• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 3 September Sep
Onsdag Ons 9 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Måndag Mån 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Idag 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov
Torsdag Tor 12 November Nov
Lördag Lör 14 November Nov
Torsdag Tor 19 November Nov
Lördag Lör 21 November Nov
Lördag Lör 28 November Nov
Tisdag Tis 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec
Torsdag Tor 10 December Dec
Lördag Lör 12 December Dec
Lördag Lör 26 December Dec
Måndag Mån 28 December Dec

Premiärseger

19 september 2020 17:52
SHL

Frölunda HC visade prov på hög klass, energi och exceptionellt special teams när HV71 besegrades med 3-0 i SHL-premiären 2020/21.


GÖTEBORG | SHL-premiären 2020/21 var, av många skäl, en känslomässigt blandad kompott. Glädjen över att säsongen äntligen var i antågande varvades med den obeskrivliga känslan av tomma läktare i Scandinavium. Men för de som ändå längtat efter hockey och SHL fick anledning att nerpressas omgående, för redan efter knappa minutens spel i Scandinavium ringde situationsrummet på domarnas uppmärksamhet och en något utdragen videogranskning tog sin plats. Jonas Gunnarsson i HV71:s mål hade nämligen snudd på rånat Simon Hjalmarsson på dennes direktskott med en fin plockhandsräddning – där plockhandskens övre del korsade mållinjen, med en antydan av att likaså pucken gjort det.
Beslutet dröjde, men var odiskutabelt. Det gick ej att bevisa att hela pucken var över och spelet fortsatte med en mållös resultattavla.

Det var dock Frölunda som skulle spräcka nollan i inledningsperioden, och det en handfull minuter senare när man bjöds på säsongens första numerära överläge.
Med Lias Andersson på utvisningsbänken pricksköt Patrik Carlsson ett stenhårt handledsskott upp i nättaket bakom Gunnarsson och blev Frölundas första målskytt, assisterad av Stefan Elliott och Jesper Sellgren, som båda noterades för sina första poäng i Frölundatröjan.

– Bra spel av Stefan (Elliott) rätt igenom boxen och jag fick ganska gott om tid på mig. Jag kollade alternativ på bortre stolpen men hittade ingenting, så jag valde att skjuta själv, kommenterade målskytten Carlsson i C More efter den första perioden.
– En bra hockeymatch hittills ändå, vi har förberett oss på det här sedan i våras att det troligtvis kommer se ut så här på läktarna och det är inte mycket att välja på. Det är dock väldigt kul att det är igång!

Bara några få ögonblick innan Carlsson intervjuades hade Robin Alvarez, med en strålande passning, frispelat Linus Nässén i slottet, som utan tveksamheter överlistade Gunnarsson och utökade Frölundas ledning till 2-0 när mindre än minuten återstod av inledningsperioden.

Frölunda var pigga, alerta, hade ett kvickt pucktempo och bjöd stundtals på en lekfullhet av högsta klass. Den berömda pricken över i’et fanns också i en beslutsamhet och kvalité i avsluten, som tidigare visats av både Carlsson och Nässén vid de inledande två målen, men också skulle stärkas ytterligare i den andra perioden.
I spel fem mot fyra gavs Lucas Raymond lite för mycket tid med puck, vilket skulle straffa sig för gästerna ifrån Jönköping. Med precision och tryck stänkte Raymond in ett handledsskott i första kryss och utökade ledningen till 3-0 med drygt halva matchen spelad.

– Jag tycker att vi gör en bättre andraperiod och har fått matchen dit vi vill. Checkar fast dem i mittzon och vinner puckar därifrån, kommenterade målskytten Raymond i C More och beskrev sedan känslan att få göra mål i en premiär:
– Det är grymt kul. Jag vill bidra offensivt och att få göra mål är alltid skönt, särskilt försa hemmamatchen även om den spelas utan publik. Vi kämpar i dag och vill verkligen vinna, så det är bara att trumma på.

Solid premiär

En resolut tillställning från Frölunda gjorde att HV71 aldrig riktigt gavs möjligheten att ordentligt ta sig in i matchen. Man fortsatte styra tempot och, enkelt förkortat, gjorde det som krävdes för att rida ut den här matchen, ett producerande numerärt överläge och ett stabilt numerärt underläge separerade lagen än mer. Med lite drygt fyra minuter kvar fick förvisso gästerna chansen i numerärt överläge och passade på att ta både timeout och plocka keepern för en extra utespelare, men riktigt farligt blev det aldrig. Istället spikade Niklas Rubin igen, räddade samtliga 21 skott och startade säsongen på allra bästa sätt, med en hållen nolla och tre poäng.

– Jag låg i går kväll och drömde om hur jag skulle vilja att en premiär ser ut när man startar resan med ett nytt lag, inledde huvudtränare Roger Rönnberg presskonferensen efter slutsignalen:
– Jag önskade att vi skulle få se fyra kedjor som satt ihop, som ville spela med puck och jobbade hårt för varandra över hela banan. Jag önskade också att jag såg sju backar som satte stopp i spelet och stod för bra uppspel. Att numerärt underläge skulle se tätt, tight och uppoffrande ut, samt att båda våra powerplaykedjor producerade. Att målvakten skulle hålla nollan och att domarna skulle låta oss spela, utan ta de utvisningarna som är uppenbara för att sedan låta lagen spela.
Det är väldigt sällan man kan sätta check på alla de punkterna, men i dag kunde vi det. Jag är oerhört nöjd med insatsen i dag. Hur laget ’connectade’ med varandra och hur de spelade för varandra. Tveksamheter i början, men ju längre matchen gick desto mer såg vi ut som en enhet. Jag är väldigt nöjd, för det brukar vara nerver i en premiär. Bra tecken att laget kan se så bestämt ut så här tidigt.

Roger passade också på att berömma det yngre gardet i truppen.
– De ger oss liv. De kommer till rinken varje dag och sprider energi, det är exakt det våra veteraner behöver. Vi har nästan en junior i varje kedja och en ung back i varje par. De kommer in och suktar efter kunskap och de äldre kan komma in med sin rutin. Juniorerna höjer vår energi och skicklighet!

Kommande matcher
Söndag 27/9, kl 15:00, Djurgårdens IF – Frölunda HC,
Torsdag 1/10, kl 19:00, Skellefteå AIK – Frölunda HC,
Lördag 3/10, kl 18:00, Frölunda HC – Leksands IF,
Torsdag 8/10, kl 19:00, Frölunda HC – Brynäs IF.

Matchstatistik

Frölunda HC - HV71 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)
Skott:
28-21 (9-5, 13-6, 6-10)
PIM: 8-10 (0-2, 4-4, 4-4)

Period 1
1-0 (07:18) | Patrik Carlsson (Stefan Elliott, Jesper Sellgren) PP1
2-0 (19:04) | Linus Nässén (Robin Alvarez, Nicklas Lasu)

Period 2
3-0 (31:33) | Lucas Raymond (Jan Muršak, Simon Hjalmarsson) PP1

Period 3

Så här ställde Frölunda upp:
Niklas Rubin
(Johan Mattsson)

Theodor Lennström – Filip Johansson
Jesper Sellgren – Stefan Elliott
Jens Olsson – Mattias Norlinder
Anders Grönlund

Karl Henriksson – Joel Lundqvist – Max Friberg
Simon Hjalmarsson – Jan Muršak – Lucas Raymond
Elmer Söderblom - Nicklas Lasu - Joel Mustonen
Robin Alvarez - Patrik Carlsson - Linus Nässén
Daniel Torgersson