• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 1 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec
Torsdag Tor 10 December Dec
Lördag Lör 12 December Dec
Tisdag Tis 15 December Dec
Torsdag Tor 17 December Dec
Lördag Lör 26 December Dec
Måndag Mån 28 December Dec
Onsdag Ons 30 December Dec
Söndag Sön 3 Januari Jan
Torsdag Tor 7 Januari Jan
Lördag Lör 9 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan
Lördag Lör 30 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Februari Feb
Lördag Lör 6 Februari Feb
Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 18 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb
Tisdag Tis 23 Februari Feb
Torsdag Tor 25 Februari Feb
Lördag Lör 27 Februari Feb
Tisdag Tis 9 Mars Mar

Många stannar länge

20 juli 2020 09:00
FHC

Frölunda Indians letar perfektion och det förutsätter kontinuitet, inte minst i ledarstaben.


Roger Rönnberg tog sig en ordentlig funderare innan han skrev på det kontrakt som gör honom till den Frölunda-tränare i modern tid som har haft jobbet längst. 2025 kan Rönnberg räkna in tolv raka säsonger i Frölunda Indians – Lars-Eric Lundvall är den som är närmast, nio säsonger, men inte i rad och sju som spelande tränare.
– Det är ovanligt, men jag kan ärligt säga att det fanns en sak som gjorde att jag tvekade, säger Roger Rönnberg och förklarar.
Under sina sju säsonger i Frölunda har Luleå-fostrade Rönnberg vunnit sex titlar – två SM-guld och fyra CHL-titlar. Ett fantastiskt och i klubbens historia oöverträffat facit, men samtidigt en börda, för tänk om…
– Jag känner ett jäkla ansvar att leverera och det skulle vara väldigt smärtsamt om vi inte vinner något under de kommande fem säsongerna. Jag frågade mig själv om jag skulle orka lägga ner det jobb som krävs, det var avgörande. Det och att föreningen på riktigt står bakom idén som lockade mig till Frölunda.

Idén, visionen om ni så vill, har Roger Rönnberg redogjort för många gånger under sina sju säsonger i Göteborg. Utveckling och hårt jobb skall genomsyra allt Frölunda Indians gör – kortsiktiga resultat och känslor får absolut inte styra.
– Vi söker perfektion i allt vi gör. Och att hela tiden utvecklas kräver mycket. Perfektion är dessutom en bra målbild. Man blir aldrig klar, men vi vill vara så nära som möjligt.
Och det är ur det perspektivet kontinuitet skall ses, menar 48-årige Rönnberg:
– I normalfallet har en tränare ett lag i två, tre år och då är det lätt att bli kortsiktig och egoistisk. Att tänka på nästa kontakt snarare än den långsiktiga utvecklingen.

Roger Rönnberg är nu inte ensam i ledarstaben om att ha varit länge i Frölunda Indians. Övervägande delen har faktiskt varit med sedan 2013: målvaktstränaren Kristoffer Martin, analytikern Erik Lignell, fystränaren Pär Edlund, rehabkoordinatorn Stina Hedin, läkaren Torsten Jonsson och materialförvaltarna Håkan Olofsson och Magnus Jansson.
Fredrik Sjöström har varit med lika länge - som sportchef sedan 2015. Detsamma gäller biträdande sportchefen Björn Liljander, som har varit i Frölunda sedan 2009, och klubbdirektör Christian Lechtaler.
Assisterande tränaren Kristofer Näslund, naprapaten Martin Söderblom, läkaren Kurt Andersson och läkaren Baldur Thorolfsson kom in några säsonger senare.
Assisterande tränaren Anders Burström och mentale coachen Susanne Pettersson anslöt till ledarstaben under våren.
– Vi har under åren finslipat vårt samarbete och våra roller. Att vi arbetat ihop så länge gör att vi har en trygghet och självtillit i att jobba med just utveckling.
Men alla stannar inte?
– Det är omöjligt att få alla coacher och spelare att stanna så länge. Det är så det funkar och bara att acceptera. Men man kan ju vända på det. Att få in nya personer med nya idéer och energi kan göra oss starkare.

Säsongen 2019/2020 avbröts av kända skäl i mitten av mars och kom inte igång igen. Det blev inget slutspel, det blev inget mästarlag – istället en rekordlång försäsong att hantera.
– Vi har gått igenom några olika faser efter beskedet. En kort sorgefas som övergick i en förståelse och respekt för den situation vi är i. Från det har laget hittat en enorm glöd och energi att jobba hårt. Killarna har tagit tillvara möjligheten och drivit på sin egen utveckling, menar Roger Rönnberg och ser mer positivt:
– Vi kanske behövde det här efter förra säsongens SM-guld och korta försäsong.
Vi lever i osäkra tider, tankar om hösten?
– SHL börjar den 19 september enligt den information vi har nu, det är plan A.

Frölunda Indians är tillbaka i Frölundaborg den 3 augusti.

Roger Rönnbergs ledarteam
Sportchef: Fredrik Sjöström.
Assisterande sportchef: Björn Liljander.
Assisterande tränare: Kristofer Näslund och Anders Burström.
Målvaktstränare: Kristoffer Martin.
Analytiker: Erik Lignell.
Fystränare: Pär Edlund.
Materialförvaltare: Håkan Olofsson och Magnus Jansson.
Rehabkoordinator: Stina Hedin.
Naprapat: Martin Söderblom.
Läkare: Kurt Andersson, Baldur Thorolfsson och Torsten Jonsson.
Mental coach: Susanne Pettersson.