• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 7 Januari Jan
Lördag Lör 9 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Lördag Lör 30 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Februari Feb
Lördag Lör 6 Februari Feb
Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 18 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb
Torsdag Tor 25 Februari Feb
Idag 27 Februari Feb
Tisdag Tis 2 Mars Mar
Lördag Lör 6 Mars Mar
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 13 Mars Mar
Lördag Lör 20 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar

Ronny Andersson ur tiden

20 januari 2021 10:55
FHC

Ronny Andersson, den förste göteborgare som blev elitmålvakt i ishockey, har gått bort vid 76 års ålder. Andersson, som gjorde 126 matcher för Frölunda 1967-1972, var far till frölundaspelarna Thomas, Mikael och Niklas samt farfar till Lias (Los Angeles Kings) och Noah (Färjestads BK).


Ronny Andersson somnade in i stillhet onsdagen den 13 januari i Kungälv, meddelade hans söner. Ronny blev målvakt i landets högsta ishockeyserie under en tid då göteborgska hockeyspelare på elitnivå bokstavligen kunde räknas på ena handens fingrar. Hans moderklubb var IF Stendy från de östra stadsdelarna.
I mitten på 60-talet spred sig ryktet om den duktige göteborgaren och Ronny Andersson blev värvad av Malmö FF 1964 när den framgångsrika fotbollsklubbens ishockeysektion gjorde en storsatsning. En av lagkamraterna i MFF var Conny Evensson, som 37-år senare skulle leda Frölunda till klubbens första SM-guld på 38 år. Under deras gemensamma tid i Malmö hände det att Conny var babyvakt för förstfödde pojken Thomas.

När Malmö FF åkte ur högsta serien efter säsongen 1965-1966 sökte sig Ronny tillbaka till Göteborg och gjorde debut i Västra Frölunda IF 1967, där han under de påföljande fem säsongerna skulle dela målvaktsjobbet med den två år äldre Ingemar Caris, Frölundas mästarmålvakt från guldåret 1965.
I början stod Ronny lite i skuggan av Caris, som ju även stod i Tre Kronor (VM-silver 1966), men under perioden då Frölunda flyttade från Frölundaborg till Scandinavium 1971 blev Ronny mer och mer förstemålvakt. Det var då han stod på topp och blev då även uttagen i dåtidens aktiva B-landslag, Vikingarna. Det var också i samband med flytten till Scandinavium som Ronny Andersson för första gången använde ansiktsmask. Den knallröda masken blev något av hans signum.

Förutom spel i dåvarande Division I Södra, gjorde Ronny Andersson många stormatcher mot internationellt motstånd i Star Cup, den då mycket populära Jul- och nyårsturneringen i Göteborg. Det som hindrade Ronny att bli uttagen i Tre Kronor var den stenhårda konkurrensen på målvaktspositionen i Sverige i början av 70-talet; Leif ”Honken” Holmqvist stod i AIK, Brynäs hade Wille Löfqvist, Christer Abrahamsson stod i Leksand, Gunnar Bäckman i MoDo och i Södertälje fanns Curt Larsson.
Ishockeykarriärerna blev inte så långa på den tiden, hockeyn kunde man inte leva på och när spelarna var runt 30 var det dags att söka sig efter ett riktigt jobb. Ronny bestämde sig att avsluta sin elitkarriär vid 28 för att satsa på sin bensinmack som låg vid nuvarande Nils Ericssonterminalen.

Ronny Andersson blev ett uppmärksammat s.k. ettårsfall säsongen 1972-73 så det tog ett år innan han till 1973-1974 kunde varva ner hos Hanhals IF i Kungsbacka. Ronny tränade Kungälv/Ytterby under en kort period i början av 80-talet och något senare hade han även hand om Frölundas juniorer. I början på 90-talet blev han även engagerad som målvaktstränare hos då elitsatsande Mölndal Hockey.