• Huvudsponsorer

Söndag Sön 30 December Dec
Lördag Lör 5 Januari Jan
Tisdag Tis 8 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan
Tisdag Tis 15 Januari Jan
Torsdag Tor 17 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Torsdag Tor 24 Januari Jan
Lördag Lör 26 Januari Jan
Tisdag Tis 29 Januari Jan
Lördag Lör 2 Februari Feb
Tisdag Tis 12 Februari Feb
Torsdag Tor 14 Februari Feb
Idag 16 Februari Feb
Torsdag Tor 21 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb
Tisdag Tis 26 Februari Feb
Torsdag Tor 28 Februari Feb
Lördag Lör 2 Mars Mar
Tisdag Tis 5 Mars Mar
Fredag Fre 8 Mars Mar
Lördag Lör 9 Mars Mar
Tisdag Tis 12 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar

”Tålamod, tajming och lite tur”

23 juli 2018 09:00
FHC

En fungerande verksamhet i balans och en sportslig nystart. Frölunda HC mår bra, men står inför en rad utmaningar menar Christian Lechtaler.


Det tisslades och tasslades om ett minusresultat efter en sportsligt besvärlig säsong, men det i mitten av juni presenterade bokslutet bjöd på ett överskott, på 1,8 miljoner kronor.
– Det är positivt att vi har balans i verksamheten trots att vi hösten 2017 gjorde ett aktivt val att ersätta våra skadade spelare. Under rådande omständigheter hade vi inget alternativ, säger Frölunda HC:s klubbdirektör Christian Lechtaler.
Att det inte räckte längre än till kvartsfinal sved ordentligt i hela organisationen och det fick konsekvenser.
– Det var en lärorik säsong och vi har insett att vi måste göra vissa justeringar. Vi har gjort en ärlig analys och har tryckt på reset-knappen och har fortfarande en tro om att vi skall vara med och fajtas om titlarna, menar Lechtaler, väl medveten om att det finns hinder på vägen.

Som en konstant dränering av spelare i SHL-klubbarna. Stora, starka NHL och andra penningstarka ligor som KHL och den schweiziska dränerar hockeyvärlden på talang – 300 svenskar spelar utomlands just nu.
– Det är en utmaning och ett faktum. Det är större rörlighet och omsättning på spelare nu än tidigare, något som vi, och hela ligan måste anpassa oss till. Dom allra bästa spelarna försvinner från SHL och det betyder att vi måste utveckla fler unga spelare, konstaterar Lechtaler:
– SHL kommer att bli jämnare för varje år som går och för oss klubbar handlar utvecklingsarbetet om tajming, tålamod och lite tur.
Och relationer kanske bäst att tillägga. Fler kommer att sticka tidigare, men alla kommer inte att få de karriärer de hoppas på och för hemvändare är dörren alltid öppen.
– För vissa kan det vara bättre att stanna lite längre, men å andra sidan: vem skulle inte åka om man fick möjligheten? Vi har redan nu bra relationer med NHL och kommer att bygga vidare på vårt starka varumärke. Frölunda finns på kartan och det skall vi använda oss av, förklarar klubbdirektör Lechtaler.

Frölunda HC är i grunden en medlemsstyrd förening, men med många olika ansikten.
Barn- och ungdomsverksamheten bedrivs på ideell basis med bredd och gemenskap som ledord.
Från Academy upp till A-lag handlar det om ren elitverksamhet med en mer företagsmässig inriktning.
– Vi är en hybrid och vet att bredden skapar toppen. Och det är därför vi har en ungdomsverksamhet och det är därför vi är så aktiva i regionen. Det är en diversehandel som ur ett internationellt perspektiv är märklig, menar Christian Lechtaler och blickar framåt:
– Frågan är om vi på sikt lever kvar i den formen, vi måste i alla fall titta över den, skall vi vara en förening eller företag? Bredd, region och att skapa ett livslångt hockeyintresse är viktigt för oss och det bygger en relation till Frölunda som är bra. Hur vi bedriver verksamheten är en annan sak och det finns ingen motsättning där, det handlar snarare om utveckling.

På ett helt annat plan finns det helt andra utmaningar för Frölunda HC. Det är inte lika naturligt för barn och ungdomar att söka sig till idrotten i dag som för låt säga 10, 15 år sedan.
Valmöjligheterna är fler och konkurrensen stenhård.
– Ett av våra största hot är återväxten, att barn och ungdomar väljer bort idrotten. Vi måste säkerställa att alla kan vara med och att hockeyn är för alla, säger Lechtaler.

Att locka publik till arenan är ytterligare en fråga som Frölunda HC tar på största allvar. Konkurrensen från annat och om människors tid är stenhård.
– Vi vill vara en naturlig del av Göteborg och vill bredda indianstammen. Vi skall beröra i och utanför arenan, men det är en tuff marknad. Som lär bli tuffare nu när staden skall byggas om och det kan bli krångligare att ta sig till våra arenor (Scandinavium och Frölundaborg), konstaterar Christian Lechtaler som på ett personligt plan tycker så här om klubbdirektörsrollen i Frölunda HC:
– Att jobba i en förening är ett sätt att leva. Frölunda engagerar och det får jag och hela föreningen energi av. Det viktigaste är hjärta och engagemang.