Tisdag Tis 2 Mars Mar
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 13 Mars Mar
Tisdag Tis 16 Mars Mar
Måndag Mån 29 Mars Mar
Fredag Fre 2 April Apr
Måndag Mån 5 April Apr
Onsdag Ons 7 April Apr
Torsdag Tor 8 April Apr
Lördag Lör 10 April Apr
Söndag Sön 11 April Apr
Tisdag Tis 13 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr

Säsongen 2020/21 är över

14 april 2021 21:28
SHL

Frölunda HC lyckades inte, med kniven mot strupen, besegra Rögle BK. Säsongen är därmed över.


När pucken släpptes i den fjärde kvartsfinalen var buden och kraven för Frölunda HC glasklara – vinn eller försvinn.
Efter tre raka förluster mot Rögle BK har man hamnat i ett minst prekärt läge, där fyra raka segrar krävs för avancemang i årets slutspel. En, för att åtminstone få spela vidare i Ängelholm på fredag.

Redan tre minuter in i matchen hade man satt sig i en tung sits där Rögle skulle få spela numerärt överläge – en spelform man utnyttjat fyra av de elva gånger under de inledande tre matcherna. Frölunda skulle dock stå för ett tryggt fyra-mot-fem spel och kunde reda ut den och ytterligare en tvåa senare i den första perioden. Max Friberg snodde pucken av Röglebacken Joey Laleggia och gav Robin Alvarez ett jätteläge i slottet, men Alvarez fick ingen riktig träff på pucken och Christoffer Rifalk kunde rädda. Istället var det Rögle som stängde öppningsakten i förarsitsen och gick ut till paus med en 2-0-ledning på tavlan.

– Jag upplever att jag är helt fri och vill hålla i den och egentligen bara sprätta upp den, men får inte med den som jag vill. Det är alldeles för dåligt, kommenterade Alvarez i C More i pausen.
– Vi har gått igenom ganska mycket i spelet hur vi vill spela, jag tycker vi spelar bra, sätter press och de flyger inte över oss som i tidigare matcher. Det kan vi ta med oss in i omklädningsrummet och bygga vidare på, men vi måste sätta dit pucken också.

Frölunda kom också ut till den andra perioden starkt, fick med sig ett tidigt numerärt överläge där Mattias Norlinder skickade in ett handledsskott till 1-2, knappt fyra minuter in i perioden.
Det fanns plötsligt ett driv, ett ’go’ som forcerade ned Rögle djupt och det började lukta kvittering vid Rifalks mål. Men så visade Cam Abbott prov på fin fingertoppskänsla, begärde timeout och vips, så var matchbilden totalt omvänd.

Sex minuter senare hade Rögle sköljt över Frölunda i anfall efter anfall, utnyttjat ett numerärt överläge, prickat målramen två gånger om och dessutom utökat ledningen till 4-1 – en ledning som Frölunda inte skulle komma att hämta in.
Ingen skugga fallen över försöket att knappa in i matchens slutakt, för nog gjorde Frölunda ett tappert försök och presterade långt ifrån den sämsta ishockeyn man gjort under den här kvartsfinalserien. Men ett Rögle som kunde gå in helt för att stänga en tremålsledning gjorde det som krävdes och kunde i slutskedet lägga till några mål i kolumnen och till sist vinna matchen med 6-1 - ett resultat som innebar att säsongen tog slut där och då för Frölunda HC.

– Jag är oerhört imponerad över jobbet Cam Abbott gjort med Rögle. Det är en solklar knockout i coach-matchen och jag känner att jag står med brallorna vid knäna, kommenterade Roger efter slutsignalen.
– Vi blev totalt ’ut-smartade’ i den här serien. Visst, vi hade mycket puck, skapade många chanser och kom upp i de två sista matcherna. Men vi hade inte den mentala ’smartnessen’ ute på banan att förstå vilka situationer som är viktiga att vinna. Bra exempel i mittenakten där vi var på väg in i matchen, skapade chans på chans. Men bakom det så har inte vi den taktiska uthålligheten mentalt att spela strikt i vår egen zon och spela upp vår målvakt vilket gjorde att Rögle kunde gå ifrån där.

– Det har sett ut så här nästan från nyår och framåt att vi har varit oerhört ineffektiva, vi gör inga mål. Tur och otur tror jag inte på. Hur många gånger har Rögle kommit in på insidan, styrt in och slagit in puckar? Där var vi för runda i vår struktur, att vi förmodligen har trott att vi varit skickligare än vad vi faktiskt är och inte anpassat oss till det lag vi har. Jag sitter med brallorna vid knäna och förtjänar all kritik jag kan få, men ingen är mer kritisk än vad jag kommer vara själv. Det här är tufft, uttryckte en besviken Roger innan han avslutade presskonferensen med:
– Jag vill också passa på att tacka Jonathan Sigalet som gjorde sin sista match i karriären i dag. Han förtjänade något bättre än det här.

Highlights från matchen ser ni via den här länken.

Matchstatistik

Frölunda HC - Rögle BK 1-6 (0-2, 1-2, 0-2)
Rögle vann serien med 4-0 i matcher Skott:
28-27 (7-8, 11-10, 10-9)
PIM: 10-8 (6-4, 2-2, 2-2)

Period 1
0-1 (11:33) | Adam Edström (Taylor Matson)
0-2 (16:15) | Olli Palola (Brady Ferguson)

Period 2
1-2 (23:56) | Mattias Norlinder (Robin Alvarez, Max Friberg) PP1
1-3 (28:46) | Niklas Hansson (Simon Ryfors, Daniel Zaar)
1-4 (31:56) | Daniel Zaar (Niklas Hansson, Adam Tambellini) PP1

Period 3
1-5 (53:09) | Adam Tambellini (Moritz Seider) ENG
1-6 (56:21) | Ted Brithén (Niklas Hansson) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Niklas Rubin
(Johan Mattsson)

Jesper Sellgren - Stefan Elliott
Jens Olsson - Mattias Norlinder
Jonathan Sigalet – Viktor Ekbom
Filip Johansson

Robin Alvarez - Jan Muršak - Max Friberg
Christoffer Ehn - Nicklas Lasu - Joel Mustonen Simon Hjalmarsson - Patrik Carlsson - Johan Sundström
Linus Nässén - Joel Lundqvist - Karl Henriksson
Theodor Niederbach