• Huvudsponsorer

Videocoach – och doktorand

10 oktober 2017 08:55
FHC

Frölunda Indians videocoach Erik Lignell dubbelarbetar – hos Frölunda Indians och Göteborgs universitet.


Det ena gav det andra skulle man kunna säga och en inledande kontakt för några år sedan har utvecklats till något helt annat och mycket större.
Sedan några månader tillbaka har Erik Lignell två jobb – videocoach hos Frölunda Indians och doktorand på Göteborgs universitet.
– GU uppmuntrar till samarbete och det finns liknande upplägg inom fotbollen. Och för mig är det här en möjlighet att pröva mina kunskaper och erfarenheter i den akademiska världen och det gynnar på sikt GU och Frölunda, säger Erik Lignell:
– Vi har hittills gjort analysen av mitt arbete själva. Med det här samarbetet tar vi hjälp av expertisen. Vi vill bygga vår verksamhet på vetenskap och det här är ett steg i den riktningen.

Rent konkret handlar doktorandtjänsten på Göteborgs universitet om just ovanstående – att konkretisera, systematisera och värdera det material Erik Lignell sammanställer som videocoach hos Frölunda Indians, med tyngdpunkt på matchanalys.
– Vi tror att tränings- och matchanalys är ett stort framtidsområde. Hittills har vi jobbat mest med fotboll, men har nu även inlett samarbeten med ishockey och handboll. Att få en möjlighet att samarbeta med en elitförening – och en utvecklingsbenägen sådan som verkligen ligger i framkant – är för oss en enorm förmån, säger Claes Annerstedt, professor i idrottsvetenskap och prefekt på institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Erik Lignells doktorandtjänst är tidsbegränsad till 3,5 år och skall ur akademisk synvinkel leda till en licentiatexamen. Ur ett videocoachperspektiv finns det andra motiv.
– Förhoppningsvis skall samarbetet bidra till en bättre och djupare förståelse om ishockey och vilka delar av matcherna som är viktiga att analysera och studera. Vi vill öka kunskapen kring vad som är viktigt och som i slutändan kan hjälpa till att förstå vad som ökar chanserna att vinna, förklarar Lignell.
Ur ett strikt GU-perspektiv gör Claes Annerstedt en liknande analys:
– Vi vill främst hjälpa till att utveckla svensk ishockey. Och för universitets del är det förstås fantastiskt att få arbeta med Frölunda, en av Europas bästa och mest välskötta klubbar. Nu jobbar vi hårt för att bygga en verksamhet med fokus på tränings- och matchanalys. Både genom akademiska kurser i matchanalys och en forskargrupp med huvudfokus på matchanalys.