Tisdag Tis 2 Mars Mar
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 13 Mars Mar
Tisdag Tis 16 Mars Mar
Måndag Mån 29 Mars Mar
Fredag Fre 2 April Apr
Måndag Mån 5 April Apr
Onsdag Ons 7 April Apr
Torsdag Tor 8 April Apr
Lördag Lör 10 April Apr
Söndag Sön 11 April Apr
Tisdag Tis 13 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr

Segertåget tuffar vidare

19 november 2020 21:26
SHL

IK Oskarshamn besegrades i Scandinavium i vad som var Frölundas nionde raka hemmaseger.


GÖTEBORG | Gästande IK Oskarshamn fick problem tidigt i matchen när Frölunda HC forecheckade högt och tvingade smålänningarna till många felpassningar i uppspelsfasen. Nog kunde det ha gett större utdelning tidigt för Frölunda, men det var istället i spelformen fem mot fyra som man skulle inleda målskyttet i.

Lucas Raymond och Joel Lundqvist passade pucken emellan varandra, ryckte isär Oskarshamnsförsvaret och friställde Simon Hjalmarsson, som, i sin 300:e match i Frölunda, enkelt sköt in 1-0, knappt åtta minuter in i matchen.
Det blev ett betydligt jämnare spel under den andra halvan av perioden, där gästerna kom i kvickare anfall och ställde några frågor till Frölundaförsvaret och Niklas Rubin. Den kanske allra klurigaste frågan fick Simon Edvinsson, den 2003-födde backen, som gjorde sin SHL-debut och kunde sträcka fram klubban, peta bort pucken för en Oskarshamnspelare och avbryta en stor målchans. Det i hans tredje SHL-byte.

– Vi spelar bra, men det finns lite att ta av. Till exempel några forecheckingar där vi var lite sena på deras (Oskarshamns) gubbar. De vill spela in i mitten, så ligger vi på dem mer så kan vi få pucken oftare, kommenterade Hjalmarsson i C More och fyllde i med sin syn på sitt ledningsmål:
– Målvakten kom över och ganska tidigt så låg han nästan ned. Det gäller att få den högt så snabbt som möjligt, men det var fint spel innan som gjorde att jag fick mycket tid att trycka in den.

Joel Lundqvist stod, med framspelningen till ”Hjalles” 1-0-mål, för sin totalt 600:e poäng i Frölundadräkten, en notering som han är tvåa i klubben med att nå. Först ligger Niklas Andersson, med sina 624 poäng.
I en stark andraperiod, där Frölunda bestämde och styrde över det allra mesta som skedde, så var Lundqvist bidragande också när man utökade ledningen till 2-0, drygt halvvägs in i akten. Även detta mål kom i numerärt överläge när Joel – och Jan Muršak – spelade fram Stefan Elliott, som skickade in ett tungt direktskott ifrån blålinjen och stod för sitt tredje mål i Frölundatröjan.

Oskarshamn var inte ofarliga. Långt ifrån. Med ruskigt snabba kontringar så skapade gästerna fart framåt, kom i ett par kvicka anfall och skickade pucken mot mål när chansen fanns. Allra närmast att överlista Rubin kom Johannes Salmonsson, som knappt halvvägs in i den tredje perioden prickade ribban och så när kunde ta Oskarshamn in i matchen.

Frölunda städade av den tredje perioden stabilt, men gästerna gav det en chans när man, med fyra minuter kvar av den tredje, plockade ut målvakten för en extra utespelare i jakten på reducering. Det renderade istället till att Max Friberg lyfte in 3-0 i tom kasse och såg ut att avgöra matchen.
Men färdigt med målskyttet var det inte. För bara 22 sekunder senare slog Frölunda till igen, när Joel Mustonen vann en puck i anfallszon och spelade fram Nicklas Lasu, som ifrån snäv vinkel tryckte in pucken högt, hårt och elegant i första kryss för 4-0. Lasu, som gjort poäng i åtta av nio hemmamatcher den här säsongen.

Niklas Rubin har hållit nollan vid tre tidigare tillfällen den här säsongen och såg ut att gå mot en fjärde. Men med blott 15 sekunder kvar av matchen spräckte Oskarshamn nollan när Fredrik Olofsson fastställde slutresultatet 4-1 i numerärt överläge.

– Besviken att vi inte kunde hjälpa Rubin att hålla nollan, grämde Nicklas Lasu efter slutsignalen.
– Jag skjuter ju aldrig, så jag tänkte att det inte kunde bli ett så mycket bättre läge än det jag fick när det är tre minuter kvar av matchen. Pucken satt där den skulle i alla fall.

– Jag satt i båset med Mustonen och Rosseli Olsen och klagade över att vi inte kunde få pilla in en puck när vi gjorde så mycket bra som vi gjorde i dag. Det var frustrerande ett tag, men skönt att få sätta den till slut efter allt jobb vi lade ned. Det betyder massor att få utdelning, vi vill vara med och bidra så att vi kan bli ett vinnande lag, avslutade Nicklas.

Segern är den nionde på lika många matcher på hemmaplan den här säsongen. 2003/04 vann vi (inklusive OT/SO) de elva första matcherna på hemmaplan. Rekordet i SHL är de 12 första matcherna, satt av Djurgårdens IF 1987/88 (källa här är Twitterkontot @DomarnaPunktSe).

Kommande matcher
Lördag 21/11, kl 15:15, Brynäs IF – Frölunda HC,
Lördag 28/11, kl 15:15, Frölunda HC – Djurgårdens IF,
Tisdag 1/12, kl 19:00, Växjö Lakers – Frölunda HC,
Torsdag 3/12, kl 19:00, Örebro HK – Frölunda HC,
Lördag 5/12, kl 15:15, Frölunda HC – Rögle BK.

Matchstatistik

Frölunda HC – IK Oskarshamn 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Skott:
37-29 (8-8, 19-13, 10-8)
PIM: 8-8 (2-2, 2-4, 4-2)

Period 1
1-0 (07:43) | Simon Hjalmarsson (Lucas Raymond, Joel Lundqvist) PP1

Period 2
2-0 (30:45) | Stefan Elliott (Joel Lundqvist, Jan Muršak) PP1

Period 3
3-0 (56:44) | Max Friberg (Patrik Carlsson) ENG
4-0 (57:06) | Nicklas Lasu (Joel Mustonen)
4-1 (59:45) | Fredrik Olofsson (Nolan Zajac, Tyler Kelleher) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Niklas Rubin
(Johan Mattsson)

Jesper Sellgren - Stefan Elliott
Jens Olsson - Anders Grönlund
Viktor Ekbom - Filip Johansson
Simon Edvinsson

Karl Henriksson – Joel Lundqvist – Max Friberg
Simon Hjalmarsson – Jan Muršak – Lucas Raymond
Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu - Joel Mustonen
Christoffer Ehn - Patrik Carlsson – Theodor Niederbach
Ludwig Persson