick bägaren att tippa över till Mountfields fördel under den första halvan av inledningsperioden. Knappt sju minuter in i matchen fick Petr Koulak ett fritt läge i slottet för hemmalaget och stänkte in pucken till 1-0 i numerärt överläge.
Stundtals hade Frölunda det tufft i inledningen och fick kämpa för att sätta emot ett impulsivt och inspirerat Mountfield, starkt påhejat av en högljudd hemmapublik. Men ett avklarat numerärt underläge gav Frölunda lite andrum, lite utrymme att komma upp i plan och vända matchbilden något. Med lite mer anfallsspel för Frölunda så kom också så småningom hemmalagets första utvisningar – vilka kom att totalt väga över inledningsperioden till Frölundas favör.

I spel fem mot fyra misslyckas Ryan Lasch radikalt med ett avslut nära mål, som istället ställer Mountfield-målvakten Marek Mazanec då pucken glider tvärs över slottet (via Joel Lundqvist) till Simon Hjalmarsson, som rakar in 1-1-kvitteringen i näst intill öppet mål.

Avslutningen på den första perioden blev en åktur som hette duga, där tjeckerna inte alls hängde med i tempot, och inom loppet av en minut skulle Frölunda både göra 2- och 3-1 efter att Max Friberg först rakat in en retur ifrån nära håll och Johan Sundström därefter styrt in ett skott ifrån Viktor Ekbom.

Gedigen laginsats

Tjeckerna hade sina möjligheter att komma in i matchen, men när det väl kom till kritan så var nivåskillnaden för stor emellan lagen. Mountfield skapade sina möjligheter, och flera av dem av rätt hög kvalité. Men i Frölundas mål stod en suveränt spelande Johan Mattsson, som städade av tjeckernas anfallsförsök med en hög dos lugn och stabilitet.

Den tredje perioden blev snudd på en ren och skär transportsträcka. De allra hetaste chanserna skapade Frölunda och när hemmalaget i slutskedet försökte gå fullt framåt i jakten på reducering, då stängde Frölunda fabriken helt och tvingade fast tjeckerna i deras egen zon. Tiden spelades av och när slutsignalen gick förkunnades det att Frölunda vunnit sin fjärde CHL-titel. – En galen resa hit. Det har svängt hit och dit, men vi har inte slutat tro. Det är det det handlar om, kommenterade lagkaptenen Joel Lundqvist efter slutsignalen och utvecklade:
– Man tröttnar aldrig på att vinna. Att gå hela vägen, det krävs mycket som individ och som lag. Man njuter.

Huvudtränare Roger Rönnberg var inte sen med att haka på jubelorden:
– Jag älskar de här killarna. Killarna genomförde vår game plan nästan till perfektion, grym insats i dag.
– För det första ger vårt management oss ett lag som kan vinna, vi har en kärntrupp som backar upp varandra att alltid vilja vinna. Sedan har vi en historik i CHL och SHL här som vi har nytta av. Det kommer betyda massor för den här gruppen att vinna den här finalen, precis som det gjorde i fjol. Framför allt kan vi stänga den här ligan och fokusera fullt ut på SHL nu.

Kommande matcher
Tisdag 11/2, kl 19:00, Frölunda HC – Linköping HC (Biljetter),
Torsdag 13/2, kl 19:00, Frölunda HC – Örebro HK (Biljetter),
Lördag 15/2, kl 15:15, Rögle BK – Frölunda HC.

Matchstatistik

Mountfield HK - Frölunda HC 1-3 (1-3, 0-0, 0-0)
Skott:
18-29 (5-13, 7-8, 6-8)
PIM: 10-8 (4-4, 4-4, 2-0)
Åskådare: 6 890 åskådare

Period 1
1-0 (06:53) | Petr Koukal (Oskars Cibulskis, Filip Pavlík) PP1
1-1 (16:29) | Simon Hjalmarsson (Joel Lundqvist, Ryan Lasch) PP1
1-2 (18:21) | Max Friberg (Anders Grönlund)
1-3 (19:21) | Johan Sundström (Viktor Ekbom, Samuel Fagemo)

Period 2

Period 3

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Karl Stollery - Theodor Lennström
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
Brandon Gormley - Anders Grönlund
David Printz

Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu – Rhett Rakhshani
Patrik Carlsson - Johan Sundström – Samuel Fagemo
Jacob Peterson - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Karl Henriksson