• Huvudsponsorer

Solid insats och förarsits igen

27 mars 2019 21:25
SHL

Än en gång stod en strålande förstaperiod bakom hemmaseger mot IF Malmö Redhawks. Storseger och åter ledning i kvartsfinalserien.


GÖTEBORG | Frölunda HC fick en kanonöppning på den tredje kvartsfinalen mot IF Malmö Redhawks och tog en tidig ledning. Ryan Lasch var på ett enormt spelhumör och skulle ha stor del i hemmalagets framgångar denna dag – som när han spelade in pucken i slottet där Simon Hjalmarsson kunde dra till ett direktskott och ge Frölunda 1-0 redan efter 1:53.

Ni kanske minns den poängskörd Anders Grönlund hade under februari? Efter två poäng på de inledande 34 matcherna hamnade Grönlund i ett poängstim och noterades för poäng sex matcher i följd (fyra mål + tre assists). Därefter har Grönlund gått poänglös tio matcher i följd – men den sviten bröts i afton.
Drygt sex minuter in i matchen så var det just Anders Grönlund som slog till ifrån sin backplats, tryckte iväg ett direktskott efter ett långt anfall i Malmös zon och fick se pucken slinka in bakom Volden till 2-0.

Frölunda dominerade den första perioden något enormt och det tog 16:44 tills Malmö fick sitt första skottförsök emot Frölundas mål – och dessförinnan hade Anders Grönlund varit i hetluften igen.
Fint framspelad av Ryan Lasch fyllde Grönlund på, knep ett avslut ifrån slottet, högg på returen och rakade in 3-0 med sitt andra mål i perioden.

– Vi kände att vi hade lite mer anamma som vi inte kunde ta fram senast i Malmö. Vi ville komma ut starkt likt den första kvarten och de hade ny målvakt så vi snackade om att lasta pucken på mål, kommenterade tvåmålsskytten Grönlund i den första pausen.
– Ingen hokus pokus direkt, mer den som vill mest. För oss är det vinna eller försvinna i varje match nu, så det finns inget att hålla tillbaka.

Snabb replik avgörande

En Frölundautvisning tidigt i mittenakten gav Malmö en gyllene chans att komma in i matchen snabbt. Med knappt fyra minuter spelade kunde Marcus Björk snärta in ett handledsskott ifrån blålinjen till en 3-1-reducering – precis vad gästerna behövde för att ha någon chans att ta sig in i matchen. Men så släpptes pucken och en elegant uppsatt kontring gav Chay Genoway fri yta i den högra tekningscirkeln och tid att placera in 4-1-pucken – blott 27 sekunder senare.

Målet blåste omgående bort det minsta hopp som tillsynes fanns hos gästerna, för bara minuten senare fick Frölunda chansen att utöka ledningen ytterligare i spel fem mot tre.
I det efterföljande fem mot fyra-läget kom så Frölundas första mål i numerärt överläge. För fjärde gången denna match slog sig Ryan Lasch in i poängprotokollet. Med sin 200:e SHL-poäng i Frölundatröjan lyfte han en chippass tvärsöver zonen till Simon Hjalmarsson, som avlossade ett direktskott till 5-1 – och sitt andra mål i matchen.

Mr 200

Joel Lundqvist kom att plocka några rubriker i inledningen på den tredje perioden. Efter att ha suttit av en utvisning för att ha spelat utan hjälm hoppade han ut ifrån utvisningsbåset, blev frispelad och lade kyligt in 6-1 emellan Lars Voldens ben och noterade med det för sitt 200:e mål i Frölundatröjan.
Bara 23 sekunder senare delade han ut en tackling emot huvudet på Malmös Jens Olsson och utvisades 5+matchstraff för satsningen.

Slutresultatet skrevs till sist 7-2 efter att Patrik Carlsson utökat ledningen (efter en mycket fin uppåkning av Ponthus Westerholm) och Johan Olofsson sedan reducerat och fastställt slutresultatet.
Segern var Frölundas 10:e raka på hemmaplan och vi kopplade åter grepp om kvartsfinalen med 2-1-ledning i matcher.

– I dag såg det bra ut, men det är långt kvar. Vi åkte dit på den senast i Malmö och det är bara en match. Spelar ingen roll om vi hade vunnit med 7-2 eller 3-2. Många mål, många målskyttar och bra för självförtroendet givetvis, men det är bara att glömma och gå vidare till nästa fight, kommenterade Sebastian Stålberg efter slutsignalen.
– Hockey är märkligt. Vi kom ut från start och satte press medan de var lite ängsliga. Så små marginaler är det, så är du inte med och krigar i varje byte kan det bli så här. Man behöver alltid tänka nästa match hela tiden. Varje byte, varje situation, varje blockerat skott, allt räknas. Vi har många rutinerade spelare och tycker vi ska fortsätta med det vi gjorde i dag så ska det nog kunna gå vägen, avslutade Stålberg.

Kommande matcher
Kvartsfinal #4 | Fredag 29 mars, kl 19:00 | Malmö Arena,
Kvartsfinal #5 | Söndag 31 mars, kl 15:00 | OBS! Frölundaborg (Biljetter).

Matchstatistik

Frölunda HC – IF Malmö Redhawks 7-2 (3-0, 2-1, 2-1)
Frölunda leder med 2-1 i matcher Skott:
34-24 (16-5, 9-7, 9-12)
PIM: 64-70 (2-4, 4-8, 58-58)
Publiksiffra: 10’209 åskådare

Period 1
1-0 (01:53) | Simon Hjalmarsson (Ryan Lasch, Samuel Fagemo)
2-0 (06:24) | Anders Grönlund (Rhett Rakhshani, Jacob Peterson)
3-0 (16:16) | Anders Grönlund (Ryan Lasch, Simon Hjalmarsson)

Period 2
3-1 (23:57) | Marcus Björk (Tobias Ekberg, Fredrik Händemark) PP1
4-1 (24:24) | Chay Genoway (Joel Lundqvist, Ryan Lasch)
5-1 (27:37) | Simon Hjalmarsson (Ryan Lasch, Rhett Rakhshani) PP1

Period 3
6-1 (42:40) | Joel Lundqvist (Ponthus Westerholm)
7-1 (45:06) | Patrik Carlsson (Ponthus Westerholm, Viktor Ekbom) SH1
7-2 (46:39) | Johan Olofsson (Fredrik Händemark, Tobias Ekberg) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Jonathan Sigalet - Chay Genoway
Brandon Gormley - Anders Grönlund
Viktor Ekbom - Jacob Moverare
David Printz

Mats Rosseli Olsen - Joel Lundqvist - Max Friberg
Samuel Fagemo - Simon Hjalmarsson - Ryan Lasch
Sebastian Stålberg - Pathrik Westerholm - Ponthus Westerholm
Jacob Peterson – Patrik Carlsson – Rhett Rakhshani
Oliwer Fjellström