• Huvudsponsorer

Förlust i premiären

14 september 2019 17:48
SHL

Scandinavium var uppdukat för fest. Ny säsong, mästarflaggorna för säsongen 2018/19 skulle hissas och SHL-premiär inför slutsålda läktare. Men festen förstördes av ett välspelande Brynäs IF som tog tre poäng och såg till att Frölunda HC förlorade hemmapremiären.


GÖTEBORG | Inför ett slutsålt och festladdat Scandinavium så hade Frölunda, till synes, väldigt många motståndare när SHL-säsongen 2019/20 drog igång under lördagseftermiddagen. Utöver ett solitt och piggt Brynäs såg Frölunda mest ut att brottas med tempot, tydligheten och enkelheten i spelet, för man hade riktigt svårt att ens ta sig ur egen zon och blev nedpressade djupt av ett starkt gästande Brynäs.

Adam Brodecki, och många med honom, trodde att han hade gett gästerna en 1-0-ledning efter drygt åtta minuters spel. Videogranskning förkunnade dock att Nicklas Danielsson störde Johan Mattsson, och målet blev annullerat. Istället var det just Danielsson som, i numerärt överläge, bara halvminuten senare istället drog in ett direktskott och definitivt gav gästerna ledningen.

Frölunda gjorde inte mycket rätt i inledningen, gav bort puckar, tappade positioner, var för veka framför båda mål och inte minst – hade oerhört svårt att strypa gästernas kontringsspel, vilket skulle komma att stå Frölunda dyrt.
Det var på just en sådan kontring som Daniel Mannberg kunde utöka gästernas ledning till 2-0 senare i den första perioden, och det var på just sådana kontringar de även skulle utöka ledningen flera gånger i den andra.

Innan två perioder var avverkade så hade Brynäs tagit vara på det mesta, tvingat Frölunda till både timeout och målvaktsbyte och hunnit springa iväg till en klar 5-0-ledning, med bud på mer.

Sen uppryckning

Frölunda ryckte upp sig avsevärt i den tredje perioden, eller av Brynäs kanske också tilläts föra spelet desto mer. Det hände lite mer offensivt i alla fall och till sist kom också utdelningen.
Anders Grönlund stänkte in ett distinkt direktskott ifrån blålinjen och fick den klena trösten att bli Frölundas första målskytt i SHL 2019/20, för även om Frölunda skapade tryck, skapade några målchanser så kom man inte närmre efter att Simon Hjalmarsson reducerat till 5-2 i spel fem mot fyra. Gästerna höll undan och plockade alla tre poäng vilket innebar att Frölunda förlorade hemmapremiären i SHL för första gången sedan 2012/13.

– Det här var en tråkig start på säsongen, suckade Roger Rönnberg efter slutsignalen.

– Jag är besviken över prestationen, sättet vi uppträdde på. Brynäs vann fullt rättvist, de tog ett fast grepp om matchen redan från start. Snabba, distinkta medan vi spelar reaktivt, åker runt och tittar på och spelar väldigt naivt mot ett Brynäs som är oerhört kontringsstarka, vi spelade dem exakt i händerna. Det gör mig lite förvånad, besviken och fundersam.

Finns det någonting positivt du tar med dig?
– Ja, när det är fem minuter kvar så står vår klack och hoppar, sjunger och hejar på oss. Det är helt fantastiskt. Det betyder väldigt mycket för oss att vi känner att vi har det här fantastiska stödet, även sådana här kvällar.

Kommande matcher
Tisdag 17/9, kl 19:00, HV71 – Frölunda HC,
Torsdag 19/9, kl 19:00, Frölunda HC – Linköping HC (Biljetter),
Lördag 21/9, kl 18:00, Örebro HK – Frölunda HC.

Matchstatistik

Frölunda HC – Brynäs IF 2-5 (0-2, 0-3, 2-0)
Skott:
24-19 (5-9, 9-7, 10-3)
PIM: 6-10 (4-4, 2-4, 0-2)
Åskådare: 12 044 åskådare

Period 1
0-1 (08:48) | Nicklas Danielsson (Anton Rödin, Jonathan Sigalet) PP1
0-2 (15:56) | Daniel Mannberg (utan assist)

Period 2
0-3 (21:57) | Jacob Blomqvist (Daniel Mannberg, Joachim Rohdin)
0-4 (26:49) | Anton Rödin (Greg Scott) 0-5 (38:02) | Adam Brodecki (Tomi Sallinen)

Period 3
1-5 (46:34) | Anders Grönlund (Joel Mustonen, Julius Bergman)
2-5 (56:11) | Simon Hjalmarsson (Joel Lunqvist, Jacob Moverare) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Niklas Rubin)

Karl Stollery - Theodor Lennström
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
Anders Grönlund - Julius Bergman
David Printz

Joel Mustonen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Patrik Carlsson - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Mats Rosseli Olsen - Johan Sundström – Rhett Rakhshani
Lucas Raymond - Nicklas Lasu – Sebastian Stålberg
Jacob Peterson